Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Ünnepelt Csongrád megye sportja

Szeged - Negyvenegyedik alkalommal adtuk át kedden a szegedi Alabárdos étterem és borozóban a Délmagyarország és Délvilág Év sportolója díjait. A 2010-es gálán az egész Csongrád megyei sportélet képviseltette magát, olimpiai és világbajnokok tisztelték meg rendezvényünket.
1970. Ebben az évben rengeteg jelentős esemény történt. Az NB I-et az Újpesti Dózsa, a futball-vb-t Brazília nyerte, megszületett Uma Thurman színésznő, elhunyt Jimi Hendrix rockzenész. Megalakult az ABBA, megszűnt a Beatles. Szegeden pedig hatalmas árvízzel pusztított a Tisza. Ebben az évben rendezte meg lapunk az első Év sportolója díjátadó ünnepséget a megye legjobbjainak. Kedden pedig már 41. alkalommal került sor a gálára.

Elsőként Zsiga Máté a Szegedi VTK tehetséges teniszezője érkezett meg az gyönyörűen feldíszített szegedi Alabárdos étterem és borozóba, őt követte Vadkerti Attila, a Pick Szeged kézilabdása.

– Ez igen – jegyezte meg Bagaméry László, a DM sportrovatának egykori vezetője megpillantva a termet és a Szilánk Zrt. díjait. Később elmondta, ötletadóként rendkívül büszke, hogy még mindig létezik az a díjátadó, amelyet annak idején az országos rendezvény példájára hoztak létre.

Az estet Süli Róbert, a sportrovat vezetője nyitotta meg, rögtön tegező viszonyban köszöntve a megjelenteket – ahogyan az a sportéletben illik és megszokott. A gálát a sportolók és sportvezetők mellett több ismert szegedi tisztségviselő is megtisztelte, a teljesség igénye nélkül Bohács Zsolt országgyűlési képviselő (kenuvilágbajnok, tavalyi életműdíjasunk), Szentgyörgyi Pál, az önkormányzat sportbizottságának elnöke, Bánáti Antal, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. korábbi és Horváth András a jelenlegi ügyvezető igazgatója, Gusztos Gábor, a kft. szervezési igazgatóhelyettese, Gellért Ákos, a Naturtex Kft. tulajdonosa, valamint Rózsa Attila, a Szilánk Zrt. kereskedelmi vezetője.

Átadtuk elismeréseinket Csongrád megye 2010-es legjobb sportolóinak. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az utánpótlás-versenyzők kapták meg először az elismerést, akiket az év női sportolója (DM), Janics Natasa, az EDF Démász-Szeged háromszoros olimpiai bajnok kajakosa követett. Janics ugyan nem jelent meg a díjátadónkon, de jó oka volt erre: a Magyar Sportújságírók Szövetségének szavazatai alapján nemcsak a megyében, de az országban is ő lett 2010-ben a legjobb, ezt a gálát szintén kedden tartották (lásd Janics, a királynő című cikkünket). Natasához hasonlóan rutinos „díjátvevőnek" számított Erdős Viktor is, a makói sakkozó korábban utánpótlás-versenyzőként kapott már elismerést.
Csakúgy, mint az este legeredményesebb vendége, a háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok Molnár Tamás, azaz Papesz, aki a Szeged Beton csapatának vezére.

– Meglepett a díj, hiszen csapatsportágból mindig nehezebb kitűnni egyénileg, éppen ezért is megtisztelő az elismerés – mondta a tavalyi OB I-es bajnokság gólkirálya.

Az év csapata a Délvilágnál nem lehetett kérdéses: a 2010-es év egyetlen megyei kupagyőzelmét a Hungerit-MetalCom Szentes aratta, amely éppen megyei riválisát, a Taylor&Nash Universitas Szegedet győzte le a fináléban – jó volt látni, hogy a két vízilabdaklub vezetői és játékosai egy asztalnál, kedélyesen beszélgetve idézték vissza a kupadöntőt.

Természetesen nemcsak a sportolókat, az edzőket is díjaztuk, idén először az utánpótlásban is – ők is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sikeres lehet Csongrád megye sportélete. A trénereknél az első duplázót is köszönthettük: Zantleitner Krisztina, a szentesi női vízilabdázók edzője csapata után „egyéniben" is díjat kapott. Kovács Lászlót is kétszer szólították: egyszer a már említett nagy hiányzó, Janics Natasa helyett, majd az év edzőjeként saját nevében is elismerést kapott.

Átadtuk elismeréseinket Csongrád megye 2010-es legjobb sportolóinak. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Natasa az a versenyző, aki a bronzot nem ismeri, az ezüstöt nem szereti, csak az arany érdekli – mondta legjobb tanítványáról a díjazott.
A legszebb elismeréseket – nem véletlenül – az életműdíjasok kapták: Héjja Antal a vásárhelyi atlétaéletért, Wirth István pedig a szegedi kosárlabdasportért tett és tesz még mindig rengeteget.

A delmagyar.hu különdíját Kanyó Dénes, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub vezetőedzője-versenyzője vehette át, míg a Rádió Plusz elismerését a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata érdemelte ki, mint a legtöbbet fejlődő szegedi együttes.

De nemcsak a díjazottak, az egész megyei sportélet ünnepe volt a keddi Év sportolója díjátadó – reméljük, még legalább 41 évig lehet részünk hasonlóban.

A díjazottak

Az év női sportolója (Délmagyarország): Janics Natasa (EDF Démász-Szegedi VE). Az év férfi sportolója (DM): Molnár Tamás (Szeged Beton VE). Az év női sportolója (Délvilág): Horváth Alexandra (Csongrádi Kajak-kenu Club). Az év férfi sportolója (DV): Erdős Viktor (ASS-Makói SVSE). Az év csapata (DM): Pick Szeged (kézilabda). Az év csapata (DV): Hungerit-MetalCom Szentesi VK (vízilabda). Az év ifjúsági leány sportolója (DM): Ambrus Diána (Toyota- T-max SZUE). Az év ifjúsági fiú sportolója (DM): Zsiga Máté (Szegedi VTK). Az év ifjúsági leány sportolója (DV): Kovács Leila (K’Art Hódiák SE). Az év ifjúsági fiú sportolója (DV): Georgiádes Zoltán (Csongrád Tradicionális Kyokushin Karate SE). Az év edzője (DM): Kovács László (EDF Démász-Szegedi VE). Az év edzője (DV): Zantleitner Krisztina (Hungerit-MetalCom Szentesi VK). Az év utánpótlásedzője (DM): Hajnal István (Gellért Tenisziskola). Az év utánpótlásedzője (DV): Máté Gergő (Máté Taekwondo&Hapkido KSE). Életműdíj (DM): Wirth István kosárlabdaedző. Életműdíj (DV): Héjja Antal atlétaedző. A delmagyar.hu különdíja: Kanyó Dénes (Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub). A Rádió Plusz különdíja: Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák (kosárlabda).

Az eseményről készült percről perce tudósításunkért kattintson ide! >> 

Olvasóink írták

  • 1. kovacsa 2010. december 22. 09:30
    „Wirth Pistánál az érdemeknél ne feledjük a Radnóti-hétfőket, a csúcson 40 csapattal és hétfőtől péntekig pattogó labdával a gimnázium oly sokszor visszasírt aszfaltos pályáján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda, Pusztamérges nagykövete

A Homokhátság egyik kistelepülése, Pusztamérges megpróbál kilábalni pénzügyi válságából, egyúttal… Tovább olvasom