Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Varga Tamás: leülnék Zoli mellé a kispadra

Nem vattázza a játékosait Kásás Zoltán, a LEN-kupa győztes Szeged Beton VE trénere. Az együttes olimpiai bajnoka, Varga Tamás szívesen fejezné majd be a pályafutását a városban.
Kásás Zoltán: Meglepett és nagy öröm a számomra, hogy ilyen sokan érdeklődnek a csapat iránt. Sokféle érdekes kérdést kaptunk, ilyenkor látja az ember, hogy mennyien követik a munkánkat. Ezért is nagy öröm, hogy győzni tudtunk és remélem, hogy sok szegedi sportbarátnak szereztünk örömet a LEN-kupa győzelemmel. Nagyon jó úgy játszani, hogy sokan vannak az uszodában, a jövőben is várunk mindenkit a meccseinkre!

Varga Tamás: Köszönöm a kérdéseket, köszönöm a szurkolóknak, akik kilátogattak a döntőre azt a fantasztikus hangulatot, amit teremtettek nekünk. Kritikus helyzetekben jól jött a biztatás. Köszönöm a szegedieknek, hogy szorítottak értünk, hogy megnyerjük a LEN-kupát.

wargaborka: Jövőre együtt marad-e a csapat ill. van-e keret erősítésre?
Kásás Zoltán: Egy-két helyen biztosan lesz változás. Van akinek lejár a szerződése és van lehetőség erősítésre is. Inkább tehetséges fiatalokat próbálunk igazolni. De egy kicsit még korai a kérdés, mert még zajlik a bajnokság.

xene: Mi az oka annak, hogy a magyar válogatott sorra szállítja az aranyérmeket, nyeri az olimpiákat, míg klubcsapataink "relatíve" kevésbé eredményesek nemzetközi porondon az utóbb időben???

Kásás Zoltán: Egyszerű a magyarázat: nagyon sok jó magyar játszik a legerősebb európai csapatokban. Ezek a klubok anyagilag sokkal jobb feltételeket tudnak biztosítani, a vízilabdában örülnek annak, ha nem mindent a magyarok nyernek, de általában egy győztes klubcsapatban mindig szerepel magyar is. Volt olyan időszak, amikor nagyon kevés válogatott játékos játszott itthon, szóval elsősorban anyagi okai vannak, hogy a magyar csapatok ritkábban nyernek. Ezért is örülünk ennyire ennek a LEN-kupa győzelemnek.

gszlaszlo Kedves Zoltán! Kemény Dénes kollégájának rendszeresen elmegy a hangja egy-egy fontosabb válogatott meccs után. Önnek mennyire ment a hangszálaira a döntő?

Kásás Zoltán: Egy kicsit berekedtem, de tudni kell, hogy Dénesnek komoly problémái voltak a hangszálaival. Nem teszek lakatot a számra, nem vattázom a játékosaimat és egy-egy nagyobb hibánál elszakad a cérna nálam. Ahogy öregszem, úgy leszek egyre türelmetlenebb, de minden játékost nagyon kedvelem, de nem simogatom a buksijukat.

A mester és tanítványa.
A mester és tanítványa.
Fotó: Schmidt Andrea

Marcsinyuszi: - Mennyire szeretnek Szegeden élni, el tudják képzelni a jövőjüket a városban?

Varga Tamás: Az első évben nem igazán találtam a helyemet, de már az év végére is nagyon megtetszett a város. Az olimpia után visszatérve teljesen más szemmel tekintek erre a napsütötte, meleg és sok kedves emberrel teli városra. Sokan megállítanak az utcán és gratuláltak az olimpiai aranyhoz és ez most ugyanígy van a LEN-kupa győzelem után. Szóval szeretek itt élni. Idén leszek 34 éves, már nem nagyon szeretnék csapatot váltani. Szívesen fejezném be itt a pályafutásomat. Az sem titok, hogy majd egyszer - mondjuk 5 év múlva - a kispadra is leülnék Zoli mellé.

Kásás Zoltán: Korábban egy szezont már edzősködtem a városban, de az nem volt egy sikeres idény. Nagyon szeretem Szegedet, picit mediterrán jellegű város, sok kellemes emberrel. Egeren kívül Szeged a másik kedvenc hazai városom. A napfény és a halászlé Szeged javára billenti a mérleget. 

világjáró: - Minketten több országban megfordultatok játékosként vagy edzőként, melyik volt számotokra a legizgalmasabb állomás?

Kásás Zoltán: a '80-as évek közepén 14 hónapot éltem Ausztráliában. Az egész kontinenst beutaztam. Én voltam az első magyar vízilabdázó, aki ott játszott profiként. De ez a profizmus azt jelentette, hogy voltam teherautó söfőr, dolgoztam egy hatalmas szállodában este 10-től reggel 6-ig, házaknál tapétáztam, csokornyakkendős bárfiú előkelő partikon. Mindez 38 éves koromban történt, de szép emlékként maradt meg.

Varga Tamás: A sérülésem időszakában, 1996-ban Olaszországban voltam. Nagyon jó formában játszottam a Cataniában, ötödikek lettek a bajnokságban, de az utolsó két hónapot már kihagytam. Makacs hátsérülés hátráltatott, nehéz időszak volt az életembe. Egy pozitív emléket is említenék: a Nervivel az olasz kupa döntőjébe jutottunk, ahol engem választottak a legjobb játékosank és én lettem a gólkirály is. Egy nagyon szép Omega órával jutalmazták a teljesítményemet.

xene: Ha jól tudom, most már semmi esély arra, hogy a Szeged bekerüljön a bajnokságban a legjobb 4 közé. Ennek ellenére szerepelhet-e jövőre a csapat nemzetközi kupa-sorozatban? Azaz szerepelhet-e a Szeged a LEN-kupában, s megvédheti-e a címét?

Kásás Zoltán: A címvédő nem élvez semmilyen előnyt a LEN-kupa következő idényében. A 4-5. helyezett indulhat a LEN-kupában. Számunkra van még tétje, hogy ötödikek legyünk, az a célunk, hogy megpróbáljuk megvédeni a címünket.

doktor: - Hol és mivel töltötték a Panioniosz elleni siker utáni estét?

Varga Tamás: A csapattal töltöttük az estét egy szórakozóhelyen, de már hajnal kettőkor otthon voltam, mert sokat kivett belőlem ez a meccs. Nagyon stresszes volt az egész.

A sikertréner és az olimpiai bajnok.
A sikertréner és az olimpiai bajnok.
Fotó: Schmidt Andrea

Pengemester: Először kicsit ünneprontó leszek: a hajdani Becsét, Olympiakoszt és a Betont összehasonlítva mindig arra jutok, a másik két csapat játékosállománya lényegesen jobb volt (a Becse mondjuk a BVSC-t, az Olimpiakosz a Dominót győzte le), mint a mostani csapatáé, de úgy tűnik, CSAPAT-ként mégis Csuviék a legjobbak. Másodszor: Tudom,hogy nem ma kezdte az edzősködést, de szerintem sokak nevében írok: szeretném, ha maradna még egy-két szezont...

Kásás Zoltán: Nehéz összehasonlítani a csapatokat, de mindenféleképpen a Becsej volt a legerősebb. A görögök hihetetlenül tudják mozgósítani azt, amit tudnak, ezért tudtunk Euroligát nyerni. Az elődöntőben a Jugot vertük meg simán, pedig ők voltak a favoritok és a Honvéd elleni finálé is viszonylag sima volt. A Szeged még nem állt ennyire össze, de jó úton haladunk. Szükségünk van még időre. 3 éves szerződésem van a csapattal, a kontraktus szerint még két szezont a csapatnál edzősködöm.

gszlaszlo: Tamás! Mikor és hová mész legközelebb horgászni?

Varga Tamás: Két helyre járok horgászni. Május végéig csak a helyi tavakra, de utána szokásos horgásztúrámra: a palotási víztárolóhoz. Ez egy hosszabb, kéthetes túra lesz júniusban. Nincs még annyira meleg, a halak ilyenkor még jobban esznek.

csuvika: - Hány sms-t kaptak a döntő után?

Varga Tamás: 50-nél több sms-t kaptam, az olimpia utáni gratulációkhoz képest nem volt nagyon sok. De minden dicsérő szó nagyon jól esik. Rengetegen hívtak ismerősök és ismeretlenek, jól esett a felénk áradó szeretet.

wargaborka: Én is gratulálok a sikerhez, életemben először voltam élőben kosár- ill. vízilabdameccsen. Hatalmas élmény volt, főleg a "depressziós" kézilabdaidény után :) Az idei 5. hely mennyire a kiegyensúlyozottabb magyar bajnokság következménye és mennyire a csapat hullámzó teljesítményéé?

A LEN kupa győztes hősök: Kásás Zoltán és Varga Tamás. Fotó: Schmidt Andrea
A LEN kupa győztes hősök: Kásás Zoltán és Varga Tamás.
Fotó: Schmidt Andrea

Kásás Zoltán: Egyszerű a válasz, inkább a csapat hullámzó teljesítményéé. A másik magyarázata, hogy új edzőként érkeztem és más munkát képzeltem el, talán szokatlan is volt ez a játékosoknak. Minél idősebb egy játékos annál nehezebben áll át és nálunk jó néhányan vannak 30 év körül. A bajnokság színvonala nagyon magas, de olyan pontokat veszítettünk, amiket nem lett volna szabad.

pólósfiú: - Szakmailag mit ér a LEN-kupa győzelem?

Varga Tamás: 2003-ban szüntették meg a KEK-et, utána erősebb, rangosabb lett a LEN kupa. Ötödik is elindulhat valaki a LEN kupában, de például a horvát bajnokság ezüstérmese is itt játszott. 

Kásás Zoltán: Az Euroliga mellett a LEN-kupa a második számú kupasorozat és a legjobb négy között a másik három csapat az Euroligából esett ki. Ez is mutatja milyen erős csapatokkal játszottunk. A görögök a 18x-os bajnok Posillipo-n és a Barcelonán jutottak túl, már csak ezért sem szabad lebecsülni őket. Mi pedig a Kazanyon keresztül jutottunk a döntőbe, aki ismeri a vízilabdát nem kell bemutatni neki az orosz klassziscsapatot.

Yucca: Gratulálok a sikerhez, megérdemelte a csapat! 28 éve járok a Szeged meccseire, ott voltam a Pescara elleni LEN Kupa döntőn, - akkor is remek hangulat volt, de ez a szerdai meccs óriási élményt adott! Úgy érzem, kezd beérni Kásás mester munkája, - szerintem nem tragédia, hogy most csak az 5. helyen végeztünk a bajnokságban. Lesz ez még jobb is! Kiváló tudású egyéniségekből áll ez a csapat, egy ilyen siker után biztos még nagyobb lesz a kohéziós erő. Kérdésem: volt-e olyan pillanat a mérkőzés során, amikor Kásás Zoltán vagy Varga Tamás úgy érezte (legbelül), vége, elszállt minden remény? Bevallom, nálam volt, -- aztán mikor kiderült, hogy 5 méteresek döntenek, biztosan tudtam, hogy Laci legalább egyet vagy kettőt megfog majd és nyerünk! Így lett!!!!

Varga Tamás: 9-9-nél én is hasonlóan éreztem, mint az edzőm. Kellemetlen szituáció volt. Amikor 11-9-re elmentünk, megint kaptunk egy gólt, az is hazavágta a csapatot. Szükségünk volt egy fórra, mert akciógól már nem volt a csapatban. Reménykedtem, hogy megkapjuk a lehetőséget, hogy büntetőket dobhassunk.

Kásás Zoltán: Az ember az utolsó pillanatig hisz, de ott motoszkál benne, hogy baj lehet. A hosszaabbítás első félidejének a végén reménytelennek tűnt a helyzetünk. Egyébként is voltak kritikus pillanatok a meccsen, de ekkor valóban azt éreztem, hogy elúszhat. A hosszabbítás második 3 percében Varga Pepe úgy játszott, mint még soha. Ötméterest harcolt ki, amit Csuvi belőtt, aztán center gólt és egy fórt is belőtt.

Olvasóink kérdéseit a beszélgetés megkezdése előtt és alatt az interju@delmagyar.hu e-mail címre, illetve cikk-kommentként is várjuk.

Olvasóink írták

 • 13. Yucca 2009. április 24. 14:17
  „Köszönet a friss képekért! Zoltánt igen ritkán látjuk így nevetni, -- kívánom, a jövőben minél többször legyen oka rá a Beton meccsei után!”
 • 12. wargaborka 2009. április 24. 14:11
  „Győzelem után nem illik ilyennel foglalkozni, de én mégis megkérdezem: mi lehet az oka, hogy a görög (és olasz) sportdiplomácia ennyire erős? vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy a magyar gyenge, a 3 olimpiai arany ellenére. A döntő két meccsén is látszott ez a jelenség és a Vasas reccoi meccsén is.. A görögországi tapasztalatai kapcsán biztos tisztábban lát ebben a témában, mint a többség!”
 • 11. Yucca 2009. április 24. 14:09
  „Még egy kérdés: Lesz-e valahol esetleg olyan nyilvános ünneplés a csapattal, mint pl. tavaly volt a PICK-nek a Széchenyi téren? (Remélem nem késtem le!) Nagyon jó lenne, -- így talán szélesebb tömegek megismerhetnék a fiúkat és a sportág mundérját is erősíthetné egy ilyen megmozdulás.”
 • 10. gszlaszlo 2009. április 24. 14:07
  „Kedves Zoltán!
  Kemény Dénes kollégájának rendszeresen elmegy a hangja egy-egy fontosabb válogatott meccs után. Önnek mennyire ment a hangszálaira a döntő?”
 • 9. gszlaszlo 2009. április 24. 13:51
  „Tamás!
  Mikor és hová mész legközelebb horgászni?”
 • 8. Yucca 2009. április 24. 13:44
  „Tény, hogy az új játékosok (centerek) érkezésével Pepe szerepeltetési időnként háttérbe szorult, ezért örülök nagyon, hogy a legkritikusabb időszakban bebizonyította, mennyire lehet rá számítani! Köszönet érte neki (is)!”
 • 7. TASIKA 2009. április 24. 13:36
  „Először is szeretnék gratulálni a csapatnak a LEN Kupa győzelemhez. Remélhetőleg a közeljövőben is ugyanilyen jól fog játszani a Szeged Beton a bajnokságban, s európai kupákban egyaránt.

  Kedves Zoltán!
  Mik a tervek a közeljövőben? Esetlegesen a következő bajnokságra, LEN Kupára valami előretekintés? Mit gondol a szegedi döntőn fújó bírókról? Ön szerint is kicsit segítették a Panionios-t? Még egyszer szeretnék gratulálni, és remélem mostantól, nem csak a Pick és a Szeviép meccsein lesz telt ház!

  Kedves Tamás!
  Érdeklődni szeretnék, hogy hogy érzi magát itt Szegeden? Gondolom rengeteg ajánlattal bombázzák, remélem a Szeged csapatát fogja erősíteni még jó ideig! Mit gondol, a következő szezonban esélyes lehet arra a Beton, hogy bajnoki álmokat dédelgessen?!”
 • 6. gszlaszlo 2009. április 24. 13:09
  „Kedves Zoltán!
  Klubszinten ez volt az első igazi meccs utáni fürdése. Mi kell ahhoz, hogy a ruhás megmártózások tartósak legyenek a közeljövőben? S mikor tudja a csapat átlépni a saját árnyékát a bajnokságban is?”
 • 5. Pengemester 2009. április 24. 10:37
  „Először kicsit ünneprontó leszek: a hajdani Becsét,Olimpiakoszt és a Betont összehasonlítva mindig arra jutok,a másik két csapat játékosállománya lényegesen jobb volt ( a Becse mondjuk a BVSC-t,az Olimpiakosz a Dominót győzte le ) ,mint a mostani csapatáé,de úgy tűnik,CSAPAT-ként mégis Csuviék a legjobbak.
  Másodszor: Tudom,hogy nem ma kezdte az edzősködést,de szerintem sokak nevében írok: szeretném,ha maradna még egy-két szezont...”
 • 4. wargaborka 2009. április 24. 10:26
  „Én is gratulálok a sikerhez, életemben először voltam élőben kosár- ill. vízilabdameccsen. Hatalmas élmény volt, főleg a "depressziós" kézilabdaidény után :)
  Kérdésem lenne
  1. Jövőre együtt marad-e a csapat ill. van e keret erősítésre?
  2. Az idei 5. hely mennyire a kiegyensúlyozottabb magyar bajnokság következménye és mennyire a csapat hullámzó teljesítményéjé?
  További sok sikert kívánok Önnek és a csapatnak is! jövőre több meccsre megyek ki, ez biztos :)”
 • 3. Yucca 2009. április 24. 09:57
  „Gratulálok a sikerhez, megérdemelte a csapat! 28 éve járok a Szeged meccseire, ott voltam a Pescara elleni LEN Kupa döntőn, - akkor is remek hangulat volt, de ez a szerdai meccs óriási élményt adott!
  Úgy érzem, kezd beérni Kásás mester munkája, - szerintem nem tragédia, hogy most csak az 5. helyen végeztünk a bajnokságban. Lesz ez még jobb is! Kiváló tudású egyéniségekből áll ez a csapat, egy ilyen siker után biztos még nagyobb lesz a kohéziós erő.
  Kérdésem: volt-e olyan pillanat a mérkőzés során, amikor Kásás Zoltán vagy Varga Tamás úgy érezte (legbelül), vége, elszállt minden remény? Bevallom, nálam volt, -- aztán mikor kiderült, hogy 5 méteresek döntenek, biztosan tudtam, hogy Laci legalább egyet vagy kettőt megfog majd és nyerünk! Így lett!!!!”
 • 2. xene@freemail.hu 2009. április 24. 08:34
  „Szerintem az ország szégyene, hogy egyik országos TV-adó sem közvetítette a mérkőzéseteket. A Sport tv is a már téttel nem bíró PRO RECCO - VASAS meccset adta. Pedig szerintem sokan kíváncsiak lettek volna a mérkőzésre...hiszen ez mégis csak egy nemzetközi kupa-döntő.”
 • 1. xene@freemail.hu 2009. április 24. 08:27
  „Gratulálok a csapatnak, ez nem csak Szeged sikere, hanem az országé is. Legutóbb ha jól emlékszem a Honvéd nyert nemzetközi kupát, de az már "relatíve" régen volt 2003-2004-ben. A siker értékét az is növeli, hogy VIDÉKI csapat nyert végre nemzetközi kupát, s nem pesti.
  Kérdések:
  1. Mi az oka annak, hogy a MAGYAR VÁLOGATOTT sorra szállítja az aranyérmeket, nyeri az Olimpiákat, míg klubcsapataink "relatíve" kevésbé eredményesek nemzetközi porondon az utóbb időben???
  2. Ha jól tudom, most már semmi esély arra, hogy a Szeged bekerüljön a bajnokságban a legjobb 4 közé. Ennek ellenére szerepelhet-e jövőre a csapat nemzetközi kupa-sorozatban? Azaz szerepelhet-e a Szeged a LEN-kupában, s megvédheti-e a címét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda bajnoki döntő: Újra a Sopronnál az előny!

Kosárlabda - Újra a Sopronnál az előny a női kosárlabda bajnokság döntőjében. Az MKB-Euroleasing… Tovább olvasom