Sport

2014.11.20. 13:18

Vettel három évre a Ferrarié, Alonso távozik

Kimi Räikkönen a továbbiakban is az istállónál marad, így jövőre ő lesz Vettel csapattársa.

A Forma-1-es Ferrari istálló csütörtökön bejelentette, hogy három évre szerződtette a négyszeres világbajnok német [namelink name="Sebastian Vettel"]t, a kétszeres vb-győztes spanyol [namelink name="Fernando Alonso"] egyúttal a hétvégi Abu-Dzabi Nagydíj után távozik a csapattól.

A maranellóiak a szezonzáró futam előtt kiadott közleményükben azt is jelezték, hogy a finn [namelink name="Kimi Räikkönen"] a továbbiakban is az istállónál marad, így jövőre ő lesz Vettel csapattársa.

A 27 éves német pilóta és mostani csapata, a Red Bull október 4-én jelentette be, hogy a világbajnoki címvédő elhagyja az osztrák istállót, amelynek színeiben 2009 óta versenyzett, s mind a négy vb-címét az energiaitalosokkal nyerte. Vettel 38 futamon diadalmaskodott a Red Bullal, 2010 és 2013 között sorozatban győzött összetettben. Az idei évben ugyanakkor a nagy fölényben lévő Mercedesek ellen nem volt esélye, GP-t sem nyert, ausztrál csapattársa, [namelink name="Daniel Ricciardo"] azonban három versenyen is győzött.

Vettelnek az lesz a feladata, hogy újra sikerre vezesse a Ferrarit, amely most csak a negyedik a konstruktőrök pontversenyében, ráadásul 1993 óta először fordulhat elő vele az, hogy futamgyőzelem nélkül zár egy szezont. Ferrarival legutóbb 2007-ben nyert F1-es vb-címet egy pilóta, akkor Räikkönen ünnepelhetett.

"Egy gyermekkori álmom vált ezzel valóra, mert már kisfiúként a vörös autójával száguldó Michael Schumacher volt a példaképem" - mondta Vettel, utalva hétszeres - ebből ötször a Ferrarival - vb-győztes honfitársára, s kiemelve, nagy megtiszteltetés számára az esély, hogy a maranellóiaknál versenyezhet.

A 33 éves Alonso - aki még 2005-ben és 2006-ban nyert világbajnokságot a Renault-val - 2010 óta volt az olasz istálló pilótája, s ebben az időszakban 11 futamgyőzelmet aratott, háromszor, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban második lett az összetettben Vettel mögött. A spanyol versenyző a távozásával kapcsolatban annyit mondott, "ez a mai nem egy könnyű nap" a számára, de "gondos, és alaposan átgondolt" döntést hozott.

Sajtóértesülések és pletykák szerint Alonso valószínűleg a McLarennél folytatja a pályafutását, a brit istálló jövőre Mercedes helyett Honda-motorokkal igyekszik majd felvenni a versenyt a riválisokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!