Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Vajda nem tört meg

Egyelőre még a szegedi II-es kórház traumatológiai osztályán fekszik Vajda Attila. A Démász-Szegedi VE olimpiai harmadik kenusa a Maty-éri válogató pénteki versenynapja után otthona előtt szenvedett a lábával betört üvegablak miatt súlyos lábfejsérülést.
Fotó: Segesvári Csaba
Szegedi II-es kórház, traumatológia. Az ember nem szívesen jár ilyen intézménybe. Mert az nem jelent jót. Ezúttal is kisebb gyomorgörccsel közelítek a büfé mellett az osztály felé.

Hetes szoba

Pedig a probléma nem velem van, hiába is érzem úgy, hogy valami nyom altájon. Hanem mással. Ez a más viszont igen elismert egyénisége Szegednek, illetve a város sportjának. Vajda Attiláról van szó, a Démász kenusáról, aki olimpiai harmadik hellyel is büszkélkedhet. Még pénteken, a hatalmas felhőszakadásban szenvedett súlyos lábsérülést: a jégpáncélhoz hasonló talajon egy megcsúszás után talppal kitörte a lépcsőházi üvegajtót, a lábfej felfelé lendült, majd az üveg egy darabja két harmadrészben átvágta a jobb lábán a nagylábujj feszítőinát, no meg az artériát is. Sőt a tegnapi átkötözésnél látta meg, hogy a sípcsontján több mint tíz centis varrott seb található. Egy idegen segített Vajdának kiszedni az üvegdarabot, majd a közeli szolárium alkalmazottja is közreműködött a spriccelő vér elszorításában.

Szóval hetes szoba. Az információt Petrovics Kálmán, a klub igazgatója szállította, aki még a műtét napján látogatta meg a versenyzőt Vécsi Viktorral, Vajda edzőjével együtt. Belépve jobbra egy fiatalember beszélget telefonon, ugyanezt teszi eggyel fentebb Vajda is. Halkan duruzsol, fülében headsettel, ölében pedig Dan Brown legújabb bestsellerével, A megtévesztés foka című könyvvel. Pár másodperc, és a kenus jól neveltségről tesz tanúbizonyságot, hiszen elbúcsúzik a telefonpartnerétől. Nem tűnik megtörtnek, szomorúnak, talán csak fáradtnak. De hát ez érthető is fájdalomcsillapítóval a szervezetében.

Fájdalomhullám

– Nem igazán sikerült még jót aludnom itt, néha bizony belenyilall a fájdalom a lábamba – mondja Vajda, és mintha a szervezete hallotta volna a megjegyzést: Vajda összerándul, feje hátrafeszül, kényszeredetten nevet.

– Hú, ez rossz volt! – vesz nagy levegőt a hullám után. – Szerencsére ez azért nem sűrűn fordul elő. Amikor műtöttek, akkor bizony ordítottam, úgy fájt a lábam. Az egyórás operáció alatt derült ki, hogy sajnos az ín is komolyan sérült. Ha semmi sem jön közbe, akkor még három-négy nap, és elhagyhatom a kórházat, majd három hét múlva leveszik a járógipszet, és kezdődhet a rehabilitáció. Nagyon jól- esett, hogy a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán személyesen bejött, és azt mondta, amit a közvéleménynek is: amíg reális esély van a vb-indulásra, addig fenntartja a helyemet a válogatottban. Rajta kívül sokan látogattak meg, barátok, ismerősök, a család mellett például a kézilabdás Mezei Ricsi, az edző Szabó „Torony" Attila, a Pick Szegedtől Dobozi Iván, illetve Vasali László is.

Vajda optimista

A látogatók magas számát a kisasztalon lévő üdítős dobozok száma, illetve a gyrost tartalmazó műanyagdoboz igazolja.
– Ezt Ivántól kaptam – mutat a gyrosra Vajda. Nem biztos, hogy az ápolók örülnek ennek, de hát a szeretet néha áthághat szabályokat. Meg a kórházi kaja amúgy is sokszor szorul kiegészítésre, főleg egy olyan fizikumú embernél, mint Vajda.

– Nem vagyok olyan, aki megtörik, most sem érzem úgy, hogy világvége van. Jól viselem a dolgot, ha elúszik ez az év, így a szegedi vb is, akkor sem lesz probléma. Már Pekingre, az olimpiára is gondolnom kell, ha az egészségemet veszélyeztetné a visszatérés. Ennek ellenére azt gondolom, kb. 90 százalék, hogy elrajtolhatok Szegeden. Ám többet erről csak akkor lehet majd mondani, amikor elhagyhatom a kórházat – jegyezte meg Vajda.

Nem sokat akarok zavarni, ezért szépen lassan a búcsú mellett döntök. Optimista, cseppet sem elkeseredett emberrel találkoztam egy klinikán, aki gyanítható, ezúttal is úgy küzd majd a visszatérésért, mint ahogy a hajóban teszi a versenyen. Most pszichológiai viadal előtt áll. Saját magával szemben. De ismerve a képességeit, egy harmadik alkotó, az ész győz. Mert az egészsége is tét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Vízipóló Suli : ezüstérmet ért a remek hajrá

A gyermek vidékbajnokságban a második helyen végzett a Szeged Vízipóló Suli vízilabdacsapata. Tovább olvasom