Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Tizenhárom év után: kupagyőztes a Pick!

Sokat kellett erre várni, de megérte. A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata – a serlegcsatában tizenhárom év után – Pécsett újra felért a csúcsra, megnyerte a Magyar Kupát az ősi rivális MKB Veszprém ellen. Kovács Péter: – Ennél nagyszerűbb búcsút senkinek nem kívánok. Köszönöm a csapatnak ezt a feledhetetlen délutánt.
Pick Szeged - MKB Veszprém 32-30
MK-döntő, Pécs, 3500 néző. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.

Pick Szeged: PULJEZEVICS – BENDÓ 5, DJURKOVICS, PERUNICSICS 3, MEZEI 3, ILYÉS 4, MATICS 1 (1). Csere: KRIVOKAPICS 8 (2), ANDJELKOVICS 6, VADKERTI 2, BERTA, LENDVAY. Edző: KOVÁCS PÉTER.

Veszprém: SOLA – Gulyás, LAZAROV 6 (1), Buday 2 (1), Gál 1, Perez 2, Pásztor 3. Csere: Tatai (kapus), Iváncsik 6, Lusnyikov, EKLEMOVICS 5, Lapcsevics 1, Myrhol, Tombor 4. Edző: Zdravko Zovko.

Kiállítások: 20, ill. 14 perc. Hétméteresek: 4/3, ill 4/2.
Az eredmény alakulása, 5. perc: 4–1, 11. p.: 4–3, 22. p.: 10–9, 26. p.: 13–10, 33. p.: 16–16, 40. p.: 21–20, 44. p.: 24–20, 51. p.: 27–25, 54. p.: 29–25.

Az MK négyes döntő végeredménye: 1. Pick Szeged, 2. MKB Veszprém, 3. Komló, 4. Százhalombatta. A Magyar Kupa legjobb játékosának Iváncsik Gergőt, míg kapusának Nenad Puljezevicset választották a jelen lévő szakemberek.

Mezei magasba lendíti a Magyar Kupát és a Budapest Bank vándorserlegét. Fotó: Segesvári Csaba
– Itthon vagyunk – kiáltotta a levegőbe Szente Gábor, amikor a csapat a pécsi sportcsarnokhoz érkezett. A küzdőtéren pedig Herbert arcáról a meghatódottság volt leolvasható. Bár egyik sem kapott játéklehetőséget edzőjétől, de szombaton Komlón – a Százhalombattát győzte le a Pick 29–20-ra – mindketten hozzájárultak ahhoz, hogy a fináléba jusson a csapat.

– Megálmodtam a döntőt, de ne kérdezze senki, hogy mi volt a végeredmény – mondta Kovács Péter edző.

Az biztos, hogy a Pick Szeged nem ijedt meg attól, hogy Lazarov a Veszprémnek szerzett vezetést, hanem Bendó, Ilyés, Mezei és Krivokapics egy-egy találattal válaszolt. Felpörgött a Tisza-parti együttes, csakúgy, mint a már lassan legendássá váló szegedi játékhoz hasonlóan most is minden egyes jó védekezésnek, támadásnak, gólnak mind a hét játékos együtt örült. Azonban Eklemovics két góllal jelezte, hogy a Veszprém azért nem adja fel.

Krivokapics (labdával) ellenállhatatlan volt
– Nem láttam még így játszani Perunicsicset – állapította meg az egyik szegedi drukker, miután a három BL-aranyéremmel dicsekvő játékos úgy küzdött, mint még Szegeden soha. De a társak sem maradtak el: magas hőfokon égett a Pick. Puljezevics pedig a nagyon lelkes szegedi drukkerek biztatásával egyre jobban hergelte magát, ami bravúrok sorozatában jelentkezett. Azt nem tudni, hogy Iváncsik megadta-e a szegedi bajnoki döntőn Puljezeviccsel szemben elveszített üveg sörét, amikor a portás azt mondta, ha belövöd, én jövök egy sörrel. Akkor nem lőtte be a válogatott szélső, de most a 17. percben sem.

– Egyszer minden vége szakad, s szerintem elérkezett az idő, hogy most elveszítsük a kupát – állapította meg a veszprémi újságíró-kolléga, miután a félidőt háromgólos előnnyel zárta a Pick.

Puljezevics (balról) és Matics elérzékenyült a döntő után
– Csak a második játékrész elejét bírjuk ki. Mert Zdravko mester egészen biztosan leteremti játékosait, s akkor azok elkezdenek ész nélkül hajtani – fohászkodott Rea Attila a szünetben. Sajnos igaza lett, mert három góllal nyitott a bajnokcsapat, s 16–16 volt az állás. Azonban ettől nem ijedtek meg Andjelkovicsék, s az irányító találatával, valamint Bendó nagyszerű góljával ismét kettővel vezetett a Szeged. Aztán újra az ájulás kerülgette a gyengébb idegzetűeket, amikor Krivokapics kihagyta a büntetőt, s egyre, 20–19-re, feljött a Veszprém. Azonban a jobbátlövő méregből javított az előző hibáján, sőt nem csupán egyszer, hanem duplázva rezegtette meg Sola hálóját. Majd következett Ilyés és Vadkerti, s máris négyre nőtt a bajnoki ezüstérmes előnye.

Folyt a pezsgő a Széchenyi téren
– Kezdem már elhinni, hogy a Pické lesz a Magyar Kupa – súgta a Rádió 88 riportere. Azonban Eklemovics egy duplával figyelmeztette a volt csapattársakat, hogy ne örüljenek még a sikernek, mert ők is szeretnék megkaparintani a trófeát. Mezeiék pedig úgy küzdöttek, mint akik készek arra, hogy a lelküket is kiadják a sikerért. A drukkerek pedig űzték, hajtották őket. Amikor pedig 29–25 állt az eredményjelzőn, a veszprémi szurkolóktól átvett „Indul a busz!" kiáltással hozták a csarnok résztvevőinek tudtára: Szeged benyújtotta az igényét a kupára. A veszprémi drukkerek pedig nagyon sportszerűtlenül viselkedtek, hiszen elkezdtek mindenféle tárgyat a játéktérre dobálni.

Puljezevics, a superman

A sok nagyszerű szegedi teljesítmény közül kiemelkedett Nenad Puljezevicsé, aki bravúrjai mellett lelkesítette társait, s a szegedi drukkereknek is mindig megadta az alaphangot. Nem véletlenül választották az MK-döntő legjobb kapuvédőjének.

Ez azonban nem hozta zavarba a Tisza-partiakat, s a tartalékaikat is mozgósították. Amikor pedig Bendó lövését Sola – bár a horvát kapus vitatta –, csak a gólvonalon túlról húzta vissza, tetemes lett a Szeged előnye. Már a legpesszimistábbak is elhitték, hogy 1993 után ismét a Pick Szeged neve kerül a Magyar Kupára. Amikor a Kékes fivérek lefújták a csatát, elszabadult a pokol: Puljezevics, aki óriási szerepet vállalt ismét a sikerből, felugrott a sajtóasztalra, s elkezdte locsolni a pezsgőt a szegedi drukkerekre. Sajnos ennek áldozata lett az első tudósításom, mert eltűnt az írás!

– Gratulálok, gratulálok – hadarta Hajnal Csaba, a veszprémi ügyvezető elnök, s pillanatok alatt indulást vezényelt csapatának...


Vélemények

Kovács Péter: – Ennél nagyszerűbb búcsút senkinek nem kívánok. Köszönöm a csapatnak ezt a feledhetetlen délutánt. Az elveszített bajnoki döntőt sikerült nagyszerű, csupa szív játékkal elfeledtetni.

Zdravko Zovko:
– Csapatom azt hitte, a nagyon motivált Szeged ellen elég lesz közepes teljesítmény is. A Szeged győzelmében nagy szerepet játszott a jó kapusteljesítmény.

Nenad Puljezevics:
– Remélem, hogy a Délmagyar címlapjára kerülök.

Pistrui László:
– Tíz éve vártunk egy ilyen nagyszerű sikerre. Ez bizonyítja, hogy a megkezdett út helyes.

Ratko Djurkovics:
– Fáj, fáj, de feledteti a fájdalmat a siker.

Nenad Perunicsics:
– Ezt a sikert láttam meg a Pick Szegedben még tavaly, amikor Magdeburgban láttam a csapatot játszani.

Szente Gábor:
– Itthon vagyunk!

Milorad Krivokapics:
– A csapat és szupermann eredménye a kupagyőzelem.

Bendó Csaba:
– Mindannyian nagyon igyekeztünk, és akartuk a sikert.

Dobozi Iván:
– Tudtuk, hogy nyerünk, ezért elintéztem, hogy Villányban a Kovács-pincészet vendégei legyünk.

Vadkerti Attila:
– Nem volt nálunk gyenge teljesítmény.

Ilyés Ferenc apukája
tizenkét székelyudvarhelyi társával zászlóval felszerelkezve drukkolta végig a mérkőzést. Megható volt a székely szurkolók lelkesedése és nagyszerű sportemberi magatartása: – Örülünk annak, hogy mi is szemtanúi lehettünk a fiam csapatának nagyszerű dicsőségének és biztatásunkkal hozzásegítettük a csapatot a sikerhez – mondta Ilyés apukája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Beton VE: Gyöngyösi hosszabbított

Ma tartja az évad utolsó edzését a bajnokságban negyedik helyen végzett Szeged Beton VE férfi… Tovább olvasom