Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Vajda Attila indiánskalpja

A világ leggyorsabb indiánjának skalpja díszíti Vajda Attila képzeletbeli övét a szegedi Mol Világkupa óta. Nem először győzte le a kiváló Démász-Szegedi VE-kenus a háromszoros olimpia bajnok Dittmert, de ez az első igazi sikere ellene.
Der schnellste Indianer der Welt – azaz a világ leggyorsabb indiánja. Amikor behívjuk a német Andreas Dittmer saját honlapját (www.andreasdittmer.com), ez a szöveg, valamint az indiánszerelésben lapátoló kenus képe ugrik elénk.

Vajda Attilának még nincs saját honlapja, ám a Démász-Szegedi VE kiválósága azon kevesek közé tartozik, aki legyőzte a világ leggyorsabb indiánját. Legutóbb éppen Szegeden, a Maty-éren, a Mol Világkupán.
– Eddig egyszer vertem meg, még tavaly a duisburgi vk-n, ám azt nem tartom igazi sikernek ellene, hiszen amíg én első lettem, addig nála problémák adódtak, és szerintem a nyolcadik helyen zárt. Szóval ez volt az első igazi győzelmem ellene – értékelt Vécsi Viktor tanítványa.

A Maty-ér közönsége csak nézte, ahogy Vajda C1 ezer méteren a sokadik pozícióból utolérte a mezőnyt, majd az addig éllovas Dittmert megelőzte.
– Szerencse is kellett az elsőséghez, no meg a kiváló hajrá. Ötszáz méternél indítottam el a hajót, könnyen utolértem az előttem lévőket, aztán csak húztam a lapátot. Amikor a célba értem, nem is tudtam, hogy nyertem. Aztán megnéztem azért az időt, és egyetlen tizeddel voltam jobb – emlékezett vissza Vajda.

Dittmer eddig három olimpián volt, mindegyiken egy-egy aranyérmet szerzett. Emellett van még nyolc vb- és négy Eb-aranya – nem beszélve a további érmekről.
– Emlékszem Dittmer első ötkarikás aranyérmére: még 1996-ban szerezte ezer méteren párosban. Aztán 2000-ben az ezer, 2004-ben pedig az ötszáz méteres egyesben volt olimpiai bajnok. És ha valami nagy baj nem történik vele, akkor ott lesz jövőre Pekingben is – vélte Vajda. Csak a statisztika kedvéért: amikor az 1972-es születésű Dittmer 1996-ban első lett, a szegedi kenus még csak 13 éves volt.

És ami még fontos: nemcsak ellenfelei egymásnak, hanem amikor lehetőség adódik, beszélgetnek is.
– Így tettünk Szegeden is. A viadal előtt elmondta, hogy a tavalyi sérülése rendben van, bár csak ezerméteres egyesben indult, és kiváló felkészülést végzett többek közt Chilében és Spanyolországban is. Aztán a viadal után megjegyezte, tetszett neki a verseny, alaposan kihajtotta magát, el is fáradt. A német még nem megy, így az angol a közös nyelvünk.

Az csak később derül ki, mit is jelenthet Vajda számára ez a vk-siker.
– Egy lépcsőfok, az első lépés az idei versenyszezonban, ami mutatja: jó úton járunk Vécsi Viktorral. Akkor lesz igazán felemelő, ha majd állandósul ez a szituáció, azaz mindig megverem. Kiváló edzőpartnerei vagyunk egymásnak Janics Natasával, kőkemény csatákat vívunk a tréningeken, ráadásul most mindketten az ötszáz méteres egyesre készülünk – méltatta végül klubtársát Vajda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar férfi tekeválogatott nyerte a világbajnokságot

Három év után újra a magyar férfi tekeválogatott nyerte a csapat-világbajnokságot. Az óriási… Tovább olvasom