Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Vécsi: Nem értem, miért?

Futnak, kondiznak, úsznak, és néha még vízre is szállnak. Az év ezen időszakában mindez természetes a Démász-Szegedi VE sportolóinál. Hétfőtől közös válogatott edzőtáborozás kezdődik Dunavarsányban – az olimpia bajnok kenus, Vajda Attila és Horváth Gábor viszont lehet, hogy edzője nélkül vesz részt rajta.
A szegedi kenusok Vécsi Viktor vezetésével második hete futnak, kondiznak, úsznak, és a megszokott, eredményes metódus szerint végeznék a továbbiakban is az alapozó feladatokat Szegeden – ha nem jönne közbe egy teljesen új dolog.

– Én azt csinálnám, ami eddig bevált, és ahogy mondják, a kitaposott ösvényen mennék, ám a szövetségben mást találtak ki – mondta Vécsi, aki el is árulta, mire gondol. – Azt szeretnék, ha havi rendszerességgel kéthetes központi edzőtáborba vonulna két versenyzőm, Vajda Attila és Horváth Gábor – mindezt nélkülem. A klubbal megegyezve abban maradtunk, a november első hetével kezdődő táborba elmennek a fiúk, ezalatt remélhetőleg belátják a szövetségben, hogy mennyire nem jó az ötlet, aztán ha nem jutunk dűlőre, elképzelhető, hogy a következőben már nem vesznek részt. Az eredmények azt igazolják, megfelelő a szegedi „műhelymunka", ám most kitaláltak valami teljesen mást. Az olimpián három kenus szám lesz, ebből – ha jól dolgozunk – a két egyes ezren és kétszázon akár a mienk is lehet, ehhez képest a tervek szerint kéthetente más edzővel készülnek majd Vajdáék. Nem értem, miért, és ez így nem is jó. A felkészülés egyharmadát ugyanis nem velem, a saját trénerükkel töltenék, így nem tudom kontrollálni a munkájukat, plusz a fiatal szegedi társak is a kárát láthatják mindennek. Vajon kié lehet a felelősség, amelyet a jövő évi eredmények után, az egész esztendei munkáért kell majd vállalni?

Vajdáék Szegeden, majd Dunaújvárosban izzadnak. Fotó: Segesvári Csaba
Vajdáék Szegeden, majd Dunaújvárosban izzadnak.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyik érintett, Horváth Gábor az első olyan alapozását kezdte meg, amely az olimpia szempontjából kedvenc számát és erősségét, a 200 méteres egyest is érinti.

– Nem találom jónak az ötletet, mert szerintem nem segíti a felkészülést – jegyezte meg röviden Vécsi szavait megerősítve Horváth, aztán áttért a számára oly kedves témára: – Bár sokan az ellenkezőjét mondják, én mégsem hiszem, hogy nemzetközi szinten megerősödik a konkurencia azzal, hogy olimpiai szám lett a 200 méter egyes is. Az úgynevezett kemény mag eddig is megvolt, nem gondolom, hogy új arcok jelentkeznek. Az egykori szovjet utódállamokból talán feltűnhet új versenyző, de ezt sem hiszem. Én egyelőre nem gondolok másra, így a 2012-es olimpiára sem, csak az előttem álló időszakra, amelybe a 200 méteres egyes a favorit, és ha összejön a jó nemzetközi szereplés, minden más ráadás.

Szegediek klubedzők nélkül

A magyar válogatott szövetségi kapitányától, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botondtól azt kérdeztük, milyen jellegű edzőtáborba várja a keretet, és kik irányítják a szakágakat: – Lehet azt mondani, hogy a szokásos, az évszaknak megfelelő edzőtábor lesz, amelyben még akár a vízre szállás is elképzelhető. A női szakág munkáját Fábiánné Rozsnyói Katalin, a férfi kajakosokét Sári Nándor és Márfi Gábor, a kenusokét pedig Szabó Attila irányítja majd.

Az edzőtábor kötelező, azaz elvileg Vajdán és Horváthon kívül ott a helye Janics Natasának, valamint a férfi kajakosok közül Gyökösnek, Síknek, Császárnak és Bozsiknak is, ám egyik sem a saját edzőjével dolgozna.

Olvasóink írták

  • 3. triatlonos 2009. október 27. 13:46
    „A kajak-kenu gyorsasági-állóképességi sport. Azt még elfogadom, hogy havonta a szövetség felmérőt tart a keret tagjai számára: futásból. úszásból, kondiból vagy akármilyen előre meghatározott gyakorlatból, de nekik elsősorban kajakozni és kenuzni kell mindenkinél jobban. Natasa 18 éves korába 118 kg-ot nyomott fekve, de Kati néni még mindig a 30 kg számtalan ismétlését tartja fontosnak, ezért nem csodálom, hogy tele lett a hócipője. Enyhén szólva az új kapitánytól többet vártam, de a mondás beigazolódott: az ember mindig jobbat vár, és rosszabb jön!”
  • 2. károgó 2009. október 27. 11:39
    „Már megint kezdődik? A szövetség módszeresen a sportág ellenségévé növi ki magát. Még mindig Kati nénit kell favorizálni? Pedig tavaly már leszerepelt! Azon sem lepődnék meg, ha bejelentenék, hogy a 2012-es olimpiára Kati néni ül vezérevezősnek a négyesben, indul 500 méteren egyesben, és megpróbálkozik az újannan bevezetett sprint távval is, érdemei elismeréseként. Pozitívan értékelendő, hogy még mindig fejlődőképes, el tudja lopni más edzői módszereit. Olvasom, hogy elment a maratoni VB-re, és ezentúl Benedek Dalmának is kell hosszú távokon evezni, annyira megtetszett neki a maraton. Igen ám, de Kovács Kati lenyilatkozta, hogy tavalyi eredményei- Csipesnek köszönhetően- ezzel a módszerrel sikerültek. Bizonyára nem tud megélni a nyugdíjából, az a kis tartaléka meg rohamosan fogy, amit eddig összeharácsolt! A többiek, a fiatalok meg szakadjanak meg, semmire való népség?!”
  • 1. lila 2009. október 27. 08:08
    „Ezt nem hiszem el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskemét: kirúgták a megsértődött futballistát

Koller Ákos már nem tagja a KTE-Ereco labdarúgócsapatának. Nem törődött bele, hogy csak csere lehet a Fradi ellen. Tovább olvasom