Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Veszelka László a roncstrónon

Az üllési Veszelka László nyerte az országos gyorsasági roncsderbibajnokság I-es géposztályának aranyérmét.
A kecskeméti Kiss György visszavonult, így megüresedett a roncsderbi I-es géposztályának trónja. A bajnoki címre többen is pályáztak, köztük volt a 41 éves üllési Veszelka László is, aki nem mindennapi körülmények között jutott győztes járgányához, a duplamotoros, 470 lóerős Volkswagenhez.

– Korábban egy Porschéval versenyeztem, amelynek a nagyjavítása nem készült el időre – elevenítette fel Veszelka a történteket –, így a kecskeméti nyitófutam előtti napon még nem volt autóm. Azt viszont tudtam, hogy Kiss György abbahagyta a versenyzést és árulja az autóját, elmentem hozzá, megkérdeztem, hogy még mindig eladó-e a kocsi, igennel válaszolt és kisvártatva egymás tenyerébe csaptunk. Ezzel a bivalyerős géppel reális eséllyel szállhattam harcba a bajnoki címért. De természetesen nem egyedül voltam a „ringben", ott volt a zsombói Farkas Zsolt is, aki szintén esélyesnek számított a végső győzelemre.

De végül Veszelka reményei, vágyai váltak valóra, az ob hét futamából négyet megnyert, így magabiztosan hódította el a címet. Az autó jól „muzsikált", a motorral semmi gond nem volt, a futómű, a féltengely azonban olykor rakoncátlankodott – nem mindig bírta a 470 lovas motor által leadott terhelést, erőt. Ez főként akkor következett be, amikor Veszelka a látványosságra is törekedve, az autót nem kímélve már a közönségnek produkálta magát. Az idei sorozatban ezt is megtehette – nem volt ez mindig így:

– Először amatőrben indultam, abban heccből próbáltam ki magam, majd három esztendeje csatlakoztam a roncsderbi profi mezőnyéhez. Az első évben összesítésben negyedik, tavaly harmadik lettem, idén pedig megnyertem a bajnokságot. Éppen ideje volt... Ez nem olcsó sport, rengeteget áldoztam már rá, nagyon komoly autókkal kell viaskodni, ráadásul a ruzsai pályánkon ob-futamot is rendeztünk. De megéri, mert nagyon népszerű a szakág, legalább kétezren állták körbe a ringet. A 2006-os célom? Azt hiszem, nem lehet más, mint a bajnoki cím megvédése, nem lesz könnyű, az biztos... Optimizmusra az ad okot, hogy a kocsim legalább 150 lóerővel erősebb mindegyik járgánynál, és talán végre elkészül a Porsche is, amely tartalékgépként funkcionálhat. Amikor erről az évről beszélek, mindig eszembe jut Darázs Tóni bátyám, aki a ruzsai pálya tesztelésében is segített – sajnos már nem lehet közöttünk, soha sem fogjuk elfelejteni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúri miskolci ötöse

A futsal NB I őszi zárófordulójában a szegedi Első Beton Miskolcon győzött, míg a Szentes… Tovább olvasom