Sport

2010.07.05. 21:34

Tour de France: kutya, bukás, Petacchi

A Tour de France első, Rotterdam-Brüsszel szakasza ha másról nem is, a bukásokról biztos emlékezetes marad. A szakaszt az olasz Alessandro Petacchi nyerte, összetettben Cancellara maradt az élen.

Delmagyar.hu

Békésen indult az idei Tour de France első szakasza. A versenyzőknek a 223,5 km-es Rotterdam – Brüsszel távolságot kellett megtenniük. A rajt után egyből megszökött három versenyző, akik közül Maarten Wynants 200km-en keresztül maradt a peleton előtt, de a végére beérte a boly.

A verseny eleje sem indult zökkenőmentesen, hiszen kétszer is le kellett hajolni pár bringásnak, hogy felszedjék a járművüket, mind a két esetben kutya rohant be a pályára. A versenyzők kikerülték az ebeket, de a bukásokat nem tudták elkerülni. Úgy tűnt, hogy az előre nehéznek vélt szakasz mégsem lesz annyira véres, és fájdalmas, mint ahogy előre jósolták. Azt már korábban lehetett látni, hogy valószínűleg sprintbefutóval fog eldőlni a végeredmény, hiszen a szökevények nem tudtak elég előnyt összeszedni.

Az utolsó pár száz méteren, amikor elkezdtek helyezkedni a sprinterek, újabb bukás történt, ahol a pontverseny legnagyobb esélyese, Mark Cavendish esett el, Óscar Freire-vel együtt. A kálváriának nem volt vége, a leghorrorisztikusabb jelenet akkor következett, amikor a főmezőnyben összeakadtak a bringások, és repült ott bicikli is, ember is. A sprintbefutónál is megmaradt ez a nem túl szép hagyomány, ahol a szakasz egyik nagy esélyesei közé sorolt Tylar Farrar bukott.
Végül a leggyorsabb Alessandro Petacchi lett, aki ezzel a sikerével 2003 után ismét etapot tudott nyerni a Tour de France-on.

Azzal, hogy Fabian Cancellárán maradt a sárga trikó, ő lett az első kerékpáros, aki hat országban viselhette az összetettben vezetőnek járó mezt.

Edzői szemmel

Fekete Lajos, az SZKSC vezetőedzője: - Ez a szakasz a sprintereknek kedvezett, az okozhatott volna gondot, ha esett volna az eső és nagy oldalszél lett volna, de nem így lett. A mezőny a biztonságra törekedett, csak az utolsó 3 km-en változtattak ezen. Érdekes volt, hogy az utolsó 60km-en 2-es sorokba álltak, ahogy az is, hogy nem sikerült egy igazi vonatot kialakítani a csapatok sprintereinek. Petacchi pedig erőből nyert, nem klasszikus sprinttel. Ez tipikus első szakasz volt, az elején úgy is sok a bukás, össze kell, hogy rázódjon a mezőny.

97. Tour de France 1. szakasz végeredmény

1. Alessandro Petacchi olasz Lampre-Farnese Vin 5:09:38
2. Mark Renshaw ausztrál Team HTC – Columbia a.i.
3. Thor Hushovd norvég Cervelo Test Team
4. Robbie McEwen ausztrál Team Katyusa
5. Matthieu Ladagnous francia Française des Jeux
6. Daniel Oss olasz Liquigas-Doimo 2 mp.
7. Jose Joaquin Rojas Gil spanyol Caisse d'Epargne
8. Christian Knees német Team Milram
9. Ruben Perez Moreno spanyol Euskaltel - Euskadi
10. Jürgen Roelandts belga Omega Pharma-Lotto

Az összetett állása:1. Fabian Cancellara 5:19:38, 2. Tony Martin 10", 3. David Millar 20", 4. Lance Armstrong 22"… 6. Alberto Contador 27".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!