Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Universitas SC: negyven éve ül a padon a Mágus

Labdarúgás - Négy évtizede ül a szegedi Universitas SC kispadján Miskolczi József, a csapat edzője. A Mágusként is becézett tréner negyven éve alatt több ezer szegedi futballistának egyengette az útját, és mindössze háromszor hiányzott bajnokiról.
Negyven év ugyanazon labdarúgócsapat kispadján: ez a teljesítmény nemzetközi szinten sem mindennapos – a francia Auxerre legendás edzője, Guy Ruox 44 évével a legismertebb csúcstartó –, a hazai edzőkeringők világában pedig szinte elképzelhetetlen. A szegedi Universitas SC megyei másodosztályú csapatánál 1969 óta Miskolczi József irányítja a szakmai munkát, a „civilben" matematikus edző ott volt az egyesület megalapításakor is. A jubileumról a múlt héten emlékeztek meg Szegeden, a szakembert többek között az FTC Baráti Köre is megajándékozta egy névre szóló mezzel.

– Negyven éves pályafutásom során összesen három bajnokiról hiányoztam, mostanra csaknem 1700 meccsnél járok. Rengeteget segített ebben a megértő családom, hiszen minden ünnepet, vacsorát a bajnoki menetrendekhez kellett igazítani – mondta a Mágusnak becézett edző. – Még így is volt olyan, hogy nagyon kellett sietnem: 2003-ban az akkori Népstadionban kaptam egy kitüntetést munkám elismeréséül a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségtől, ám alighogy átvettem az emlékérmet, indulnom kellett vissza, mert aznap rangadót játszottunk a Fábiánsebestyénnel – mesélte.

A Tanár urat az FTC Baráti Köre is megajándékozta. Fotó: Miskolczi Róbert
A Tanár urat az FTC Baráti Köre is megajándékozta.
Fotó: Miskolczi Róbert

Miskolczi Józsefről számos legenda kering. A matematikus gondolkodású szakember egyszer állítólag azért hagyott ki egy csatárt, mert az a korábbi fordulóban négy gólt is szerzett, és a „valószínűségszámítás" szerint egymás után nem szerepelhet valaki kiemelkedően. – Ez nem teljesen igaz, az is közrejátszott a döntésemben, hogy az illető nem szeretett sokat futni a meccseken – egészítette ki a történetet.

A Mágus ma is a futballpályák elmaradhatatlan kelléke, és komoly terveket szövöget. – Szeretném, ha minél több egyetemista futballozna, így az idén már megszerveztem a karok közötti bajnokságot, jövőre pedig egy Universitas-kupa kiírását tervezem. Nagy vágyam, hogy sikerüljön világítást szerelni a Topolya sori pályára, így még több meccset tudnék szervezni – mondta az edző.

Mester és tanítványai

Miskolczi József tanítványai közül a legtöbbre Zsirai Kálmán vitte, aki egy VVK-meccsen az Internazionale ellen védhette a Ferencváros kapuját. A megyei futballélet több neves edzője is a Mágusnál kezdte: évekig focizott az Universitasban a Tisza Volánnál dolgozó Lóczi István és Protity Sándor, de megfordult az egyetemi gárda közelében a Makó FC edzője, Kolozsvári János is.

Olvasóink írták

  • 1. kovinorbi 2009. július 04. 16:11
    „Gratulálok ehhez a párját ritkító pályafutáshoz és kívánok még sok, sikerben gazdak évet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni lakás eladó?

Kosárlabda - A kosaras átigazolási szezon egyik legnagyobb fogását kétségkívül a Szeviép hajtotta végre Horváth Zsuzsa Szegedre csábításával. Tovább olvasom