Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Unalmas franciák - helyszíni tudósítónk jelentése

A francia labdarúgó-válogatott nem kápráztatta el szurkolóit a nyitófordulóban, csapnivaló játékkal ért el döntetlent a csoport leggyengébb csapatának tartott Románia ellen.
A gallok péntek este 20.45-től – az olasz–román mérkőzés után – a hollandok ellen javíthatnak.

Fel sem merül bennem az az őrültség, hogy néhány olvasó még emlékszik a két évvel ezelőtt a világbajnokságról küldött szösszeneteimre, ezért megemlítem: bizonyos okoknál fogva erősen elkötelezett franciadrukker vagyok. Tudom, hogy 88 évvel Trianon után ezzel illetlenség előhozakodni, de ez már csak így marad.

Aki mégis emlékszik az írásaimra, talán felidézi, hogy akkor dörgedelmesen „odavágtam" néhányszor Raymond Domenechnek, aminek aztán meg is lett az eredménye, mert a döntőig „jutottunk", ahol csak Zidane egy rosszul irányzott fejese miatt maradt el a végső győzelem.

Nos, a hétfő esti játékot látva rögtön megállapíthattuk: ideje máris megkongatni a vészharangokat, amit ugyanis láttunk az „alvilágbajnoktól", az dögletesen unalmas volt, és ha belegondolunk, hogy ráadásul 9 hónapja csak erre a meccsre készültek a gallok, akkor még elszomorító is, és elmondhatjuk: nehéz szülés volt, és a gyerek nagyon ronda lett...

Hogy miért éppen 9 hónap? Mert 2007 decembere, a luzerni sorsolás óta tudták a franciák, hogy a halálcsoport egyik legkönnyebb meccsének ígérkezik a románok elleni találkozó, ha tehát valaki komoly reményeket fűz a tornához, akkor (nem lebecsülve Piturcáékat) illik megnyerni azt.
Domenech ráadásul még a sajtót sem szidhatja, mert valami hallgatólagos megegyezés alapján minden francia lap pozitívan követte nyomon a felkészülést.

Harminc játékost visz a tignes-i edzőtáborba? Rendben, biztosan így lesz jó, és majd idejében kiválasztja a 23-at... A védelem erősen „dadogott" a felkészülési meccsek során? Nem baj, a tétmeccs a lényeg...

Öt napra bezárkóztak a veveyi 4 csillagos szállodába? Biztosan valami nagy meglepetésre készülnek az erős rendőri felügyelet mellett...
Hát meglepődtünk.

Hiába mondta Makelele a meccs után, hogy két évvel ezelőtt Stuttgartban is így kezdtek Svájc ellen (0–0), azt azért mindenki tudja, hogy most nem Dél-Korea és Togo várja őket a folytatásban, hanem a topformában lévő hollandok, illetve az utolsó szalmaszálba kapaszkodni próbáló, vélhetően egy Románia elleni győzelem után magukhoz térő olaszok. A minimálprogram: az egyiket meg kell verni, a másiktól nem szabad kikapni ahhoz, hogy éljenek a továbbjutási remények.
Akárcsak két éve, megint „szállítjuk" a megoldást, majd meglátják, hogy menni fog...

Szóval azzal kéne kezdeni, kedves Raymond, hogy az első passz lehetőség szerint mindig előre irányuljon, mert ha ugyanúgy a hollandokhoz passzolgatunk, mint a románokhoz, akkor ők majd köszönik szépen, és élnek a lehetőséggel... Azt azért illett volna észrevenni, hogy a kapuja elé betömörülő 9 románnal szemben tehetetlen az öregecske gárda.

Abidal és Sagnol feltűnően gyengén játszott, mindketten messze vannak 2006-os formájuktól, míg a fiatalok, Gomis (18 perc) és Nasri (13 perc) játékán látszott a rutin hiánya.

Egy ilyen nagy tornán természetes, hogy a vezéregyéniségek jelölik ki a követendő utat. A rekorder Thuramon kívül erre csak Henry és Vieira képes, és lám, bebizonyosodott: nélkülük félkarú óriás a gall kakas (Vieira egyébként vélhetően nem játszhat ma este).
Az olaszok elleni diadalnak köszönhetően a hollandok ma már a negyeddöntőért játszanak, a franciák pedig a túlélésért.
Kedves Raymond: újabb hibára már nincs lehetőség.

Olvasóink írták

  • 1. síkvidéki 2008. június 13. 16:20
    „újabb gyöngyszem a helyszíni tudósító tollából :-)
    ezért kár volt kiküldeni, ilyet itthonról produkálok fél óra alatt...és nem fog ennyibe kerülni :-)

    Raymond vette az adást! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden edzett a magyar és a szerb férfi pólóválogatott

A világ valószínűleg két legjobb férfi pólóválogatottja, a magyar és a szerb másfél napon keresztül… Tovább olvasom