Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ciprus újra egyesülhet labdarúgásban

Újra egyesülhet a ciprusi labdarúgás, miután a török nemzetiségű labdarúgóklubok hajlandóak csatlakozni a Ciprusi Labdarúgó Szövetséghez. A szigetországban így 53 év után ismét egy szövetséghez tartozhatnak a két nép csapatai, amennyiben aláírják a megállapodást.
A görög és a török ciprusi klubok 1955-ben váltak külön, amikor az ország még brit fennhatóság alatt állt. Az 1960-as függetlenné válás után a görög csapatokból alakították ki a Ciprusi Labdarúgó Szövetséget, míg a török országrész külön sportszervezetet és bajnokságot hozott létre. Ezt azonban sem az UEFA, sem a FIFA nem ismerte el, így ezek az együttesek nem is indulhattak nemzetközi kupákon. Az évek során több újraegyesítő próbálkozás is volt. Több európai együttes is játszott például barátságos találkozókat ciprusi török csapatokkal, a legtöbb ellen azonban hevesen tiltakozott a ciprusi (görög) szövetség.

A mostani tárgyalásokat az Európai- (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közvetítésével bonyolították le. A két szövetség várhatóan január 12-én, a FIFA főhadiszállásán ül össze ismét, hogy egy-két részletet még átbeszéljenek. A megállapodás értelmében a sziget labdarúgását teljes egészében a Ciprusi Labdarúgó Szövetség felügyelné, így a török bajnokságot is, a török szövetség vezetői viszont bekerülnének a szövetség elnökségi és játékvezetői bizottságának tagjai közé.

Ciprus régóta kettéosztott ország, a sziget északi részén ugyanis a török kisebbség 1983-ban egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét, amelyet csak Törökország ismer el. Ezen a területen működik a ciprusi török bajnokság is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atouba a szezon végén elhagyja Hamburgot

Év végén távozik a Bundesligában szereplő Hamburg együttesétől Timothee Atouba, kameruni válogatott… Tovább olvasom