Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Tóth-Zele, a spanyol kapcsolat

A Real Madrid Alapítvány egyik dél-alföldi bázisa is lehet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián keresztül Makó, ha a spanyol királyi klub arra érdemesnek tartja. Erről az alapítvány Makón járt madridi referense, Tóth-Zele József beszélt lapunknak.
Makóról a Real Madridba? A gondolat elsőre kissé utópisztikusnak tűnik, de ha végigvesszük a közelmúlt eseményeit, rájöhetünk, a következő generációk számára egyáltalán nem lehetetlen. Gyömbér Péter és Kurai László meghívására Makón járt ugyanis a Real Madrid Alapítvány madridi referense, Tóth-Zele József. És itt nem elsősorban a látogatáson van a hangsúly, hanem a szakmán, a későbbi esetleges együttműködésen.

Addig azért még lesznek állomások, amíg tényleg elmondhatjuk, egy makói származású fiatalember került a spanyol királyi klub látókörébe. Tóth-Zele a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával tartja a kapcsolatot, a Real Madrid Alapítványnak – amely szerte a világban jelen van – ugyanis ez az első magyarországi kapcsolata, ahol várhatóan jövőre indul el a spanyol klub sportiskolája. Felcsúton nyaranta Puskás-Suzuki-kupa néven nemzetközi tornákat rendeznek, amelyre ezen kapcsolat révén a Real Madrid is mindig elküldi ifjúsági csapatát.

– Évente öt-hat alkalommal látogatok haza. Spanyolországban 1962 óta élek, akkor a Red Star Paris csapatától igazoltam az Atlético Madridhoz. A Realhoz 1970-ben kerültem, és az ifjúsági csapat edzője voltam, amellyel bajnoki címeket nyertünk, együtt dolgoztam például Michellel és Butraguenóval is. Puskást jól ismertem, edzői diplomát is együtt próbáltunk szerezni – mondta Tóth-Zele, aki rátért az alapítvány lényegére is.

Kurai (balról) és Tóth-Zele a makói futball miatt találkozott. Fotó: Szabó Imre
Kurai (balról) és Tóth-Zele a makói futball miatt találkozott.
Fotó: Szabó Imre

– Amihez a Real Madrid a nevét adja, azt előtte jól körüljárja. Így van ez a felcsúti sportiskolával kapcsolatban, és így lesz az esetleges makói partnerséggel is. Az alapítvány nem a profi futballról szól, hanem elsősorban a szegényebb sorsú gyerekekkel foglalkozik. Csak meg kell találni azokat a 12–15 éves srácokat, akiket 1–2 év folyamatos megfigyelés, kellő megismerés és feltérképezés után felkarolunk. A felcsúti akadémiát nem akarjuk megkerülni, amelynek a dél-alföldi régióban Makó erős bázisa lehet. A kapcsolat nem elsősorban a pénzről szól. Szívesen segítek az elindulásában, de nem egyszerű a dolog, mert a Real Madrid név akkor használható, ha kellően körbejárták a témát. A szerződés aláírása kapcsán pedig olyan egykori neves labdarúgó is Makóra látogathat, mint a nyolcvanas évek jobbhátvédje, Isidoro San José Pozo, aki szintén az alapítványban dolgozik.

Tóth-Zele Makón bejárta az Erdei Ferenc téri létesítményt, az életútjáról készült filmet is megnézte szakemberek körében, fogadta Buzás Péter polgármester, a Makói UFC pedig meghívta vacsorára. Emellett két – egy elméleti és egy gyakorlati – előadást is tartott Felcsúton, és mielőtt december 19-én visszatér Spanyolországba, meglátogatja szolnoki és füzesabonyi rokonait is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HPQ: sokkal több vagányság kell

A férfi röplabda Extraligában befejeződött az alapszakasz. A 10 meccséből mindössze egyet nyert HPQ-Szeged az utolsó, 6. helyen zárt. Tovább olvasom