Sport

2014.08.22. 14:34

Úszó Eb: Hosszú, Cseh és Bernek a legjobb idővel jutott tovább

Hosszú Katinka 200 méter gyorson "pörkölt oda" a teljes mezőnynek.

A magyarok közül hárman is - [namelink name="Hosszú Katinka"], [namelink name="Cseh László"] és [namelink name="Bernek Péter"] - a legjobb délelőtti időeredménnyel jutottak tovább az esti elődöntőbe a berlini úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A "Vaslady" - ahogyan a nemzetközi sportsajtó becézi Hosszút - 200 méter gyorson "pörkölt oda" a teljes mezőnynek, miután toronymagasan a leggyorsabban, 1:57.05 perc alatt tudta le a távot.

"Tegnap este tíz után szabadultam az uszodából, még doppingvizsgálat is volt, és csak nem sokkal éjfél előtt kerültem ágyba. - mesélte a csütörtökön két egyéni aranyat és egy váltóbronzot nyerő Hosszú az MTI-nek. - De tudtam, hogy ma is nyomni kell, mert azért már fáradtabb vagyok, mint az Eb elején..."

A Vasas világbajnoka valamivel később 50 méter háton is eredményesen selejtezett: itt a tizedik időt (28.81 mp) elérve került be a legjobb 16 közé.

Ott van az elődöntőben a 200 méter vegyesen szerdán címét megvédő Cseh László is, aki pénteken délelőtt 100 méter pillangón szárnyalt, s ért célba a legkiválóbb idővel, 52.14 másodperc alatt a Velodrom ötvenes medencéjében.

"Késő reggel ez jó volt. - összegzett a Kőbánya SC olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnoka. - Este megpróbálok még jobb lenni, s ha odajutok, a döntőben is ez a feladat."

Senki nem úszott gyorsabban Bernek Péternél sem, aki 200 méter háton csapott célba 1:58.45 perccel a rajtja után.

"Nem akartam, hogy bárki is megelőzzön, ennek megfelelően hajtottam, nehogy megnöveljem bármelyik riválisomnak is az önbizalmát... Este a döntőbe jutás a legfőbb cél." - nyilatkozott.

Ami a többi magyart illeti, [namelink name="Kapás Boglárka"] 1500 méter gyorson a harmadik legjobb idővel (16:17.23) rukkolt elő, s lett biztos résztvevője a szombati nyolcas finálénak.

"Nem volt könnyű, tegnap nagyon elfáradtam a nap végére. - nyilatkozta a csütörtökön 800 méter gyorson és a 4x200-as gyorsváltóval is bronzérmes Kapás. - Annyira kimerült voltam, hogy nem tudtam elaludni, hajnal kettőig forgolódtam. Most igyekszem kipihenni magam, mert a cél 1500-on is a bronz!"

A 100 méter pillangó előfutamaiból Cseh László mellett továbblépett Pulai Bence is, méghozzá 12.-ként (52.78 mp), ugyanitt a csütörtökön 200 méter pillangón ezüstérmes Biczó Bence a 36. lett (54.06), de amúgy sem folytathatná, mivel országonként csak a két legjobb időt produkáló juthat tovább.

Bernek Péter számában Balog Gábor a kilencedik helyet foglalta el a teljes rangsorban (2:00.14 p), míg a honfitárs trióból "létszámfelettivé" a 26. születésnapját éppen pénteken ünneplő Verrasztó Dávid vált (2:00.97; 14. hely).

"A gyengén sikerült 200 vegyes után, s a hétvégi 400 vegyes előtt a mai úszásom azért már megnyugtató volt" - értékelte teljesítményét a kedden Eb-kilencedikként zárt Verrasztó.

A vasárnapi 4x100 méteres férfi vegyesváltó szempontjából nézte saját szereplését [namelink name="Gyurta Dániel"], a 100 méter mell berlini negyedikje, aki pénteken 50 méter mellen ugrott medencébe, s végzett összesítésben a 17. pozícióban (28.15 mp).

"Huszonnyolc másodperchez közeli időt terveztem, ez sikerült is, és bizakodva várom a váltóversenyt, amelyben éremesélyesek vagyunk" - mondta.

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!