Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Továbbjutó helyen a Pick

Nem mindennapi izgalmak közepette létfontosságú győzelmet aratott a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában: 24–22-re diadalmaskodott a Zaporizzsje ellen, és az utolsó forduló előtt a második, továbbjutó helyre nyomult előre a tabellán.

ZTR Zaporizzsje–Pick Szeged 22–24 (12–12)
Férfi Bajnokok Ligája ötödik csoportkör. Zaporizzsje, 1500 néző. Vezette: Hansson, Olson (svédek)
Zaporizzsje: Budko – SZTECJURA 3, SELMENKO 6, ONUFRIJENKO 5 (2), Gurkovszki J. 1, Ljubcsenko 1, Nat 2. Csere: Kosevoj (kapus), Kiszil, Pedan 4 (2), Nataljuk, Gurkovszki P., Zvezdov. Edző: Didusenko Vjacseszlav.
Pick Szeged: Szente – Bendó 1, Djurkovics 1, MEZEI 3, Matics, ILYÉS 6, ANDJELKOVICS 3. Csere: PULJEZEVICS (kapus), KRIVOKAPICS 5, Bakos 2, Vadkerti 1, Berta 2, Herbert. Edző: Kovács Péter.
Kiállítások: 14, ill. 16 perc. Hétméteresek: 1/0, ill. 5/4.
Az eredmény alakulása: 4. perc: 2-0, 12. p.: 4-2, 15. p.: 5-5, 19. p.: 8-6, 22. p.: 8-9, 33. p.: 12-15, 45. p.: 17-18, 48. p.: 17-21, 52. p.: 19-23, 56. p.: 22-23.

Andjelkovics mezét közelről is megvizsgálhatták az ukránok. Fotó: Gyenes Kálmán
Semmiféle negatív hatást nem váltott ki a pénteki edzésnek hirtelen véget vető, a csarnokban bekövetkezett elektromos rövidzárlat a Pick Szeged kézilabdásaiban. Sőt anekdotaként beszéltek róla a játékosok. Természetesen a helyi média egy szót sem említett az egészből, de annál visszafogottabb volt az esélyeket illetően. Bár azt kérte a szurkolóktól, hogy minél nagyobb számban töltsék meg a háromezres csarnok nézőterét, kétesélyesnek ítélte meg a Zaporizzsje BL-továbbjutását eldöntő összecsapás kimenetelét.

Hol van Perunicsics?

Didusenko edző lapunk érdeklődésére lekopogta, hogy mindenki egészséges, s némi meglepetést tanúsított, hogy az ellenük öt gólt lövő Perunicsics sérülés miatt el sem utazott. Kovács Péter edző az ebéd utáni desszertnek szánt taktikai eligazításon arra kérte a játékosait, többször hivatkozva az ukránok két mérkőzéséről készült kazettára, hogy sok keresztmozgással próbálják hibára kényszeríteni a hazaiakat. Továbbá, hogy a nyitottabb védekezéssel vegyék elejét a hazaiak gyors lerohanásának.

Az előbbiből a mérkőzés elején vajmi keveset láthattunk, azonban az utóbbira nagyon felkészültek a szegediek, hiszen a balszélső Nat, aki megjárta a Zagrebot is, az első játékrészben mindössze egyetlen gólt szerzett, de az irányító, s Szegeden nyolc gólig jutó Onifrijenko is a négy találatából kettőt büntetőből szerzett. Mielőtt még belebonyolódnánk a mérkőzés értékelésébe, maradjunk csak a kronológiánál. A hazaiak kezdtek magabiztosabban, de a Pick igyekezett – ha némi támadói tanácstalanság mellett is – lépést tartani, mint ahogyan azt Kovács Péter kérte a kezdés előtt.

Kimaradt büntető

Talán a hazaiak túlzott elvárásának megfelelni akaró Krivokapics a mérkőzés elején elég sokat hibázott, sőt magasan a kapu fölé pattintotta büntetőnél a labdát, de a társak igyekeztek javítani. Mezei a beálló poszton mindig zavart tudott kelteni, de Ilyés Feri is egyre nagyobb önbizalommal célozta a hazai kaput. A zavaróval – Matics és Vadkerti – megspékelt nyitottabb védekezés pedig jól szuperált, s ez zavart is keltett a Szegeden cikázva száguldó ukrán támadásokban. Didusenko edző időt is kért, s ennek eredménye lett, hogy a hazaiak bátrabban kezdték távolról megcélozni Szente kapuját. A tréner szavait Selmenko fogadta meg leginkább, aki egymás után kétszer volt eredményes, s így a szegedi vezetést két perccel a félidő befejezése előtt sikerült megfordítani, azonban Krivokapics találatával mégis döntetlennel végződött az első játékrész.

Kovács Péter edző a szünetben még egyszer átismételte a taktikai feladatokat, s ez meg is látszott a Pick kezdésén: Bendó, Ilyés és Krivokapics vette be a szerencsére mérsékeltebb teljesítményt nyújtó Budko kapuját.

Puljezevics bravúrjai

Ugyanakkor a Szentét felváltó Puljezevics óriási lelkesedéssel védett, s állta útját az ukránok lövéseinek. Többek között az addig magabiztos ítéletvégrehajtó, Onufrijenko sem tudta hetesből megzörgetni a szegedi hálót. Andjelkovics csupa szív játékának most is eredménye lett, hiszen találatával már négy (13–17) lett a Pick előnye. Sőt ez tovább kis nőhetett volna az egyre megadóbban játszó Zaporizzsje ellen, ha nem puskázzák el a lehetőségeket. Azonban a kimaradt szegedi helyzeteken felbuzdulva újabb erőre kaptak a hazaiak, s egy hármas sorozattal egy gólra sikerült felzárkózniuk. Kovács Péter pedig igyekezett friss erőket bevetni, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a Bakos, Mezei és Krivokapics trió szintén beköszönt, s máris visszaállt az eredeti távolság.

A kétnapos utazást vállaló nyolc szegedi drukker már-már elkönyvelte a biztos szegedi győzelmet, amikor az addig kiválóan bíráskodó két svéd kissé egyoldalúan kezdte fújni a sípot. Így kaptak a hazaiak két ajándék büntetőt, ugyanazért a vétségért a Picknek csak szabaddobás járt.

Krivokapics a hős

A lényeg azonban, hogy még emberelőnyben sem tudták megfordítani a mérkőzést az ukránok, sőt a találkozó utolsó találatát Krivokapics passzív jelzés közben a kaput nem látva, szinte lehetetlen szögben szerezte, 24–22 a Picknek. A meccs után nem hiába táncoltak a szegedi játékosok, hiszen ezzel a győzelemmel a záró forduló előtt a továbbjutó.
Didusenko Vjacseszlav: – Mi nagyon bíztunk a csodában, de most is be kellett látnunk, hogy az nincs. A fiatal csapatom ennyire volt képes a rutinos Szegeddel szemben. Kívánom, hogy minél tovább jussanak el a BL-ben, s hogy verjék meg szombaton a Ljubuskit, hogy mi szerepelhessünk a KEK-ben.

Kovács Péter: – Az első félidőben arra készültünk, hogy az ukrán csapat mindent egy lapra feltéve rohamoz, azonban a taktikánk jól bevált, hiszen sikerült nem lemaradni a hazaiaktól. A második játékrészben aztán igazán profi játékot bemutatva győztünk. Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült a kínálkozó lehetőségeket nagyobb százalékban kihasználnunk.

A csoport másik mérkőzésén: Barcelona–Ljubuski 38–29.

A csoport állása
1. Barcelona 5 5 – – 159 – 124 10
2. Pick Szeged 5 2 – 3 128 – 128 4
3. Zaporizzsje 5 1 1 3 133 – 130 3
4. Ljubuski 5 1 1 3 137 – 147 3

Az utolsó forduló párosítása: Pick Szeged–Ljubuski, Barcelona–Zaporizzsje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csupa szív játékkal van esély győzni

A labdarúgó NB II-ben a 13. fordulót rendezik a hét végén. A makóiak bíznak abban, hogy számukra nem… Tovább olvasom