Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Zalai Zita már turbózza magát

Két szegedi úszó is gőzerővel készül a jövő héten kezdődő budapesti Európa-bajnokságra. Széll Friderika mellett Zalai Zita 50 méter pillén veszi fel a küzdelmet.
Molnár János edző a helyes mozdulatot magyarázza Zalai Zitának. Fotó: Segesvári Csaba
Az elmúlt három évben keveset találkozhattak a szegediek Zalai Zitával. A SZUE versenyzője a tengerentúlon, az Egyesült Államokban élt. Tanult, sportolt és dolgozott. Jelenleg Miamiban jár egyetemre, és az intézmény csapatában úszik. Az, hogy milyen jól, azt bizonyítja, hogy megszerezte az indulási jogot a jövő héten Budapesten kezdődő Európa-bajnokságra. A 22 éves úszó ötven méter pillén veszi fel a küzdelmet. Tegnap a reggeli edzés után beszélgettünk vele.

Edzések Miamiban

– Az első két évem nem sikerült nagyon jól az Egyesült Államokban. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy iskolát váltok. Tavaly nyáron kerültem Miamiba. Ez jó húzásnak bizonyult. Igaz, az egyetem is sokkal keményebb, de remek úszócsapatba kerültem. Sokat fejlődtem. Elég csak azt megemlítenem, hogy fél év alatt 100 méter pillén két másodpercet fejlődtem. Mit csinálnak másképpen? Hihetetlen dinamikusak az edzések, sok-sok gyorsító feladatot végzünk. Rengeteget kondizunk és futunk az úszás mellett.

Zalai Zita pedig gőzerővel készül. Számára július 31-én kezdődik meg az Eb. Délelőtt fél tízkor kezdik meg a csatározást a versenyzők 50 méter pillangón.

Hajrá a felkészülésben


– A felkészülés hajrájában járunk. Három hete tértem haza az USA-ból, azóta edzem Molnár Jánossal, aki éveken keresztül volt a trénerem a SZUE-ban. Szeretném megdönteni az egyéni csúcsomat, ami jelenleg 28,39. Nagyon erős lesz a mezőny, így egyelőre jósolni sem tudok, hogy hányadik helyen végezhetek.

Molnár János számára is hatalmas kihívás a budapesti Európa-bajnokság. Az úszóedző is hatalmas lelkesedéssel vetette magát a munkába.

Erős mezőny

– Zita édesanyja keresett meg – vette át a szót a fiatal szakember –, hogy segítsem a versenyző felkészülését már Szegeden. Mivel sokáig edzettünk együtt, így nem volt kérdéses, hogy elvállaljam-e a munkát. Már az első pillanatban feltűnt, hogy mennyit fejlődött Zita. Erős lett és robbanékony. Erre nagy szükség is van 50 méter pillén, hiszen egy jó rajt mindent eldönt ebben a számban. Éppen ezért kell toppon lenni, főként frissítő, formába hozó feladatokat végzünk most az edzéseken. Fontos, hogy Zita fejben ott legyen, jó lelkiállapotban várja a rajtot. Én bízom a jó szereplésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila kenuja újra repeszt

Vajda Attila, a Démász Szeged Vízisport-egyesület kenusa teljes intenzitással készül a szegedi… Tovább olvasom