Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Vajda Attila: Irány Peking!

Péntek délután 17 órától az 1000 méteres finálékat rendezték a szegedi kajak-kenu Világkupán. Vajda Attila a C1 finálé győzteseként első magyarként váltotta meg pekingi repülőjegyét. HANGANYAGGAL

18.20 óra: Kammererék korán kiszálltak a küzdelemből, ugyanakkor a Gyökös-Kökény-Vereckei-Horváth csapatunk ádáz csatát vívott a dobogóért, de végül csak a negyedik helyen végeztek. A nap utolsó fináléjára maradt a feketeleves.

18.10 óra: Újabb magyar aranyérem! A Horváth Gábor-Joób Márton-Balázs Péter-Sarudi Pál kenu négyesünk simán nyerte a döntőt. A Csabai Edvin, Tóth Márton, Mike Róbert, Balázs Gábor kvartett is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A szegedi Joób Márton nem leplezte elégedettségét: egy számban indult a Világkupán, de azt meg is nyerték. Hallgassa meg hanganyagunkat!18 óra: A női kajak kettesek között is két fiatal magyar egység jutott a fináléba. Medveczky Erika és Faldum Bereniké kimagaslott a mezőnyből, utcahosszal nyertek. A Csernák-testvérek a hatodik helyen értek a céltoronyhoz.

17.50 óra: Mivel az 1000 méteres szóló a nőknél nem olimpai szám, ezért a menők nem erőltették a távot. Bara Alexandra ült K1-ben a magyar hajóban. A fiatal tehetség nem szeppent meg a lehetőségtől: harmadikként suhant át a célvonalon.

Csajok a csúcson. Fotó: Karnok Csaba
Csajok (majdnem) a csúcson. Fotó: Karnok Csaba

17.40 óra: A kenu kettesek között is két magyar duónak szoríthattunk. A Sáfrán-testvérek valamint a Kolonics-Kozmann duó az olimpiai bajnok német Gille-Wylenzek egységet fogták közre. Az athéni győztesek a mieink szorításában sem jöttek zavarba, a két magyar egység közül Kolonicsék hajráztak jobban: övék lett az ezüst-, Sáfránéké a bronzérem.

17.35 óra: A Kammerer-Kucsera K2-es egységünket megszorítani sem tudták, a svéd és a német hajó ugyan görcsösen erőlködött, de csak a hátukat nézték a 2006-os szegedi világbajnokságon győztes magyar fiúknak. Ugyanitt a Paumann Dániel-Tóth Dávid duó ötödik lett.

Két évtized után először követett el komoly technikai hibát a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. Erről is vallott a győriek klasszisa, aki a páros aranyérme után a négyes hajóba is beszállt. Hallgassa meg hanganyagunkat!17.20 óra: A délután egyetlen 500 méteres döntőjében két négyes magyar hajó Paksy-Patyi-Fazekas-Benedek és Janics-Kozák-Kovács-Szabó egység feszült egymásnak. Igen ám, de nem csak erről a két klasszis ütegről szólt a csata, a németek is bejelentkeztek az aranyéremért. Végül óriási küzdelemben a germánok nyertek, a frissen összeült Kovács Katalin-féle hajó előtt, Benedek Dalmáék a dobogóról is lecsúsztak, negyedikek lettek.

Janics Natasa a négyeshajó ezüstérmének is örült és már alig várja az 500 métert Kovács Katalinnal. Hallgassa meg hanganyagunkat!Vajda Attila: Irány Peking! Fotó: Karnok Csaba
Vajda Attila: Irány Peking!
Fotó: Karnok Csaba

17.10 óra: A magyarok közül a szegedi Vajda Attila válthatta meg elsőként a pekingi repülőjegyét. Világbajnokunknak az első két hely valamelyikén kellett végeznie. A megismételt rajt nem zavarta meg a szólóban versenyző kenust, féltávnál már fél hajóval vezetett és még ezt az előnyt is növelni tudta. Cápaként siklott a vízen és a háromszoros olimpiai bajnok német Andreas Dittmert is felfalta. Attila, irány Peking!

Vajda Attila aranyéremmel váltotta meg pekingi repülőjegyét, de máris új célokon töri a fejét. Hallgassa meg hanganyagunkat!17 óra: A győri Benkő Zoltánt szólították vízre elsőként a magyarok közül. A kétszeres Európa-bajnok győri fiú a 8-as surranópályán szelte a vizet. Tim Brabants, Eirik Vearas Larsen és Adam von Koeverden személyében világ- és Európa- bajnok riválisokat kapott. Végül utóbbi nyert, Benkő nem volt harcban a dobogóért, végül ötödik lett.

16.45 óra: A délutáni 1000 méteres B döntőkben mindössze egyetlen magyar hajó volt érdekelt: Dobos András kajak egyesben a negyedik helyen ért célba.

Kammerer és a fiúk. Fotó: Karnok Csaba
Kammerer, mögötte Kucsera. Fotó: Karnok Csaba

A délelőtt vízre szállt hat magyar egység közül négy vette sikerrel a középfutamot a szegedi kajak-kenu Mol Világkupán, amely a hazai válogatott számára egyben olimpiai válogató is.

Az egész délelőtt szakadó esőben 1000 méteren hárman kényszerültek "pótvizsgára": K-1-ben Benkő Zoltán harmadik helyével továbblépett, Dobos Andrásnak viszont nem sikerült az első három között zárnia, ötödik lett, így ő a B-döntőbe került, míg a C-1-ben próbálkozó Mike Róbert másodikként ért a célba, s ez is finálét ért.

A legrövidebb távon K-1-ben Dombi Rudolf harmadik, K-2-ben a Molnár Péter, Kadler Viktor duó első, a Varga Norbert, Babella Balázs kettős pedig hatodik lett, így csak az előbbi két egység került be a döntőbe.

A leghosszabb távon versenyző többi magyar egység már csütörtökön, az előfutamból kvalifikálta magát a végjátékra, míg az ötkarikás programban nem szereplő 200-on a legtöbb számban nem is rendeztek előcsatározásokat, mert kevesen neveztek.

A Vk az első forduló az olimpiai válogatók sorában, a második körre június végén, az ob keretében kerül sor. A mostani versenyről csak a világbajnoki címvédők (Kovács Katalin, K-1 500 m; Vajda Attila, C-1 1000 m és a Kozmann György, Kolonics György duó, C-2 500 m) harcolhatják ki a pekingi csapattagságot, amennyiben az első két hely valamelyikén végeznek úgy, hogy a másik magyar egység nem előzi meg őket.

T-Online hirdetés

Olvasóink írták

 • 9. fehér virág 2008. június 08. 10:57
  „Pénteken nem voltam Szegeden, de egyébként sem szokásom fujjolni az eredményhirdetés alatt.”
 • 8. lilik 2008. június 07. 23:28
  „Kati néni megbukott: Háromból semmi!”
 • 7. sz 2008. június 07. 00:53
  „Ja, és a lényeg: az edzők, versenyzők (szándékos a többesszám! ) ill.a szöv kap. szerint Katiék (az elrontott rajt kivételével) nagyon jól mentek. De lehet hogy te jobban láttad...”
 • 6. sz 2008. június 07. 00:29
  „Fehér Vrág (vagy hívjalak "ideg"-nek?)!Katiék négyesének ez volt a HARMADIK pályája.A németek négyese 1 éve az olimpiára készül.Ennek tükrében a 0,1 mp különbség szinte semmi.
  Natasa az első válogató előtt Tamaráékkal egyetlen teljes pályát sem ment. Fél hajóval kaptak ki.Nem közel hárommal mint Paksyék...
  Egészen véletlenül nem te fújjoltál az eredményhirdetés alatt?”
 • 5. katkó 2008. június 06. 21:09
  „Szép versenyek voltak -ebben a rossz időben. Minden magyarnak gratulálok, és további szép sikereket PEKINGben is.”
 • 4. rafting 2008. június 06. 20:26
  „Fehér Virág!
  A szenzációtól azért az messze volt. Ha Katiék úgy mentek mint az ökörhugyozás, akkor Dalmáék inkább a mamuthugyozáshoz hasonlítottak.”
 • 3. Horváthné Vajda Mariann 2008. június 06. 19:52
  „Gratulátok Öcsi!

  Nagyon szép volt! Csak így tovább!!!

  Nővéred: Mariann”
 • 2. djoob 2008. június 06. 19:31
  „Gratula Ati!

  Sok sikert a felkészüléshez! És ne lépj semmi élesbe!

  JoóbDani”
 • 1. Fehér Virág 2008. június 06. 18:46
  „Mi történt Kovácsék négyesével, úgy eveztek mint az ökörhugyozás. Ahány lapátjuk volt, az mind másfelé állt. Pedig Natasa azt nyilatkozta minap, hogy ők éjjel-nappal a négyest gyakorolják. A Paksy féle négyesnek viszont gratulálok. Edzésen egyszer ültek össze egy 300-ra, és a VK-n mentek először pályát. Ennek ismeretében szenzációsan versenyeztek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Platini a franciáknak szurkol

"Ma már nincs olyan értelemben vett karmester, mint én voltam. Zidane, Messi, Ronaldinho és a többiek inkább a széleken játszanak, mintsem középen..." Interjú. Tovább olvasom