Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Vajda is duplázott a vb-válogatón

A második kajak-kenu vb-válogatón Kárász Anna, az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzője duplázott: 500 méter után 200 méteren is legyőzte olimpiai bajnok riválisát, Kozák Danutát, hétfőn dől el, hogy lesz-e köztük szétlövés. Kárász párváltása nem hozott sikert Szolnokon: új társával, Fazekas-Zur Krisztinával mindkét távon második lett. Vajda Attila 1000 és 5000 méteren is kvalifikálta magát, klubtársa, Nádas Bence pedig ismét komoly meglepetést szerzett.

- A hétvége sztárjával - ez a leírás volt olvasható Vajda Attila olimpiai bajnok kenus facebookos fotóján, amit büszkén osztott meg. Klubtársával, Kárász Annával állt össze egy közös képre, aki duplázott: a pénteki 500 méteres döntő után - ahol Anna bebiztosította világbajnoki indulását - szombaton a 200 méteres szolnoki fináléban is legyőzte olimpiai bajnok riválisát, Kozák Danutát. A második, mindent eldöntő kajak-kenu vb-válogatónak így elvileg nem lenne vége az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa számára, hiszen utóbbi távon Szegeden Kozák nyert. Információink szerint azonban nagy valószínűséggel nem lesz köztük szétlövés, erről egyébként hétfő délelőtt szakmai bizottság dönt Storcz Botond szövetségi vezetőedző ajánlása alapján.

Lehetne akár három szétlövése is Kárásznak, ha ez beleférne a vb-programba, ugyanis párváltása nem hozott sikert. Szegeden még Vad Ninettával nyert 200 és 500 méteren is, most viszont mindkét versenyen második lett Fazekas-Zur Krisztinával. A sprinttávon meglepetésre a mindössze 16 éves Homonnai Lucával összeálló Douchev-Janics Natasa duója nyert, míg fél kilométeren a Szabó Gabriella és Kozák Danuta végzett Kárászék előtt, méghozzá meggyőző fölénnyel. Mindkét számban a Szolnokon győztes egység indulhat a vb-n, csak a 200 méter egyéni kapcsán vannak kérdőjelek.

- A kajaknégyes összeállítása is hétfőn derül ki, de szerintem ott biztos a helyem. Számomra a legfontosabb az 500 méter egyéni volt, így tulajdonképpen nyugodtan várom a döntést a 200 méterről, fő célomat már elértem. Fazekas-Zur Krisztinával nem sikerült futamot nyernem, de nem is lehet összehasonlítani a szegedi válogatóval, hiszen akkor Vad Ninettával nem Kozákék ellen versenyeztünk. Csiszolni kell még a párosunkat, nem sok időnk volt eddig erre, de nincs bennem rossz érzés a második helyek miatt, mivel egyénit és párost egyébként sem lehet egyszerre vállalni Milánóban - nyilatkozta Kárász Anna.

A pénteken K2 1000 méteren vb-re kijutó Nádas Bence 500 méteren is elindult új társával, Boros Gergellyel. Szétlövést nem tudtak kiharcolni, de második helyük így is nagy szó, tekintve, hogy a szegedi Nádas a Maty-éri válogatón "csak" negyedik lett Boros Kristóffal.

- Ez az eredmény is bizonyítja, hogy remek döntés volt a váltás. Majdnem egy másodperc volt a hátrányunk, ez az én hibám, mert az elején túl magas csapásszámmal diktáltam a tempót, így a hajrára besavasodtunk. Egy remek edzésként fogjuk ezt fel, amelynek a hibájából tanulni kell - értékelt Nádas Bence.

Kárászhoz hasonlóan Vajda Attila is duplázott, de ő nem a riválisokkal szemben: a vb-futamai számát kétszerezte, hiszen az 1000 méteres védettség kiharcolása után csak az 5000 méterre kellett készülnie a kenusnak. Ezen a távon elég szorosnak számító hajrával nyert.

- Annyira meleg volt, hogy ha vetélytársammal, Varga Dáviddal erős tempóban mentünk volna végig, talán el is ájulunk. Ezért a szokásosnál alacsnonyabb fokozatban eveztünk a végéig, és a hajrában döntöttük el, hogy ki a jobb. Az utolsó 100 méteren sikerült meglépnem előle, ezt a másfél másodperces előnyt végül tartottam is. Két vb-ezüstöm is van ebben a számban, így tisztában vagyok vele, hogy milyen munkát kell elvégeznem, hogy előrébb léphessek és végre megelőzzem riválisomat, a mindkétszer előttem végző Brendelt - mondta az olimpiai bajnok.

Így tehát négy számban teljesen biztos a szegediek vb-indulása, a kajaknégyes kapcsán óriási meglepetés lenne, ha Kárász nem kerüle a magyar egységbe, így a hétfő i egyeztetés egyetlen kérdése a követező lehet: öt vagy hat futamon izgulhatunk majd az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőiért.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőinek hétvégi eredményei, szombat, női K1 200 m: 1. Kárász Anna. Női K2 200 m: 2. Kárász Anna, Fazekas-Zur Krisztina (Győr), 4. Horváth Alexandra, Simán Fanni (KSI). Női K2 1000 m: 3. Szénási Zsófia-Lucz Noémi (Dunakeszi). Férfi C1 1000 m: 4. Bodonyi András. Vasárnap, férfi C1 500 m: 4. Bodonyi András Dávid. Női K2 500 m: 2. Kárász Anna, Fazekas-Zur Krisztina (Győr), 3. Szénási Zsófia-Lucz Noémi (Dunakeszi). Férfi K2 500 m: 2. Nádas Bence, Boros Gergely (ASE). Férfi C1 5000 m: 1. Vajda Attila, 3. Bodonyi András Dávid.


Korábban:

A második, szolnoki kajak-kenu vb-válogatón Kárász Anna az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa duplázni tudott egyéniben, hiszen a tegnapi 500 méteres verseny után ma 200 méteren is legyőzte olimpiai bajnok riválisát, Kozák Danutát. Mivel ebben a számban a szegedi válogatón Kozák nyert, szétlövés dönt majd - várhatóan hétfőn vagy kedden - a világbajnoki indulásról.

"A tegnapi 500-as győzelem után próbáltam lazítani egy kicsit a barátaimmal, s most nem voltam már annyira feszült, mint a pénteki verseny előtt. Pedig reggel egy kicsit elcsúszott a napom, későn szálltam vízre, de úgy látszik kétszáz méteren ez nem rossz taktika, mert egyrészt felpörgetett, ugyanakkor nyugodt is voltam. Az első válogató tapasztalatai után most nagyon koncentráltam a rajtra, ami szerintem nagyon jól sikerült és végig jó csapásszámmal tudtam menni. A célban nem éreztem, hogy én nyertem, a kétszáz méter ebből a szempontból mindig csalóka, de nagyon örülök, hogy megvan ez a győzelem. A szétlövésre nagyon jó érzésekkel készülődök, nincs bennem stressz, inkább ajándékként fogom fel a lehetőséget, és bízom benne, hogy újra sikerül majd győznöm" – mondta Kárász Anna." - nyilatkozott a 23 éves Kárász Anna a szombati győzelem után.

Kárász Anna duplázott egyéniben.

Meglepetésre szétlövés lesz 200 méter párosban is, itt ugyanis Kárász Anna és Fazekas-Zur Krisztina párosa második lett a Douchev-Janics, Homonnai duó mögött.

A női K-2-ben Kárász Anna az első válogatón még világbajnok társával, Vad Nitettával indult és nyert, de azóta szétváltak útjaik.

"Valószínűleg az volt a siker kulcsa, hogy elhittük, meg tudjuk csinálni" - mondta Homonnai Luca, aki hat hete készül együtt háromszoros olimpiai bajnok társával, a tavalyi gerincműtéte után idén visszatért Douchev-Janiccsal. Hogy mennyire egymásra hangolódtak, azt az is jól mutatja, hogy hasonlóan extrém hajviselettel álltak rajthoz a versenyen: Janics rózsaszín-szőke, Homonnai pedig zöld frizurájával tűnt ki a mezőnyből.

– A végére minden erőm elszállt, nem is tudom, hogy voltam képes végigcsinálni. A finisben már csak a szívem vitt előre, talán ez volt életem eddigi legnehezebb pályája – nyilatkozta fáradtan Kárász Anna a kajak-kenu vb-válogató második, szolnoki fordulójában. A mindent eldöntő viadalon egyértelművé vált, amit már Szegeden, a Maty-éri első körben láttunk: az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa jobb formában van idén, mint az olimpiai bajnok Kozák Danuta, akit újra legyőzött K1 500 méteren.

Ez azt jelenti, hogy ebben a számban Kárász Anna képviseli Magyarországot az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A milánói részvételről döntő viadalon a szegedi kajakos 0,124 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjénél, harmadikként pedig Kárász új párostársa, Fazekas-Zur Krisztina ért a célba.


A férfi kajakosok 1000 méteres párosversenyében – amelyben szövetségi döntés alapján nyílt meg újra a válogató – a korábban Kammerer Zoltánnal két versenyt nyerő Szalai Tamás olimpiai bajnok új társával, Dombi Rudolffal csupán ötödik lett a döntőben. De ami ennél is nagyobb meglepetést és szegedi szempontból örömet hozott: a számot Boros Gergely és az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzője, Nádas Bence duója nyerte. A nagy esélyes Kökény Roland, Hufnágel Tibor duó előtt fél hajóhosszal nyertek.

– Erre tényleg nem számítottunk, hiszen mi úgy gondoltuk, hogy négy-öt hajó lesz majd komoly csatában, ehhez képest csak kétesélyes lett a befutó, amit mi bírtunk jobban. Az utolsó 250 méteren több támadást is vissza kellett vernünk, de végig bíztunk magunkban. Mindössze három hete edzünk együtt, de már az első tréning óta nagy a harmónia, így magabiztosan állhattunk a versenyhez – véli Nádas Bence, aki tavaly élete első felnőtt világbajnokságán négyesben aranyérmes lett.

Most párosban bizonyíthat, ami remekül összecsiszolódott, Boros Gergely személyében ugyanis egy rutinos társa van a 19 esztendős kajakosnak.


Fotó: szegedive.hu
Fotó: szegedive.hu

– Vele remek érzés vízre szállni, hiszen teljesen biztos lehetek benne, hogy hátulról végig megkapom a támogatást, akármilyen is az iram. Jó lenne ebben a felállásban kijutni az olimpiára, ezért folytatjuk az eddig is kemény munkát – zárta a beszélgetést Nádas Bence.

Ezzel a két sikerrel az EDF DÉMÁSZ-Szeged már három vb-indulóval büszkélkedhet, hiszen Vajda Attila korábban kiharcolta a részvételt 1000 méteren. Az olimpiai bajnok kenus holnap 14 órakor 5000 méteren próbálja kvalifikálni magát az augusztus 20–23. közötti vb-re, Kárász Anna pedig szintén holnap 9.20-kor K2 500 méteren indul Fazekas-Zur Krisztinával. A hétvégi döntőket élőben közvetíti az M4 sportcsatorna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér Donát most még kívülről figyel

Csigolyasérüléssel tért haza az U20-as világbajnokságról Zsótér Donát, így a kisteleki labdarúgó lemarad az NB I mai rajtjáról. Tovább olvasom