Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Tisza Volán SC: másoknak nevelnek?

Négy forduló elteltével a nyáron átalakult, tovább fiatalodott Tisza Volán SC a még kieső, 14. helyen szerénykedik a labdarúgó NB III Alföld csoportjában. Halkó Pál szakosztályvezető a gyenge rajt ellenére nem kongat vészharangot, viszont az utánpótlás jövője miatt aggódik.
Koruknál fogva a fiatalok nem tudhatják, hogy volt olyan időszak, amikor egy gombostűt sem lehetett leejteni a Felső Tisza-parti stadion lelátóján. Özönlött a tömeg a meccsekre, akkor még rangja volt Szegeden a futballnak. Mára hatalmasat változott a helyzet, a Tisza Volán SC csak a harmadosztályban vegetál, annak is a vége felé.

– Az előző idény végéig a Szeviép Zrt. támogatásával a Szeged Labdarúgó Klub Kft. üzemeltette a felnőttcsapatot, a Tisza Volán SC pedig az utánpótlásért felelt. A helyzet néhány hónappal ezelőtt a Szeviép Zrt. kiválásával megváltozott. A nyáron a felnőttcsapat is beintegrálódott a szakosztályba. A jogfolytonosság tovább élt, hiszen egyébként is a Tisza Volán SC-nél volt a bajnoki indulási jog, és a játékosok játékjoga is a TVSC-nél maradt – magyarázta Halkó Pál szakosztályvezető, akinek a fennhatósága alá immár nemcsak az utánpótlás felügyelete tartozik, Dlusztus Imre ügyvezető igazgatótól az NB III Alföld csoportjában szereplő felnőttgárdát is „megörökölte".

A szakosztályvezetőtől megtudtuk, a felnőttegyüttest a város önkormányzata szinte egyedül tartja fenn, az általa éves szinten biztosított 10,9 millió forintot nem túl nagy összeggel kell csak a vezetőségnek kipótolnia.

rutint kell szerezniük a volános fiataloknak. Fotó: Frank Yvette
Rutint kell szerezniük a volános fiataloknak. Fotó: Frank Yvette

– Bár most igen csehül állnak Udvariék a bajnokságban, de biztos vagyok benne, előbb-utóbb kijön, ki kell jönnie az elvégzett sok munkának, meg aztán fiataljaink is szereznek némi rutint. Erre az évadra a cél a biztos bennmaradás.

Sokkal nagyobb a gond az utánpótlás körül. Pedig igencsak tehetséges gyerekek bontogatják itt a szárnyaikat.

– Épp a napokban készült el a költségvetés, amely pár százezer forint híján 26 millió forintra rúg – szolgált konkrétummal a sportvezető. – Az önkormányzattól csak kétmilliót kapunk, a fennmaradó összeget a szülők tagdíjából próbáljuk előteremteni, rajtuk kívül a Tisza Volán Zrt. főszponzorként segít, aztán részesülünk szövetségi támogatásban, akadnak kisebb szponzoraink, de pályázatokon is szoktunk nyerni, illetve játékoseladásokból igyekszünk fenntartani magunkat.

Utóbbinál érdemes egy kicsit leragadni. Hiába neveli ki az egyesület a tehetségeket, ha azokat képtelen megtartani.
– A napokban összesítettünk, az évek során a Tisza Volán-nevelésű játékosok közül 19-en mutatkoztak be az élvonalban, ebből néhány kivétellel egyik sem a Szegedben – mutatott a helyzet fonákságára Halkó.
– Más lenne a helyzet, ha készülne hosszabb távú, komplex terv a labdarúgás érdekében. Olyan, amely tartalmazná a létesítményhelyzet, a magasabb finanszírozási háttér megoldását. A 295 gyerekünk 14 korosztályos csapatban szerepel, már most látszik, hogy a 95-ösök, a 96-osok, a 97-esek és a 98-asok tényleg sokra hivatottak. Velük szisztematikus munkát kell elkezdeni, nekik alternatívát kell felmutatnunk, mert ellenkező esetben az általános iskola elvégzése után a legjobbak eligazolnak a különböző akadémiákba. Akkor pedig tényleg feladhatjuk álmainkat, azt, hogy pár év múlva visszakerülünk az ország futballtérképére.

Olvasóink írták

 • 9. nem értem 2008. szeptember 03. 16:52
  „Tibike!Mikor?Miből?

  Ezt ha megtennéd,leírnád?
  Várom válaszod!!!!!!”
 • 8. orbit 2008. szeptember 03. 14:20
  „Mindenkinek igaza van! De akik fent ezt irányítják és ebből élnek, azok miért nem tesznek semmit? Millió előírás, szabály csak keresztbe tesz az egyesületeknek! Ki érti ezt?
  HAJRÁ VÁSÁRHELY!”
 • 7. ejha 2008. szeptember 03. 13:54
  „Kell a foci, legnagyobb nézetsége van még hazánkban is... hát még szegeden mennyi ember lenne kint... uhhh

  Gyerünk srácok!!!

  SZEGED SZÍV!”
 • 6. csöndes 2008. szeptember 03. 12:43
  „Tudtam mi hiányzott
  Gyurcsány a hibás

  AAAAAaaaaaaa!!!!!!!
  ezt nem hiszem el!”
 • 5. Surmó 2008. szeptember 03. 11:59
  „212-ik nick!

  Nincs bázis? Mihez képest? Azt hiszem még mindig a legtöbben a focit űzik. Persze külföldi szinthez képest a magyar bázis tényleg lószar.
  De ebben sok minden benne van, abba meg most nem kell belemenni, mindenki tudja.”
 • 4. palermo 2008. szeptember 03. 10:57
  „212-ik nick jol vélekedik!”
 • 3. 212-ik nick 2008. szeptember 03. 09:04
  „nincs hazai ipar: kevés potenciális a szponzor. szarok az adótörvényeink: nincsenek érdekelve a multik a a sport támogatásban.
  Addig nem lesz a fociban sem eredmény, amíg nincsen szélesebb bázisa!
  Nem a szülőknek kellene havi több ezer forintot - nagyon sok tehetség kiszorul így a sportból!
  gyurcsányahibás, a puccsista exsportminiszter”
 • 2. Keraultra 2008. szeptember 03. 08:35
  „Mindjárt előjönnek pickes barátaink és kezdődik az anyázás:
  "minek 300 gyereknek sport? nem kell foci szegedre és hasonlók"

  CSAK A KÉK-FEKETÉK!!!”
 • 1. Nógrádi 2008. szeptember 03. 07:24
  „Lesz minőségi szegedi foci!

  HAJRÁ SZEGED”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: nehezen állt össze, de fiatalodott a Szentes

Alaposan felfrissült, megújult és megfiatalodott kerettel várja a hétfői bajnoki rajtot a futsal NB… Tovább olvasom