Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A MOB törleszti Annus és Fazekas tartozását

Február végéig törleszti még meglevő tartozását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert. Ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság jelezte, a magyar sport érdekében rendezi a versenyzők tartozását.
Erről Pál T. Gábor, a két atléta sajtótitkára, illetve Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója tájékoztatott. A NOB november 20-án kelt levele szerint a 35 ezer svájci frankból még 23 600-zal (3,6 millió forint) tartozik az athéni olimpián doppingvétsége miatt aranyérmétől megfosztott két versenyző. Annus 15 ezer frankos, Fazekas pedig 20 ezer frankos perköltségéből utalt át eddig 5700–5700 frankot.

„A két versenyző még idén átutal egy nagyobb összeget, február végéig pedig a teljes összeget törleszti" - mondta Pál T. Gábor. „Tisztában vannak vele, hogy fizetni kell és fizetni is fognak, hiszen csak így kaphatják vissza felfüggesztett versenyzői jogukat. Február végén téli dobó ob-t rendeznek, ahol szeretnének rajthoz állni, utána pedig következik a felkészülés a pekingi olimpiára." Ugyanakkor a MOB jelezte, a magyar sport érdekében kifizeti a tartozást.

„A Magyar Olimpiai Bizottság sem a múltban nem vállalta át, sem a jövőben nem fogja átvállalni a vétkesnek talált magyar sportolóktól a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által követelt perköltségeket" – közölte Molnár Zoltán ügyvezető igazgató.

Annus és Fazekas esetében a MOB ugyan rendezi a NOB által újabb és újabb felszólító levelekben követelt tartozást, ám ezt az összeget a későbbiekben be fogja hajtani az atlétikai szövetségen keresztül, minthogy hivatalosan ezzel a szervezettel áll kapcsolatban.

"A MOB azért fizet, hogy megőrizze a magyar sport nemzetközi megbecsülését, továbbá a szervezet presztízse ne csorbuljon a nemzetközi olimpiai mozgalmon belül. Bíztunk abban, hogy az atlétikai szövetség vezetése is felismeri annak a jelentőségét, hogy alig 250 nappal a pekingi olimpia rajtja előtt miért fontos a NOB-bal ápolt kapcsolat kiegyensúlyozottsága és az athéni olimpia óta nyitott doppingdosszié lezárása. Sajnos nem így történt, ezért vagyunk kénytelenek mi lépni - magyarázta Molnár.

A két versenyző tartozása miatt a MOB tájékoztatta a NOB-ot, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) jelenlegi vezetését nem akkreditálja a pekingi ötkarikás játékokra. A MASZ fegyelmi eljárást indított a két sportoló ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy újabb csapat jutott be a BL nyolcaddöntőjébe

Négy újabb csapat jutott be kedd este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe. Az ötödik csoportkörben a… Tovább olvasom