Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vőneki Antal két vb-n szerepelt

A szegedi Vőneki Antal ismert figurája az ultratriatlon-versenyeknek, a világ legjobbjai közé tartozik. Számos szép siker ért el az extrém távú hárompróbákon, tavaly két világbajnokságon szerepelt, idén három viadalon akar indulni.
Harminc évvel ezelőtt, 1978-ban kezdődött a triatlon igazi hódítása egy fogadással. A 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és egy maratoni táv (42,195 km) lefutásából álló viadalnak azt a kérdést kellett eldöntenie, hogy a három sportág közül melyik a legnehezebb. A verseny neve ironman, azaz „vasember" lett. Az ultratriatlon a klasszikus ironman többszöröseit jelenti, melyek lehetnek dupla, tripla távok, egészen a leghosszabbig, a tízszeresig, azaz a dekatriatlonig. Utóbbinál hosszabbat nem rendeznek – tegyük hozzá: még.

A szegedi Vőneki Antal tavaly két ultratriatlon-világbajnokságon szerepelt – sikerrel. A 7600 m úszás, 360 km kerékpározás és 84,4 km futás a dupla ultratriatlon vb-távja, melyet az ausztriai Neulengbachban 31:14:37 óra alatt, az abszolút 33. helyen végezve teljesített.

Két hónappal később Németországban a tripla ultratriatlon-világbajnokságon a 11 ezer 400 m úszás, 540 km kerékpározás és 126,6 km futás távjait 50:18:50 óra alatt „fogyasztotta" el, az előző évhez képest több mint 7 órával kevesebb idő alatt, és a 19. helyen végzett. A tavalyi esztendőt az ultratriatlon Világkupa (IUTA World Cup) abszolút 15. helyén zárta.

Vőneki Antal remek eredményeket ért el a versenyeken. Fotó: DM/DV
Vőneki Antal remek eredményeket ért el a versenyeken.
Fotó: DM/DV

Az extrém távok legyőzésében felesége Ildikó segédkezett neki. Párján kívül még Bartos András, Bégányi József, Bihari Miklós, Domonkos András, Herédi László, dr. Kocsis Beatrix, Magony Bence és Vőneki Zoltán támogatta sikerei elérésében.

Idén két év után újból megrendezik sportág királyát, a dekatriatlont (38 km úszás, 1800 km kerékpározás, 422 km futás), ezúttal Mexikóban, ami nagyon megdrágítja a részvételt.

A dekatriatlon, a „tízszeres vasember" annyit jelent, mintha Franciaország és Anglia között átúsznánk a La Manche csatornát, utána Londontól Szegedig kerékpároznánk, majd közvetlenül a megérkezés után tíz maratont futnánk. Vőneki a 2006-os, Franciaországban megrendezett „tízes" világbajnokságon jól szerepelt, és egyedüli magyarként abban az esztendőben a világranglista 10. helyén végzett (részletesebben a www.decatriathlon.fw.hu honlapon).

A 2008-as németországi tripla rajtlistában Vőneki neve már szerepel. Ellenben a Kanadában megrendezendő dupla és a mexikói Deca Ironman versenyre csak akkor juthat el, ha további – e ritka extrém sportot szerető, favorizáló – támogatók, szponzorok állnak mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraalakult a birkózás

Szentesen a birkózósportnak nagy hagyománya van. Kezdetben az SZTE, majd később az SZMTK keretében… Tovább olvasom