Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Vajda: ez az én pályám, ez a közönségem

A Démász Szeged olimpiai bajnok ikonjai, Janics Natasa és Vajda Attila a hazai rendezésű világkupán is igazolta klasszisát, egy-egy aranyérmet már begyűjtöttek. Makai Tibor a kenu négyes tagjaként ezüstérmes lett.
Közben megtudtuk, hogy mi történt Kovács Katalinék négyesével. Elszakadt a hajó kormánya és ha még egyet húztak volna, akkor telibe trafálták volna Janicsék hajóját.

- Az elvárásoknak megfelelően alakul a szegedi klub számára a világkupa. Natasa és Attila aranyérme is nagyon fontos. Látszólag könnyedén nyertek, de nagyon sok munka van a sikereik mögött - fogalmazott Petrovics Kálmán, a Démász Szeged klubigazgatója, aki külön kiemlte, hogy mennyire örül Makai Tibor kenu négyesben elért sikerének.  

15.46 óra, női K2 1000 méter: a nap utolsó döntője, két magyar párossal. A féltávnál a Szabó Gabriella, Csipes Tamara és a Paksy Tímea, Medveczky Erika duó egymást szorongatja. A svédek akarnak beleszólni a magyar belügybe, vajon sikerül-e nekik? A finisre a svédek a másodikok, Csipesék vezetnek és nem is engedik ki kezükből az aranyérmet. Paksyék nem állhatnak dobogóra, a negyedik helyen zárnak.

15.38 óra, C4 1000 méter: az 5 induló között két magyar egység, csak odaférünk a dobogóra. Mexikó nem akarja, 250-el a vége előtt vezetnek és a románok is hasítanak, át is veszik a vezetést. A végén előbújik a Nagy, Széles, Devecseri, Makai alkotta magyar egység és megkaparintja a második pozíciót. A másik magyar csapathajó ötödikként végez. Makai Tibor Janics és Vajda után egy ezüstérmet szerzett a szegedieknek. 

Nem bánta meg az, aki kilátogatott a világkupa 1000 méteres döntőire

15.30 óra, K4 1000 méter: miközben Vajda Attila a világ, azaz a dobogó tetején integet a szurkolóknak, a vízen újabb két magyar egység startol. Közben Horváth Gábor érkezik meg a lelátóra. Kíváncsi vagyok a négyesekre - mondja egy kacsintás kíséretében Athén olimpiai bajnoka. Kammererékre lehet inkább kíváncsi - a győri fiúval nyert 2004-ben -, így ő is meglepődött, hogy a fiatal Tóth, Szalai, Dobos, Paumann négyes fantasztikus versenyzéssel megnyerte a számot. Kammererék elé még a németek is beférkőztek, így a másik magyar csapathajónak a bronzérem jutott.

15.16 óra, K1 1000 méter: a rajtlista szerint két magyarért is szoríthatnánk, de Benedek Dalma betegség miatt visszalépett, már haza is utazott. Így Bara Alexandrán vigyázó szemünk. Féltávnál a fiatal magyar lány a negyedik, harcban van a dobogóért. A hajrára elfárad, nem tudja tartani a tempót a németek nagyasszonyával, Katrin Wagnerrel, aki biztosan nyer. Bara a 7. helyen érkezik.

15.08 óra, C2 1000 méter: megint két magyar egységnek szoríthatunk. Féltávnál a Sáfrán-testvérek vezetik fel a mezőnyt, a németek osonnak mögöttük. A Tóth-Mike kettős is belehúz, már a harmadikok. A németek a szendvicsben. Sáfránék elegánsan haladnak az élen. A végére leszakadnak a németek, de új erőre kapnak Mike Róberték, akik végül fantasztikus hajrával nyernek. Sáfránék a másodikok, kettős magyar siker. A germánoknak marad a dobogó harmadik foka.

15 óra, K2 1000 méter: még javában tart a női kajak négyes eredményhirdetése, amikor már az utolsó 250-et tépik a kajak kettesek. Gönczy Gábor és Kökény Roland jó lehet a dobogóra, nagyon jól siklanak a vízen. Az ausztrálokat nem lehet befogni, a magyar és a német hajóról célfotó dönt - a mieink javára! Ezüstöt ér a jó finis.

14.46 óra, C1 1000 méter: meg tudja-e szorongatni bárki is Vajda Attilát - erre a kérdésre kapunk választ a futam után. Komótosan kezd Peking olimpiai bajnoka, a negyedik helyen paskolja a vizet. Féltávnál átveszi a vezetést, így illik egy klasszistól. Menkov próbálja meg tartani vele a lépést, de nem nagyon jár sikerrel. Vajda 250-el a vége előtt egy hajónyival vezet, de ez sem elég, csak úgy szokásból rákapcsol. Nincs mögötte senki, illetve dehogyis nincs, csak nem látjuk őket. Attila, varázsló vagy!

- Úgy álltam oda a rajthoz, hogy ez az én pályám, ez az én közönségem. Bíztam magamban, nem kapkodtam. Próbáltam a levegővételre és a technikára figyelni, tudtam, hogy féltávnál átrendeződik a mezőny. Amikor élre álltam, igyekeztem uralni a pozícióm, sikerült - mondta örömittasan Vajda Attila. 

Vajda Attila: az én pályám, az én aranyérmem

A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy a szlovák Ostrcil a második, az üzbég Menkov a harmadik.

14.38 óra, K1 1000 méter: az egyetlen 1000 méteres döntő, ahol nem láthatunk magyar versenyzőt (Kucsera Gábor a B-döntő megnyerésével enyhítette a csalódottságunkat), de így is világbajnoki erősségű a mezőny. A számot a svéd Gustavsson nyeri. A dobogóra még az ausztrál Wallace és és az olasz Bennasi állhat fel. 

14.30 óra, női K4-es 500 méter: A 4-es és az 5-ös pályán feszül egymásnak a két magyar hajó: a Janics Natasa nevével fémjelzett egység és a Kovács Katalinnal induló kvartett. Mindkét csapathajó elsőként végzett az előfutamában, akkor Kovács Katiék repesztettek gyorsabban. A világkupa egyik legnagyobb érdeklődéssel várt futama vár ránk. Elrajtolt a mezőny, Janicsék szabadultak ki jobban, de Kanada még náluk is jobban startolt. Aztán dráma a hajrában: 100 méterrel a vége előtt a partról úgy tűnt, hogy Kovács Katalin - második pozícióban volt a hajójuk - bekötött, gyakorlatilag megállt a vízen a hajójuk. Janics Natasáék ugyanakkor hajtottak tovább és biztosan nyertek, Kanada lett a második. Megvan a magyar válogatott és a szegedi küldöttség első aranyérme. Bravó, Natasa! Bravó, lányok! 

- Nagyon jól rajtoltunk, a remek kezdés meghatározta az egész távot. Egyénileg is jobbak vagyunk a másik magyar négyesnél, ezért sikerült nyernünk. Katinak persze helye lenne a mi hajónkba - ezek már Janics Natasa aranyszavai.

Janics Natasa a négyeshajóban ülve nyert aranyérmet

Az 1000 méteres B döntőkben is volt magyar érdekeltség. Kucsera Gábor meg is nyerte a kajakosok szóló számát, míg a szegedi Petrovics Máté Kugler Attilával ezüstérmes lett a kajak kettesek között.

Korábban:

Mindjárt egy kellemetlen eseménnyel kezdődtek a szombati középfutamok: a negyedik helyen végzett, így nem jutott tovább Kucsera Gábor a szegedi Mol világkupa férfi kajak egyes 1000 méteres számában. Ebben a számban biztosan nem láthatunk majd magyar hajót az A döntőben, ugyanis Holpert Ervin sem jutott tovább. 

Jobban alakultak az események a férfi kajak párosok versenyében, ahol Gönczy Gábor és Kökény Roland higgadt, magabiztos evezéssel, közel egy hajó hossz előnnyel nyerte a középfutamot. Másik magyar egységünk, a szegedi Petrovics Máté Kugler Attilával ötödik lett, így értük a B döntőben szoríthatunk majd.

A női kajakosoknál Benedek Dalma és Bara Alexandra is könnyed evezéssel jutott tovább a délutáni döntőbe.

A 200 méteres középfutamokban folytatódott a magyar erődemonstráció: Vad Ninetta, Bozsik Attila, Gyertyános Gergely és Dombi Rudolf is fináléba jutott saját számában. 

Első helyen jutott tovább a Kadler Viktor vezérelte férfi kajak négyes, másodikként a Hegyi-Vad női kajak páros és harmadikként a Volein-Sarudi C-2-es egység.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olimpiai bajnok elhagyja Szegedet

Weszelovszky László után újabb klasszisát veszítette el a LEN-kupa győztes Szeged Beton férfi… Tovább olvasom