Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Vőneki Antal, a nyolcvanszoros Ironman

Szeged - A szegedi triatlonista, Vőneki Antal eddig nyolcvanszor teljesítette az Ironman távot, ami több mint 18 ezer kilométer úszva, kerékpározva, futva. Az elmúlt évben csak három versenyen indult, így is a 7. helyen zárta a Grand Prix-sorozatot.
A triatlonista Vőneki Antalt (54) nem kell bemutatni olvasóinknak, rendszeresen beszámolunk eredményeiről. 2010-ben a világranglista élén végzett, tavaly azonban – az anyagiak okán – csak három megmérettetésen vehetett részt, de így is a 7. helyen zárt, ami azt jelenti, hogy ötödik éve végez a legjobb 10 között. A tavalyelőtti világranglista 1. helyért, világbajnoki címért járó trófeát és trikót a 2011. júniusi ausztriai, Neulengbachban rendezett duplatávú világbajnokság záróünnepségén vehette át.

Vőneki Antal pályafutását sikerek kísérik. Fotó: DM/DV
Vőneki Antal pályafutását sikerek kísérik. Fotó: DM/DV


A dupla Ironman Európa-bajnokságon, Szlovéniában az M50 kategóriában 28 óra 50 perc 6 másodperccel új országos csúcsot ért el, a küzdelmet heten adták fel. A kontinens legkeményebb, leghosszabb versenyeként számon tartott triplán, a németországi Lensahnban – immár 3. éve – a legjobb magyarként végzett, ideje: 49 óra 19 perc 49 másodperc. Utóbbinál, mint mindig, felesége, Ildikó segítette. Tavaly két dupla és egy tripla Ironmanen 26,6 kilométer úszást, 1260 kilométer kerékpározást és 295,4 kilométer futást (ez utóbbi 7 maratoni!), azaz összesen 1582 kilométert teljesített. Az Ironman távot „egyébként" már nyolcvanszor tette meg a különböző viadalokon, ami 18 ezer versenykilométert jelent úszva, kerékpározva és futva.

Gondolatok

Csíkszentmihályi Mihály Az áramlat című könyvében azt írja, „az ember cselekedetei gyakran akkor a legkönnyedebbek, amikor a legnehezebb feladatokat teljesíti". Ez Vőneki szerint rímel a hosszú távú triatlonra, akárcsak Viktor Frank osztrák pszichológus megállapítása, miszerint: „Ne akarj sikeres lenni – minél inkább célul tűzöd ki a sikert, annál biztosabban elkerül. A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy a boldogságot sem: a sikernek magának mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkeznie, mikor az ember önmagánál nagyobb ügynek szenteli magát."

– Sok szép emléket őrzök a különböző versenyekről az elmúlt 9 esztendőből – mondta Vőneki Antal –, az egyik legmaradandóbb Franciaországhoz kötődik, amikor először indultam dekatlonon, vagyis tízszeres távú triatlonon. Olyan hangulat volt, mint a Tour de France-on, és az egyik szurkolóval a mai napig tartom e-mailen a kapcsolatot, ajándékot is küldött. A hárompróbások és drukkereik nagy családot alkotnak.

Azt sem titkolta: az extrém távok extrém mennyiségű ételt igényelnek. Vőneki sok társával ellentétben képes futás közben táplálkozni, és a riválisok akkor „dobnak egy hátast", amikor a szegedi pacalkonzervet minden nélkül, a dobozból befalja. – Azzal frissítek – jegyezte meg nevetve. Nem volt mindig ilyen sportos, mozgékony: akadt, amikor még a sportrovatot is átlapozta az újságokban, mindenhova kocsival járt, a buszmegállóig sem futott. Azóta nagyot fordult vele a világ, és a távokat egyre növelve fokozatosan döntötte le saját korlátait – újra és újra legyőzve önmagát.

– Életem nehéz, kritikus időszakában kezdtem el sportolni, triatlonozni. A családon kívül a mozgás segített át a holtponton és abban, hogy ne őrüljek meg. Most már rászoktam, mint a narkósok a kábítószerre, de nem bántam meg, és nem tervezem, hogy elvonókúrára jelentkezem...

Olvasóink írták

  • 1. TUTI 2012. március 21. 14:34
    „Hihetelen! :) :) :)

    HAJRA MAGYAROK! PICK SZEGED!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZVSE: mindig nyitva a stadion kapuja

Szokol Lajos, az egyesület elnöke és munkatársai azon dolgoznak, hogy a Vasutas-stadion korszerűsödjön, szebb legyen. Tovább olvasom