Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A Manchester belehúz, de továbbra is a Real az első

A Manchester United két helyet lépett előre, így már második a Deloitte által összeállított legfrissebb Football Money League listán, amely a világ 20 legnagyobb labdarúgócsapatát rangsorolja bevételük alapján.
A Real Madrid még mindig a földkerekség legnagyobb bevételt produkáló klubja, így már zsinórban harmadszor végzett a lista élén. A Football Money League című kiadványban szereplő elemzések a 2006-2007-es idényre vonatkozó legújabb pénzügyi információkon alapulnak.

A Manchester United mellett a Chelsea és az Arsenal is helyet kapott az első ötben. A Chelsea két helyet lépett előre, így a negyedik, míg a 2007-es Money League legtöbb helyezést előrelépő csapata, az Arsenal négy helyet feljebb ugorva idén már az ötödik. A Barcelona egy helyet visszacsúszva a harmadik helyet foglalja el.

Dan Jones, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának partnere ezt a következőképp kommentálta: "Ez az első olyan alkalom, hogy egy országból három csapat is ott van az első ötben a Money League-ben. Az Arsenal bevételei a klubnak az Emirates stadionba való költözésével ugrásszerűen megnőttek, míg a Chelsea - bevétel-növekedésének köszönhetően - újra az első ötben található."

A Real Madrid és a Manchester United történelmet írt azzal, hogy egy idény alatt több mint 300 millió eurós bevételre tettek szert. A Real bevétele tekintélyes mértékben, 20%-kal emelkedett 351 millió euróra (236 millió fontra), míg a Manchester United még ennél is nagyobb növekedést könyvelhetett el; bevételük 315 millió euró (212 millió font) volt. Jones hozzátette: "A Premier Liga új, a 2007/2008-as szezonra vonatkozó TV-közvetítési megállapodásai már nyilvánosságra kerültek, így a Manchester United-nak lehetősége van arra, hogy felzárkózzon a Real mögé, és ha jól szerepel a Bajnokok Ligájában, akár még az első helyért is harcba szállhat ismét."

A labdarúgás népszerűsége – különösen a profi futballé – tovább fog erősödni. A Deloitte listáján első 20 helyezett klub összesített bevétele 2006/2007-ben 11%-kal emelkedett, 3,7 milliárd euróra (2,5 milliárd font), ami a legnagyobb növekedést jelenti a 2002/2003-as idény óta. A 20 élcsapat ma már az első Money League idején, 1996/1997-ben realizált bevétel több mint háromszorosát keresi.

A globális top 20-at kizárólag európai klubcsapatok alkotják. Az idei Money League rangsorban hat angol klub szerepel, de ott van négy-négy német és olasz, három spanyol, két francia, valamint egy skót is. A foci vb-t követően több német klub került fel a Money League listára, mint eddig valaha.

Alan Switzer, a Sport Üzletági Csoport egyik igazgatója így vélekedik: "A német klubcsapatok teljesítménye különösen figyelemre méltó; új és átépített stadionjaik egyre több bevételt hoznak számukra. A stadion egy klub legjelentősebb vagyontárgya - a Money League rangsorban szereplő csapatok nagy része is fejleszteni kívánja létesítményeit rövid és középtávon egyaránt.

Az olasz Juventus kilenc helyett esett vissza a Serie B-ben töltött idényük miatt, így ők tizenkettedikek. Dan Jones, a Deloitte Sport Üzletági Csoportjának partnere ezt a következőképp kommentálta: "A Juventus az első olyan klub, amely az országában nem az első osztályban szerepel, és mégis bekerül a Money League rangsorába. Mivel a csapat jövőre újfent a Serie A-ban fog játszani, arra számítunk, hogy a Juventus ismét a Money League első 10 helyezettje közé verekedheti magát.

Míg a Money League listán szereplő angol klubok száma nyolcról hatra csökkent, a következő idényben ez a szám jelentősen emelkedhet. Paul Rawnsley, a Sport Üzletági Csoport egyik igazgatója elmondta: "Az olyan klubok, mint az Aston Villa, az Everton, a Manchester City és a West Ham United már közel járnak az első 20-hoz, így az új közvetítési szerződésekből származó bevétel-növekedés eredményeként a jövő évi Money League rangsor második felében várhatóan számos angol csapatot köszönthetünk majd."

Forrás: Privy Council Communications

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UEFA-kupa: Dzsudzsák és Juhász játszott, Tőzsér nem

A holland PSV Eindhovenben játszó Dzsudzsák Balázs és a belga Anderlechtben focizó Juhász Roland is… Tovább olvasom