Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Aranycsapat-mozdony indul - fotók

Különleges ajándékkal tiszteleg a legendás Aranycsapat előtt a nemzeti vasúttársaság: a MÁV Csoport a londoni Wembley Stadionban aratott történelmi 6-3-as siker 58. évfordulójának alkalmából a tizenegy labdarúgót ábrázoló, teljes felületet betöltő grafikát helyezett el az egyik modern mozdonyán.
A mozdonyt pénteken, a Magyar Labdarúgás Napján, ünnepélyes keretek között mutatták be a fővárosi Nyugati pályaudvaron, ahol elhangzott, hogy a közel 86 tonnás, mintegy húsz méter hosszú vonatjármű "felmatricázásához" több mint száz négyzetméternyi fóliát használtak fel a dekoratőrök. A MÁV Trakció Taurus mozdonyán az Aranycsapat futballistáinak az arcképe látható,  a sajátját ellátta a kézjegyével az ünnepségen részt vevő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az együttes két, még élő tagja, valamint az  akkor a válogatott keretéhez tartozott Várhidi Pál és Tóth József is.

Aranycsapat-mozdony a Nyugati pályaudvaron. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

"Ez a mérkőzés egy egész ország számára örömet hozott - mondta  beszédében Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  államtitkára. - A találkozó lehetőséget adott arra, hogy a XX.  század viharában megtört ország kiegyenesítse a derekát, egyfajta  nemzeti elégtétellel szolgált. A nemzeti öntudat olyan momentumával  gyarapodtunk, amely 12 játékos emberi és sportdiadala volt. Köszönet  nekik és társaiknak, akik ma már nem lehetnek velünk."  

Az impozáns mozdony a történelmi összecsapás egykori rádiós  közvetítésének hangjai mellett gördült be a peronra, a zenei  aláfestést pedig Havasi Balázs világhírű zongoraművész Vihar című  szerzeménye szolgáltatta.

Aranycsapat-mozdony a Nyugati pályaudvaron. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

"6-3, 7-1, 2-0 és 2-1 a magyar csapat javára, én ezeken a  mérkőzéseken játszottam az angolok ellen - nyilatkozta Grosics Gyula. - Azért vagyok nagyon büszke a magyar csapat azon időszakára, mert világhírű válogatottakat győzött le. Az angolok a 2-1-es chilei  sikerünk után a következő világbajnokságon például diadalmaskodtak.  Ötvennyolc évvel ezelőtt játszott a magyar válogatott Londonban és  manapság a világ minden táján ha Magyarországról van szó, az  Aranycsapat egészen biztosan említésre kerül, erre legyünk büszkék.  A mai napig kapunk simogatásokat általunk ismeretlenektől, főként az  idősebb korosztályhoz tartozó hölgyektől."  

"Ezek a fiatalságunk képei, ennyi idő távlatából az ember szíve  megdobban - mondta Buzánszky Jenő. - Édesapám a MÁV-nál dolgozott,  én is ott kezdtem el az életemet, de végül a futball mellett  kötöttem ki. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a  mozdony beszáguldja az országot."

Aranycsapat-mozdony a Nyugati pályaudvaron. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az Aranycsapat-mozdony 14 óra 23 perckor - 58 évvel és 7 perccel  a londoni találkozó megkezdése után - indul első útjára, a 654-es  számú Vércse InterCity vonatot továbbítva. Az említett vonat így  Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen,  Nyíregyháza, Tokaj, Szerencs, Miskolc és Füzesabony állomás érintése  után este fél kilenckor tér majd vissza Budapestre, a Keleti  pályaudvarra, ahol az érdeklődök megtekinthetik a járművet. A  mozdonnyal nemzetközi járatokon is találkozhatnak majd az utasok, a  külföldi utak közül kiemelkedik a csíksomlyói búcsúra vezető  kirándulás. 

Olvasóink írták

 • 7. Zsoltee0716 2011. november 26. 12:03
  „Jóóóó!”
 • 6. Egyolvasó 2011. november 26. 05:18
  „Na végre már megint élhetünk egy kicsit a múltban, mint ahogy a rendszerváltás óta minden nap.”
 • 5. szatyi 2011. november 25. 21:09
  „´4. gszlaszlo 2011.11.25. 19:42 "

  Amikor a kommentemet írtam (13:28-kor) kép nélküli szöveges hír volt!”
 • 4. gszlaszlo 2011. november 25. 19:42
  „2. szatyi 2011.11.25. 13:28
  ez a kép is benne van a galériában
  sőt, úgy, hogy a teljes gép látható
  nézd csak meg!”
 • 3. dodoni 2011. november 25. 19:30
  „Egy nép, amelyik nem tud felmutatni újabb és újabb csodálatos teljesítményeket, nem tud mást tenni, mint a régi idők dicsőségében próbálja fáradt és sikerekre éhes lelkét felvidítani.”
 • 2. szatyi 2011. november 25. 13:28
  „Azért egy képet illett volna átvenni:http://www.hatharom.hu/article/195e07-az-aranycsapat-tagjaival-diszitett-mozdonyt-allitott-forgalomba-a-mav”
 • 1. Queenmargareth 2011. november 25. 12:34
  „:) de jó
  A Taurus tényleg egy jó nagy, erős gép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi volt az első szegedi rögbicsapat neve?

1993-ig kell visszamenni az időben. Akkor a boldog hőskorban még az Újszegedi Liget nagy tisztásain edzettek a srácok. El tudnák ezt ma képzelni? Tovább olvasom