Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Vajda és Keresztesi után Joób, Horváth és Janics is nyert

Hét arany-, tizenegy ezüst- és öt bronzérmet szereztek a magyar egységek a Mol-világkupán. Az ezer méteren nyerő Vajda Attila és Keresztesi Alexandra után 200 m-en Horváth Gábor, Joób Márton és Janics Natasa is aranyérmet szerzett.
A szombati 500 m-es döntők során az történt, ami nagyon régen nem: a magyar válogatott a kilenc fináléban nem szerzett aranyérmet.

Arany nélkül 500 m-en

Azért három második és egy harmadik hely jutott nekünk, de nem ehhez vagyunk hozzászokva. Különösen szembetűnő volt a női szakágnak az elmúlt évi világbajnoksághoz képest igen gyenge szereplése. Sőt! Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai még a dobogóra sem állhattak fel. Egyesben Kovács Katalin a hajráig vezetett, aztán a negyedik helyre esett vissza, a Kozák, Szabó G. egység pedig még fényévekre van a vb-címvédő Kovács, Janics hajótól. Férfi kajak egyesben Vereckei csak hatodik lett – a vb-résztvevő Benkő be sem került az A döntőbe –, míg a kenu egyeseknél nem is volt magyar a fináléban. Ebben a négy számban a következő a helyzet: mivel a Mol-világkupán nem állt dobogóra magyar hajó, így szétlövés dönti el három hét múlva – szintén Szegeden–, ki is indul az Európa-bajnokságon. Azaz a szegedi Janics Natasa két olimpiai számban is kap egy újabb lehetőséget az Eb- és vb-kvalifikáció kiharcolására.

Horváth különdíja

A Világkupa legsikeresebb fiataljai a Moltól különdíjakat vehettek át. Az elismerésben részesülők között ott volt a Démász-Szegedi VE fiatalja, Horváth Gábor is, aki a kenu szakágat képviselte. A női kajakosoknál Kozák Danusia, a férfikajakosoknál Gyertyános Gergely kapott díjat.

Janics legyőzte Paksyt


A tegnapi zárónapon aztán a magyar hajók visszatértek a hozzájuk méltó mederbe. Halmozták az aranyakat. És ebből kivette részét a Démász-Szegedi VE sprintkülönítménye is. Janics egyesben fél hajót vert a másodikra, ugyanitt a szám vb-elsője, Paksy Tímea hetedik lett. A kenu négyesben térdelt Horváth Gábor és Joób Márton, velük győztek a mieink. A kajak négyeseknél a dobogó első két fokára hazai kvartett állhatott, Sík Márton és Csamangó Attila hajója vesztett Kadlerék ellen. Igaz, mindkét egység megverte a vb-címvédő szerbeket. És a nap negyedik magyar aranya: ez a női négyeshez fűződik.

Ha összegezzük a három napot, optimista képet kaphatunk. Hiszen a mieink hét arany-, tizenegy ezüst- és öt bronzérmet szereztek. Ám a kép akkor már nem lesz ilyen világos, ha a kudarcokkal teli 500 m-es döntőket nézzük. Hét olimpiai futam van közte: C1, C2, férfi K1 és K2, női K1, K2, és K4. Itt nem volt magyar elsőség. Az idény első nemzetközi versenye, korai időpont, van még idő az Eb-ig, és főleg a vb-ig – nagyjából ezek lehetnek az indokai a visszafogott teljesítménynek. Ez akár igaz is lehet. A többi pedig úgyis az említett eseményeken dől el.

Újítások

Érdekes újításokat is láthatott a közönség a vk-n. Az utolsó napon, a napsütésben már közel ötezren figyelték például a váltódöntőket, amely igen izgalmas, változatos, látványos küzdelmeket hozott. A maratoni betétek szintén a változatosságot szolgálták .
Mádi József

Versenyzői nyilatkozatok

Joób Márton (Démász-Szegedi VE) a kenunégyes 200 m-en elért győzelme után: – Örülök, hogy összejött a győzelem. Az egység idén még nem evezett sokat együtt, így aztán van még mit csiszolni a mozgáson, de ez a hajó nagyon jó. Védettségünk van ebben a számban, ezért aztán nyugodtan készülhetünk az Eb-re. Ha nem is a kontinensviadalra, de szeretnék keresni még egy olyan számot, amelyben esélyes lehetek az olimpián indulásra.

Horváth Gábor (Démász-Szegedi VE) szintén a kenunégyes 200 m-es sikere után:
– Fürdök Gabival a párost még gyakorolni kell, és akkor még bármi lehet. Remélhetőleg a következő válogatón már az új hajóban versenyezhetünk. A négyesről egyszerű beszélni: bizonyított.

Sík Márton (Démász-Szegedi VE) a kajak négyes 200 m-es második helye után:
– Csalódott és szomorú vagyok, mert nem nyertünk. Sajnos az első örülhet, ők mennek ebben a számban az Európa-bajnokságra. Az 500 m-es négyesben a második válogatón még komoly csatánk lesz.

Paksy Tímea, a szám vb-címvédője a Janicstól 200 m egyesben elszenvedett vereség után:
– Csalódott vagyok, fáradtnak éreztem magam. Pedig megpróbáltam mindent kikapcsolni. A kajakozás tragikus, a hetedik helyem nevetséges volt. Natasa eléggé fel volt hergelve, belőlem viszont ez hiányzott.


A mol-világkupa eredményei

Az elsők, illetve a magyarok A döntős eredményei. 500 m, férfiak, K1: 1. Van Koeverden (kanadai), 6. Vereckei Ákos. K2: 1. Rauhe, Wieskötter (németek), 2. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor. K4: 1. Szlovákia, 2. Magyarország I. (Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor), 4. Magyarország II. (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Beé István, Horváth Gábor). C1: 1. Dittmer (német). C2: 1. Gille, Wylenczek (németek), 2. Kozmann György, Kolonics György. C4: 1. Fehéroroszország, 3. Magyarország I. (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Metka Márton, Balázs Gábor), 7. Magyarország II. (Csabai Edvin, Pulai Imre, Novák Ferenc, Végh Attila). Nők, K1: 1. Paldaniusz (svéd), 4. Kovács Katalin, 5. Benedek Dalma. K2: 1. Kmetova, Kohlova (szlovákok), 5. Kozák Danusia, Szabó Gabriella.
200 m, férfiak, K1: 1. Kremer (ukrán), 3. Gyertyános Gergely, 5. Boros Gergely. K2: 1. Dober, Willows (kanadaiak), 5. Gyertyános, Beé István. K4: 1. Magyarország I. (Kadler Viktor, Gyertyános, Beé, Babella Balázs). 2. Magyarország II. (Sík, Boros A., Csamangó, Boros G.). C1: 1. Cheban (ukrán), 8. Bozsik Attila. C2: 1. Labuckas, Gadeikis (litvánok), 5. Fürdök Gábor, Horváth Gábor, 8. Lakatos Zsolt, Végh Attila. C4: 1. Magyarország I. (Joób Márton, Horváth G., Sarudi Pál, Balázs Péter), 5. Magyarország II. (Sáfrán Má., Mike , Metka, Balázs G.). Nők, K1: 1. Janics Natasa, 7. Paksy. K2: 1. Kmetova, Kohlova (szlovákok), 2. Paksy, Patyi Melinda, 4. Kozák Danusia, Szabó Gabreilla. K4: 1. Magyarország (Paksy, Kovács K., Laknerné Fazekas Krisztina, Patyi). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jó lenne a döntetlen a Makó FC-nek

A labdarúgó NB II keleti csoportjának 26. fordulójában a Makó FC ma 18 órától az Orosháza… Tovább olvasom