Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Variációk egy kenus témára

Nagy döntés előtt áll Joób Márton, a Démász-Szegedi VE kenusa: a világbajnokságon való sikeres szereplés érdekében csak a kétszáz méteres négyesre koncentrál, vagy közben az ezer egyesre is készül, így majd szétlövés dönt közte és Vajda Attila között.
Joób Márton. Fotó: Schmidt Andrea
– Most érek haza az edzésről, éppen belépek a lakásba, és azért beszélek halkan, mert ilyenkor a kislányom már alszik – figyelmeztetett tegnap délben telefonhívásunkkor Joób Márton, a Démász-Szegedi VE olimpiai hetedik kenusa.

Furcsa hónap van a versenyző mögött. Mert a két válogató alapján egyesben indulhatott a racicei Európa-bajnokságon, ám ott nem alkotott maradandót: C1 1000 méteren nem jutott a fináléba. És ez azért magyar kajakossal vagy kenussal ritkán fordul elő világeseményen.
– Az előfutamban már éreztem, hogy fáradt vagyok, hogy nincs meg bennem az az erő, amely a jó szerepléshez kell. Nem voltam csúcsformában, a sorozatterhelés megviselt. A középfutamban nagyon akartam, de „lepadlóztam". Ezen a produkción nincs is tovább mit magyarázni – elemezte Joób a csehországi történéseket.

Van, aki ilyenkor azt mondja: majd a következő eseményen, jelen esetben a világbajnokságon javítok. Ám Joób előtt ott lebeg, és mi se feledjük: augusztus 17. és 20. között Szeged a házigazdája a világbajnokságnak. Mennyivel másabb így a helyzet! Szegediként Szegeden (arany)érmet szerezni: ez tölti ki a Démász versenyzőinek mindennapjait, ezért izgulnak, és ezért izgulunk mi is.

– Óriási dilemmában vagyok. Annak nagyon örülök, hogy Vajda Attila felépült, és minden bizonnyal ott lesz a vb-n. Ezt lehetett sejteni, hiszen szinte már a kórházi ágyon is súlyzózott. De ezer egyesben éppen velem kellene majd a szétlövésen részt vennie. Rettentően szeretnék egyesben indulni, és bizonyítani, nem annyit tudok, mint amit Racicében mutattam. De közben ott a másik szám, a kétszáz méteres négyes, amely aranyesélyes – vélte Joób.

Petrovics véleménye

Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója: – Ha a szétlövés időpontjában, a vb előtt néhány nappal a versenyzők kettejük párharcára koncentrálnak, a formát arra hegyezik ki, akkor a világbajnokságon való szereplés háttérbe kerül. Mindannyian azt szeretnénk, hogy ismét sikeres legyen szegedi szempontból is a Maty-éri rendezvény, ezért gondoljuk, hogy Vajdának az egyest kellene elvinnie, Joób pedig a négyesre koncentráljon. A döntést viszont egyértelműen a szövetségi kapitány hozza meg. 
A kenusnak három szempontot kell figyelembe vennie a döntés meghozatalakor: az egyesülete egyértelműen azt szeretné, ha Vajda jó formája esetén nem lenne szétlövés, és Joób csak a négyesre koncentrálna, Vajda pedig egyesben indulna; a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán is szeretné, ha a kvartett tökéletesen működne, de ő engedi, hogy szétlövés döntsön a két démászos közt; Joób pedig fentebb már kijelentette: szeretne egyesben is startolni.

– Ha marad az eredeti terv, akkor mindkét olimpiai számban, C1-ben ezren és ötszázon is szegedi indul, és így nem lennének kérdőjelek. Ám sok időm nincs gondolkodni, előre kell néznem, és napokon belül dönteni: az egyesre is készülök vagy csak a négyesre. Az biztos, hogy igen ütőképes egység tagja vagyok kétszáz méteren, és a mérlegelésnél fontos tényező, hogy szegediként Szegeden vb-érmet, akár aranyat is nyerhetek, vagy csak a középmezőnyben végzek. Ritkán van olyan jelentősége a sprintnégyesnek, mint most lesz a Maty-éri vb-n – jegyezte meg végül Joób.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila kenuja újra repeszt

Vajda Attila, a Démász Szeged Vízisport-egyesület kenusa teljes intenzitással készül a szegedi… Tovább olvasom