Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Vécsi: A rajtnál pezsgőt bontott volna

Aranyérmek reményében utaztak el a dartmouth-i kajak-kenu világbajnokságra a Démász-Szeged VE kenusai, ám a várt kiemelkedő eredmény elmaradt. A vb tapasztalatairól Vajda Attila és Horváth Gábor edzőjével, Vécsi Viktorral beszélgettünk.
– Kipihente a világbajnokság fáradalmait?
– Ezt a kérdést egy hónap múlva tegye fel. Tavaly októberben kezdtük el a munkát, és számomra a leghosszabb pihenőt a szombat délelőtti edzés végétől a hétfő délelőtti edzés kezdetéig tartó időszak jelentette. Mentálisan fáradtam el, és Kanadából hazafelé a repülőgépen már tudtam örülni az idény végének, nem az járt a fejemben, hogy a vb hogyan sikerült.

– Ön szerint hogyan sikerült?
– Összetett kérdés, röviden nehéz válaszolni. Amikor kiderült, hogy az 500 méter lekerült az olimpiai programról, a szám azonnal elveszítette a súlyát. Ezért nem is értékeltem kudarcként, hogy Vajda Attila a rövidebb távon nem jutott döntőbe. Az ezres rajt pillanatában viszont, ha tehetem, azonnal pezsgőt bontottam volna.

– Tessék?
– Jól hallja, annyira biztos voltam a győzelmében. Attila nagyon „egyben volt", fizikálisan tökéletesen felkészült, és a döntő elején szépen el is jött Menkovval. A pálya adottságai nem tették lehetővé, hogy az edzők a parton kísérjék a versenyzőket, a helyszínen én is a tv-közvetítést néztem. Féltávnál már rosszul éreztem magam, 600 métertől pedig nem láttam Attilát, mert nem volt a képben. Történt ilyen máskor is, csak akkor azért, mert annyival vezetett. A verseny után a mólón azzal fogadtam, hogy az olimpiai bajnokot még mindig Vajda Attilának hívják.

– A válasz?
– Csalódott volt. Ezzel az egy mondattal érthetően nem tudtam megvigasztalni, pusztán azt akartam érzékeltetni, hogy nem haragszom rá, a nyolcadik hely nem befolyásolja a kapcsolatunkat, és továbbra is őt tartom a londoni olimpia legnagyobb favoritjának.

Vécsi Viktor a visszafogottabb vb-szereplés ellenére sem tervez változtatásokat. Fotó: Karnok Csaba
Vécsi Viktor a visszafogottabb vb-szereplés ellenére sem tervez változtatásokat. Fotó: Karnok Csaba

– Sejti, hogy mi történhetett a döntőben?
– Kizárólag mentális oka lehetett a gyengébb szereplésnek. Attila a középfutamot olyan idővel nyerte, amely a döntőben is elég lett volna a győzelemhez, a finálé után 24 órával pedig a váltóban élete legjobb 200 méteres pályáját produkálta. Emberek vagyunk, hibázunk, Ami tény: a vb hangulat nagyon hiányzott, a kiszolgálás, az infrastruktúra egy vidám építőtáborhoz hasonlított. Senkit nem akarok megbántani, de a világbajnokságot egy kertvárosi tavon rendezték, és a kertvárosból összesereglett apukák, anyukák vállalták, hogy egy pólóért cserébe megszervezik az év legfontosabb versenyét. Az egészben az bánt a legjobban, hogy Attila ugyanazt a munkát végezte el, és ugyanolyan becsületesen, mint 2008-ban. Emlékszem, az athéni olimpia bronzérme után a zágrábi vb-n elért 6. helyezésének is örültünk, mert abban az évben kevesebbet edzett. Az idei viszont teljesen más történet.

– Csupa kellemetlen élmény.
– Majdnem. A vb legnagyobb hozadéka, hogy a kenu egyes 200 méteren bekerült az olimpiai műsorba, mert ebben a számban Horváth Gábor személyében ugyanolyan legyőzhetetlen emberünk van, mint ezren Vajda Attila.

– Pedig most a döntőbe sem került be.
– Ami természetesen számomra is óriási csalódás, de „Horinak" ez volt az első világbajnoksága, amelyen egyesben indult, és ezt a műfajt is tanulni kell. Alig húsz perccel a középfutam rajtja előtt még a parton ült. Rutintalanul kezeltem a helyzetet, nem akartam okoskodni azzal, hogy sürgetem, aztán a rajtot el is bambulta, és már nem tudta utolérni a többieket. A B-döntőt két hajóval nyerte meg, pedig ott sem volt rossz a mezőny, és a váltóban is gyönyörűen evezett. Ami történt, örök tanulság, borsos tanulópénzt fizettünk.

– A tapasztalatok ismeretében változtat valamit a jövő évi felkészülés menetén?
– Továbbra is tartom: kiváló formában mentünk ki Dartmouth-ba, a szereplés nem edzéselméleti problémákra vezethető vissza. Apró változtatások lehetnek, de a fő csapásirány ugyanaz marad.

Olvasóink írták

 • 3. Szurkoló 2009. augusztus 23. 10:24
  „Kedves Kenusaink!

  Először is: szívből gratulálok!
  Dolgoztak eleget ebben a szezonban: pihenjenek, töltődjenek, most ez a lényeg!
  Csüggedésre pedig semmi ok: sokszor játsszák még Önöknek a Himnuszt, ez biztos!
  :)”
 • 2. eva45 2009. augusztus 22. 15:53
  „Néztem a közvetítést és tényleg nagyon lemaradt Vajda Attila. Én már csak arra tudtam gondolni nehogy rosszul legyen. Mikor beért egy pillanatra lehetett látni hogy nagyon fáradt. Majd lesz ez még jobb is! Mindenkinek gratulálok!”
 • 1. theseus 2009. augusztus 22. 10:48
  „Gratulálok a szegediek egész éves teljesítményéhez. Attila 8. helye csak kisiklás volt, legközelebb biztos megint nyerni fog.

  Nem vagyok szakértő - bár én is sportoltam - de van egy tippem, hogy mi történhetett. Lehet, hogy Attila túl gyorsan kezdett, és azért nem bírta a végét. Az olimpián az elején hagyta elmenni az üzbéget, de a végén simán befogta, most pedig megpróbált az elejétől vele menni, amit talán nem kellett volna. Ha megvannak a részidők, azok talán többet mondanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó még veretlen

Lékó Péter a sötét bábukat vezetve döntetlent játszott az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval a sakk… Tovább olvasom