Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Vőneki Antal az ultratriatlon összetett világbajnoka

A szegedi Vőneki Antal – egyedüliként a világon – idén mind a hat ultratriatlon-versenyen rajthoz állt. Legutóbb Mexikóban szerepelt, ahol korosztályában 3., abszolútban 4. lett;
a hat viadal összevetése alapján azonban a pontverseny élén végzett, és ezzel összetett világbajnoki címet szerzett.
A szegedi ultratriatlonista, Vőneki Antal (52) fantasztikus teljesítményeiről, eredményeiről már többször hírt adtunk ezeken a hasábokon. Ezt minden évben fokozta, idén felért a csúcsra: mind a hat ultratriatlon-versenyen – közte két vébén – rajthoz állt, és 484 ponttal a világranglista élén végezve összetett világbajnoki címet szerzett.

Az eddigi legidősebb sportolóként hódította el az összetett elsőséget, és kitartását, állóképességét jól példázza, hogy rajta kívül senki sem teljesítette mind a hat ultratriatlon-versenyt, az utána következő is „csak" négyet. Az egyik megmérettetésen korosztályos világcsúcsot, négyen magyar rekordot állított fel, s már 71-szeres vasembernek vallhatja magát, ugyanis eddig ennyiszer teljesítette a klasszikus Ironman-adagot: 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42,195 km futás. Három versenyen legjobb magyarként végzett: Ausztriában a dupla, Németországban a tripla és Mexikóban a tízszeres távon (38 km úszás, 1800 km kerékpározás, 422 km futás), vagyis a dekatriatlonon, míg az Egyesült Államokban és Szlovéniában egyedül képviselte hazánkat. Idén összesen 4746 kilométert úszott, kerékpározott, futott a viadalokon, eddigi pályafutása során pedig már több mint 16 ezret, és a dekatriatlont már háromszor „behúzta".

Elnyűhetetlen. Vőneki Antal világbajnok lett.  Fotó: DM/DV
Elnyűhetetlen. Vőneki Antal világbajnok lett.
Fotó: DM/DV

– Az ultratriatlon, a távolságok és önmagam legyőzése életformámmá vált – vallott Vőneki Antal. – Boldog vagyok, hogy nem korosztályban, hanem a teljes nemzetközi mezőnyben a legtöbb pontot gyűjtöttem helyezéseimmel, és a világranglista élén végeztem. Ez eddigi pályafutásom koronája! A siker újabb energiával tölt fel, bár sohasem volt rám jellemző, hogy kikészülve, kifacsartan zárjak egy versenyt, és azt mondjam, ez volt az utolsó. Rögtön a célba érkezéskor azt nézem, mikor lesz a következő megmérettetés, és szinte már várom a startot. Pedig a májustól novemberig zajló sorozat rendkívüli erőpróba, majdnem havonta kell teljesíteni – ha minden versenyen indulunk – egy minimum dupla Ironmant. De még nem érzem magam fáradtnak, „kiégettnek", már tervezem a 2011-es évemet, állítom össze a versenynaptáramat – közölte a szegedi ultratriatlonista.

Idei eredménylista

Korosztályában (M50) szinte mindig az 1. helyen végzett, kivéve az USA-t és Mexikót, mindkét helyszínen 3. lett. Az abszolút rangsorban Ausztriában dupla távon 9., Bonyhádon a dupla távú világbajnokságon 20., Németországban a triplavébén 26., a szlovéniai duplán 6., az amerikai kétszeres távon 14., míg Mexikóban a dekatriatlonon 4. lett. Utóbbinál 25 óra 31 perc 56 másodperccel, tehát több mint 1 nappal javította meg 2008-as rekordját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék Mókus-kupa: indulatok és izgalmak

Kialakult az Arany Ászok–Cora Kék Mókus-kupa szegedi kispályás labdarúgótorna végső… Tovább olvasom