Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vajda áttörte a nagy falat

A pénteki középfutamok során eldőlt, hogy mind a tizenkét versenyszámban lesz magyar döntős a pekingi kajak-kenu előolimpián.
– Tartsa egy pillanatra a telefont, mert éppen Peking belvárosában sétálunk, és úgy érzem magam, mint a számítógépes játékban az a csirke, amelynek át kell mennie a nyolcsávos úton, de az autók nem állnak meg – búgott a vonalba Vajda Attila, a Démász-Szeged világbajnok kenusa. – Jól van, most már átértünk. Az embereknek errefelé fogalmuk sincs a KRESZ-ről, szerintem mindenkinek jogosítványt osztanak, aki betöltötte a tizennyolcadik életévét. Máris imádom Pekinget, fantasztikus ez a nyüzsgés! Az imént éppen egy ötemeletes selyempiacon jártunk. Az árusokkal akkorákat lehet alkudni, hogy az embernek tátva marad a szája: a kikiáltási ár ötödéért, hatodáért odaadják a portékájukat.

Az ellenfelek a pályán már korántsem voltak ennyire szivélyesek. A duisburgi hősnek az ezerméteres középdöntő legalább olyan fejtörést okozott, mint a kínai közlekedési morál. Attila a fehérorosz Zsukovszki és az amerikai Malloch mögött a még éppen finálés szereplést érő harmadik helyen érkezett a célba.

– Ilyet még életemben nem éreztem – folytatta a beszélgetést a huszonnégy éves kenus. – Ötszáz méterig minden a legnagyobb rendben ment, majd azon kaptam magam, hogy a többiek szépen elhúznak mellettem. A folytatásban ugyan visszavettem a vezetést, de az utolsó száz méterhez érve mintha lepottyant volna elém a kínai nagy fal. A végén az életemért küzdöttem, és az utolsó pillanatban berúgtam a hajót a hazaiak kedvence, Li elé.

A szegediek klasszisa azzal, hogy mindkét távon döntőbe jutott, a minimális célkitűzést teljesítette, ám a fináléval kapcsolatban nincsenek különösebb elvárásai.
– Úgy utaztam el Kínába, hogy erre az idényre a legfontosabb feladatomat már elvégeztem, minden további csak hab a tortán. A mezőny szinte megegyezik a vb-döntő szereposztásával, a menők közül csupán a spanyol David Cal hiányzik, az érmeket tehát itt sem adják ingyen. Annyit ígérhetek, hogy ezúttal is minden tőlem telhetőt megteszek a minél jobb szereplésért – mondta Vajda Attila.

A középdöntők másik magyar érdekeltje, a kajakos Benkő Zoltán ezer méteren a harmadik, míg ötszázon a második helyen jutott tovább. Pekingben magyar idő szerint ma délelőtt fél tíztől az ezerméteres finálékat és a női kajak négyesek ötszáz méteres döntőjét rendezik, a további ötszázas döntőkre holnap délelőtt kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila pótvizsgázik ezren

Csak két magyarnak, a szegedi Vajda Attilának (C1 1000 m), valamint Benkő Zoltánnak (K1 500 és 1000… Tovább olvasom