Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Forradalmi változások előtt a futball világ

Sepp Blatter, a FIFA elnöke bejelentette, jövőre a klubvilágbajnokságon használni fogják az úgynevezett gólvonal technológiát: magyarul egy olyan érzékelőt, amely jelzi, ha a labda áthaladt a gólvonalon. Az angolok ellenben még drasztikusabb újításokat szeretnének.
Blatter egy madridi sajtókonferencián elmondta, 2005-ben a 17 évesek világbajnokságán, Peruban már kipróbálták a gólvonal technológiát, de az nem aratott osztatlan sikert.

Ennek ellenére, 2007-ben, immár felnőtt mérkőzéseken, mégpedig a Klubvilágbajnokságon, megismétlik a tesztelést. Sőt: tervezik használatát más FIFA-tornákon is.

Az angolok - akik több mint száz éve meghatározó szerepet játszanak a labdarúgás szabályalkotásában - üdvözölték a döntést.

Ugyanakkor az ottani liga, a Premiership szóvivője, Dan Johnson még tovább menne: "Ez csak az első lépés a helyes irányba. Mi is tudjuk, hogy az első időszakban akadtak nehézségek, de a felméréseink nagyon pozitívak."

A mostani újítás csak arra vonatkozik, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon. Fontos, de nem elégséges lépés, ugyanis a vitatott esetek csekély százaléka kapcsolatos ezzel. (Más kérdés: hogy miután gólról dönt, talán a leglényegesebb!)

Az angolok szeretnék a videobíró bevezetését is elérni a FIFA-nál, a vitatott leshelyzetek és tizenegyesek, és az olyan szabálytalanságok miatt, amelyek nem a játékvezető előtt, a labda közelében történnek - gondoljunk csak az emlékezetes Zidane-Materazzi esetre.

Blatter azonban úgy véli, egyelőre csak a gólvonal-technika bevezetéséről érdemes beszélni, a többi újítás helyett inkább a játékvezetés színvonalát kell emelni.

Most először jelezte, hogy a 2009-es Konföderációs Kupán már általa specialistáknak nevezett partjelzőket, új nevükön asszisztenseket foglalkoztatnak majd. Hozzátette: a jövő a hivatásos játékvezetőké.

Az UEFA főtitkára, Lars-Christer Olsson kifogásokat fogalmazott meg a videobíróval kapcsolatban: "A gólvonal technológia jó, hiszen ott azonnal látjuk a döntést. Ám a videobíró miatti tanácskozások nagyon széttördelnék a játékot. A tévéközvetítések alatt állandóan hirdetések mennének alatta, amit nem szeretnénk, ráadásul ez a rendszer megkérdőjelezné a játékvezető döntő, ha úgy tetszik, ügydöntő szerepét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a másodosztályban a Ferencváros

A Fővárosi Ítélőtábla - akárcsak történt az első fokon - elutasította a Ferencváros előterjesztését,… Tovább olvasom