Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ilyen volt az utolsó EB-gólunk - videókkal

1972: rúgtunk nagy gólokat, kiejtettük a románokat, hagytunk ki 11-est és az EB potyagólját is mi kaptuk.
Negyvenhárom éve, 1972-ben Magyarország a legjobb 4 között volt a belgiumi Európa-bajnokságon. A selejtezőcsoportban 1970-71-ben találkoztunk Norvégiával, és ugyancsak oda-vissza (1-3 és 4-0) vertük őket. A válogatott a csoport első helyén végzett, annak ellenére, hogy Bulgáriától 3-0-ra kikaptunk Szófiában és Franciaországgal csak 1-1-et játszottunk itthon. A bolgárokat azonban 2-0-ra vertük itthon és később ugyanennyire a franciákat is idegenben, itt a videó róla:
 

Ezután a szintén csoportelső Románia következett a negyeddöntőben. A románok kint voltak az 1970-es mexikói VB-n, s csapatukban olyan kitűnő játékosok szerepeltek, mint Lucescu, Dinu, Dobrin, a temesvári Dembrószky Imre vagy a Nagyszalontáról Szatmári Lajosként elkerült, de a Steauában Satmareanu néven befutott középhátvéd (aki az első meccsen egyenlítő gólt lőtt ellenünk, egész pályafutása során az egyetlen válogatott gólját).
 
A románokkal az itthoni 1-1 után Bukarestben 2-2 lett az eredmény, így Belgrádban megismételt meccsen kellett legyőzni őket 2-1-re. Íme, Szepesi György kommentárjával az összefoglaló a három meccsről:
 

A legjobb 4 közé jutott válogatott Brüsszelben a Szovjetunióval találkozott és 1-0-ra vesztett. A szovjetek jutottak előnyhöz, de a meccs vége felé 11-est rúghattunk, amit az újpesti Zámbó Sándor elhibázott.
 

A bronzmeccsért a belgák következtek, akik előzőleg 2-1-re vesztettek a későbbi győztes NSZK-val szemben. A belga csapat a selejtezőkön Olaszországot verte ki: erős ellenfél volt. Végül 2-1-re kaptunk ki, de második bekapott gólunk ma bizonnyal körbejárna a Facebookon. Egymás után 3 magyar játékos vétette el a lassan érkező labdát a kapu előtt, s ezen még a gólt szerző belga is meglepődött. A második félidőben Albert indításából Szőke adta be, majd Kű Lajost a 16-oson belül kilökték a labda alól, 11-es. A büntetőt Kű Lajos be is lőtte, se ezzel 44 évre előre az utolsó EB-gólt szerezte a válogatott.
 
 

Ő az!

A kiváló Kű Lajos biztosan megbocsát, de nekem 8 évesen az 1972-es labdarúgó Európa-bajnoki elődöntőjéből és bronzmeccséből az ő neve maradt meg. Mivel fivéremmel igazán menő névnek tartottuk, el is neveztük szülővárosunk, Szatmárnémeti katonai emlékművének főalakját kűlajosnak. Ezért aztán már ismerősként üdvözölhettem őt 1978-ban az FC Bruges csapatában, amikor a Liverpool elleni BEK döntőben váratlanul TV képernyőre került. Azt ugyan nem értettem, hogy az évekre elveszett játékost (persze, nem tudtam, hogy emigrált) a magyar televízió kommentátora miért nem üdvözli kitörően, amikor apám pedig elragadtatottan kiabált mellettem, hogy ő az! Az utolsó EB-gólunk szerzője.
 
Az emigráns Kű Lajos az FC Bruges-Liverpool BEK döntőn 1978-ban.
Az emigráns Kű Lajos az FC Bruges-Liverpool BEK döntőn 1978-ban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meccs végén rúgta válogatottunk a legtöbb gólt

37 játékos lépett pályára az Eb-selejtezők során, 14 gólt szereztünk, a legtöbb időt Dzsudzsák töltött a pályán. Statisztikák jönnek. Tovább olvasom