Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Történelmet írt a Beton a Vasas legyőzésével

Amióta Gyöngyösi András irányítja a Szeged Beton szakmai munkáját, még nem fordult elő, hogy a Tisza-partiak a Komjádi uszodában győzzék le a Vasast. Most bekövetkezett a hihetetlen bravúr.
A nehéztüzér Weszelovszky László szerezte a Szeged Beton góljainak a felét. Fotó: Nemzeti Sport

TEVA VasasPlaket - Szeged Beton 3-4
ING férfi vízilabda OB I, 10. forduló. Budapest, Komjádi uszoda, 400 néző. Vezette: Kiszelly, Juhász Gy.
Vasas: Nagy V. – Mátyás, Kovács R., Steinmetz B., Steinmetz Á. 1, Varga Dénes 1, Tóth M. Csere: Heinrich, Kincses, Katonás, Takács B., Varga Dániel 1. Edző: Földi László.
Szeged Beton: BAKSA – BALATONI, WESZELOVSZKY 2, KOMLÓSI, VARGA P. 1, LEHMANN 1, ÉLES. Csere: JUHÁSZ ZS., MONOSTORI. Edző: GYÖNGYÖSI ANDRÁS.
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 4/1.

Amióta Gyöngyösi András irányítja a Szeged Beton szakmai munkáját, még nem fordult elő, hogy a Tisza-partiak a Komjádi uszodában győzzék le a Vasast. Most bekövetkezett a hihetetlen bravúr, a fantasztikus siker értékét növeli, hogy a vendégek két kulcsjátékosuk, Varga Tamás és Milos Korolija nélkül fosztották meg hazai veretlenségüktől a címvédőt. Jó leírni: tíz forduló elteltével újra a Szeged vezeti a tabellát!

Csodálatos, parádés, fantasztikus, káprázatos! Az ember még hosszasan sorolhatná a jelzőket, amellyel a Vasas otthonában győztes Szeged Beton csapatát megilleti. Pedig még a legelvakultabb Tisza-parti drukkerek sem hittek igazán a bravúrban, mégpedig azért nem, mert a vendégek tartalékos összeállításban szerepeltek, két kulcsjátékosukat, a beteg Varga Tamást és a sérült Milos Koroliját is nélkülözni kényszerültek. Csakhogy a többiek olyan elszántan, megalkuvást nem ismerve, fegyelmezetten, amolyan csak azért is hangulatban pólóztak, hogy azzal teljesen elbizonytalanították a címvédőt.

A vendégeknek az volt a taktikájuk, hogy a rangadón kevés gól szülessen. Azzal ugyanis tisztában voltak, csak ebben az esetben lehet komoly keresnivalójuk. Gyöngyösi András edző tökéletes taktikát dolgozott ki, mely a fegyelmezett védekezésre, egymás kisegítésére, a játék lassítására volt kihegyezve.

Weszelovszky szerezte a Beton-gólok felét. Fotó: Nemzeti Sport

Az első gólra hat és fél percet kellett várni, de Varga Dániel találatára három másodperccel a negyed vége előtt Weszelovszky bal felső sarkos bombával válaszolt.

(Weszelovszky László: – Minden meccshez úgy állok oda, hogy nyerhetünk, és Gyöngyösi edző is azt mondta, hogy nincs veszítenivalónk, hiszen két kulcsemberünk is hiányzott. Már az elején azt láttam a fiúkon, és magamon is azt éreztem, elhisszük, hogy tudunk nyerni. Sikerünk csak egy állomása volt egy későbbi nagyon szép sikernek.)

A fővárosi drukkerek nem akartak hinni a szemüknek, mindenre számítottak, csak arra nem, hogy a forduláskor egyrészt két góllal vezet majd a Szeged, másrészt, hogy a címvédő mindössze egyszer lesz képes bevenni a válogatott formában védő Baksa kapuját. A vendégek a vezetést ismételten Weszelovszky löketével szerezték meg, Lehmannéval pedig megduplázták előnyüket. Egy mindenkiért, mindenki egyért küzdöttek a Tisza-partiak, és bár Steinmetz Á. közelebb cserkészte a harmadik negyed elején a Vasast, de a középkezdést követően Varga Péter 2–4-re alakította az eredményt.

(Varga Péter: – Abban bíztam, hogy a múlt hét után nem játszunk még egyszer olyan rosszul, olyan balszerencsésen. A védekezésünk ma nagyon összeállt, Baksa Laci szenzációsan védett. Az egész csapat beledöglött a vízbe, az utolsó leheletünkig küzdöttünk.)

A záró nyolc perc hihetetlen izgalmakat hozott. Varga Pepe előnyt harcolt ki, ha értékesíti a Beton, kész, vége, eldől a két pont sorsa. A fór azonban kimaradt... A Szeged nemcsak a Vasassal, az idővel is játszott. Baksa futószalagon gyártotta elképesztő bravúrjait, de 2 perc 15 másodperccel a vége előtt Varga Dénes emberelőnyből sokadik próbálkozásából megszerezte első gólját, 3–4. Kínos lassúsággal teltek a másodpercek, már csak 69 volt hátra, amikor Lehmann kiütésekor (folyt a vér az ajkából) teljes joggal reklamáló Gyöngyösi edző piros lapot kapott.

(Lehmann István: – Kétszer ütöttek meg, előbb Tóth Marci, utána Varga Dénes. Utóbbi után nyílt ki jobban az ajkam. Érdekes, hogy a bírók egyiket sem látták, pedig mindkettőt a víz fölött kaptam. Mindegy, a lényeg, hogy fantasztikus sikert arattunk. Úgy védekeztünk, ahogy azt álmomban sem gondoltam.)

Az utolsó percben már nem változott az eredmény, ez pedig azt jelentette, hogy a bajnokság rangadóin megszületett az első vendéggyőzelem. A Beton ezzel hatalmas lépést tett céljai megvalósítása felé. A címvédő otthonában kivívott siker méltán íródhat aranybetűkkel a klub históriáskönyvébe.

Földi László: – Ennyi ziccerrel három mérkőzést is meg lehetne nyerni...
Gyöngyösi András: – Az előzményeket ismerve megemelem a kalapom a csapat előtt. A védekezésünk felülmúlhatatlan volt, Baksa Laci pedig csodálatosan védett.

Pendola Szentes Elektroglob - FTC 3-7
ING férfi vízilabda OB I, 10. forduló. Szentes, ligeti uszoda, 400 néző. Vezette: Bátori, Madarasi.
Pendola Szentes Elektroglob: HORVÁTH T. – MAKLÁRI 1, Papp 1, Torday 1, Csente, Szabó T., Vígh. Csere: Józsa, Baranyai, Döbrőssy, Jaksa, Turzai. Edző: Berki András.
FTC: JÁSZBERÉNYI – Kállay, Gerritse 1, Dávid 1, Kaszper, REGŐS 1, Marnitz 1. Csere: Persely 1, Bálint 1, Katonka 1. Edző: Somossy József.
Gól – emberelőnyből: 2/1, ill. 3/1.
Ötméteresből: 2/1, ill. 1/0.

A csapatok az első két negyedben úszóversenyt rendeztek, ennek is köszönhető, hogy a kapuk hálójába elvétve került a labda. Ez annak is volt köszönhető, hogy a játékvezetők alig adtak ítéletet. De ez nem különösebben érdekelte a házigazdákat, mert az előny náluk volt, 2–1.
A fordulás után némileg változott a sípmesterek felfogása, de nem ezen múlt a vendégek fordítása. Három kettőre még a Berki-legénység vezetett, de a harmadik negyed végén már 3–4 állt az eredményjelzőn. A záró nyolc percben ahogy egyre jobban fáradt a Szentes, úgy vált egyre taktikusabbá a Fradi. Egyszerű játékot játszott az FTC, de azt precízen, így győzelme megérdemelt.

Berki András: – Ennyi kapott góllal mérkőzést lehet nyerni, de ennyi lőtt góllal sajnos nem.

További eredmények: Újpest–Eger 8–11, BVSC–Domino-Honvéd 5–11, Fehérvár–OSC 8–7, Szolnok–Pécs 9–7.

A férfi OB I állása

1. Szeged 10 9 – 1 118 – 60 18
2. Eger 10 9 – 1 127 – 75 18
3. Domino 10 8 – 2 141 – 72 16
4. Vasas 10 8 – 2 123 – 55 16
5. FTC 10 6 – 4 80 – 74 12
6. Újpest 10 5 – 5 87 – 95 10
7. Pécs 10 4 1 5 94 – 95 9
8. Szentes 10 3 1 6 70 – 125 7
9. Fehérvár 10 3 – 7 73 – 132 6
10. Szolnok 10 2 1 7 82 – 119 5
11. BVSC 10 1 – 9 59 – 113 2
12. OSC 10 – 1 9 72 – 111 1

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magabiztos Szeviép-győzelem a Szombathely ellen

Még úgy sem volt egy súlycsoportban a két csapat, hogy a szegedi meghatározó játékosok jóformán csak… Tovább olvasom