Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Kettős magyar siker az úszó-Eb-n: Milák arany-, Kenderesi ezüstérmes 200 méter pillangón

Női 200 méter pillangón két magyar, Szilágyi Liliána és Kapás Boglárka is az elődöntőbe jutott az úszók Glasgow-ban zajló Európa-bajnokságának vasárnapi versenynapján.
Milák Kristóf arany-, Kenderesi Tamás pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón vasárnap a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyein, melyen Németh Nándor 100 gyorson hatodik lett. A 18 éves Milák 1:52.79, a 21 esztendős, olimpiai harmadik Kenderesi 1:54.36 perces idővel csapott célba. Milák a magyar úszóválogatott első aranyát nyerte Glasgow-ban, ahol az eddigi egyetlen magyar érmet szombaton Késely Ajna szerezte, aki 800 méter gyorson végzett a második helyen. 

Az elődöntőből a fináléba Kenderesi került a legjobb, Milák a második idővel, igaz, az előfutamban mindketten gyorsabban úsztak, amire szükségük is volt, mivel a négy magyar induló közül - a szabályok szerint - csak kettő juthatott tovább az elődöntőbe. A döntőben a rajt után Milák a várakozásoknak megfelelően az élre állt és óriási iramot diktált, s féltávnál már másfél másodperc volt az előnye. Az utolsó ötvenre fordulva nem volt kérdés a győzelme, csak az Európa-csúccsal harcolt, de végül kilenc századdal elmaradt attól. Mindeközben Kenderesi a tőle megszokott kiváló hajrával lett második. 
Kettős magyar siker az úszó-Eb-n: Milák arany-, Kenderesi ezüstérmes 200 méter pillangón

Milák a verseny után hangsúlyozta, túlságosan is szerette volna megdönteni Cseh László 2008-as Európa-csúcsát (1:52.70), ezért a végére nem maradt már ereje.

Túl gyorsan kezdtem, ezért nem sikerült a második száz, az utolsó ötven pedig már csípett... A kétszáz pillangó előtt mindig izgulok, hiszen ez a fő számom, ahol a legjobban akarok úszni"

- mondta a bajnok.

Jó időt úsztam, végre valami más színű érem. Nagyjából erre az eredményre számítottam, elégedett vagyok. Mostantól a jövő évi világbajnokságra készülök"

- mondta Kenderesi.

A nap másik magyar érdekeltségű döntőjében Németh Nándor 100 méter gyorson a hatodik helyen végzett. A 18 éves versenyző 48.55 másodperces idővel csapott célba. Plagányi Zsolt tanítványa jól rajtolt, óriási lendülettel kezdett, majd harmadiknak fordult, az utolsó tíz méteren azonban az esélyesebb riválisok lehajrázták.

A kezdés végre jó volt, olyan, amilyennek elképzeltem, de a végét egyszerűen már nem bírtam. Nem volt ez rossz úszás, de a végére kicsit szétesett. Tegnap, amit végig tudtam tolni, a tempókat és a levegővételeket, most egy kicsit szétesett. Hatodik vagyok Európában, ez nem rossz, az idő lehetett volna jobb"

- nyilatkozta Németh.

Az elődöntőben érdekelt magyarok közül Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána egyaránt 200 méter pillangón harcolta ki a fináléba kerülést. Kapás egyéni legjobbjától (2:07.54) mindössze 21 századdal elmaradva 2:07.75 perces idővel csapott célba. A két évvel ezelőtt ezüstérmes Szilágyi pedig 2:08.70-es idővel zárt. Férfi 200 méter mellen Horváth Dávid 2:10.70 perces egyéni csúccsal a 11. helyen végzett.

A kisebb könyöksérüléssel küszködő Bohus Richárd 100 méter háton javított délelőtti idején, ám nem tudott döntőbe jutni, 54.58 másodperccel a tizedik helyet szerezte meg. Az elődöntősök közül utolsóként Verrasztó Dávid ugrott vízbe 200 méter vegyesen: a 400 méteren címvédő magyar úszó a délelőtti 2:00.94 perchez képest négy századdal úszott csak jobbat, ez összesítésben a 12. helyre volt elég.


Eredmények

férfi 100 m gyors
Európa-bajnok:
Alessandro Miressi (Olaszország) 48.01 másodperc
2. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 48.23
3. Mehdy Metella (Franciaország) 48.24
...6. NÉMETH NÁNDOR 48.55

férfi 200 méter pillangó
Európa-bajnok
:
MILÁK KRISTÓF 1:52.79 perc
2. KENDERESI TAMÁS 1:54.36
3. Federico Burdisso (Olaszország) 1:55.97 

Korábban

A délelőtti programot a magyarok közül Verrasztó Dávid nyitotta 200 méter vegyesen: a 400-on címvédő és világbajnoki ezüstérmes 2:00.94-es eredménnyel futamában ötödik lett, összesítésben a 15. idővel jutott az elődöntőbe. "Ez nem volt a leggyorsabb, bízom benne, hogy később jobb lesz, és a négyszázra minden összeáll majd" - nyilatkozta a 29 éves versenyző.

Női 200 méter pillangón három magyar indult: közülük elsőként Jakabos Zsuzsanna állt rajtkőre, 2:09.46 perccel elsőként csapott célba. Őt Kapás Boglárka követte, aki 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt, de a repertoárjába csak nemrég vette vissza ezt a számot: végül 2:09.29-es idővel második lett futamában. Utána a két éve ezüstérmes Szilágyi Liliána következett, s 2:09.02-vel lett a legjobb magyar. Szilágyi a harmadik, Kapás a negyedik idővel ment tovább, Jakabosé volt az ötödik legjobb teljesítmény, de a szabályok miatt ő már nem indulhat az elődöntőben.

Jó, könnyed úszás volt, de azért nem volt egyszerű, mert a két másik magyar lány szeretett volna bekerülni, és tudtam, hogy ők jól fognak úszni"

- mondta Szilágyi. K

apás Boglárka arról beszélt, hogy éjszaka megpróbált túllenni azon a csalódottságon, amit a szombati 800 gyors döntője okozott neki, ott ugyanis címvédőként ötödik lett. "Számítottam rá, hogy mindketten jól fognak úszni. Így a nyolcszáz másnapján ez egy nagyon korrekt idő, most fizikailag kell összeszednem magam, lelkileg muszáj volt egyetlen éjszaka alatt" - értékelt.

Örülök, hogy továbbjutottam, ez volt az első nagy lépés. Ha bekerülök a döntőbe, akkor nagyjából kihozom a maximumot ebből a számból."

A kisebb könyöksérüléssel küszködő Bohus Richárd 100 méter háton 54.85 másodperccel a 15. helyen jutott tovább, Telegdy Ádám végül nem ugrott medencébe. A nevezési listán még rajta volt, végül a magyar küldöttség eddigi egyetlen érmét szerző Késely Ajna - aki 800 méter gyorson lett második szombaton - a "nagyobb célok" miatt nem állt rajthoz 200 méter gyorson, akárcsak Verrasztó Evelyn.

Férfi 200 méter mellen Horváth Dávid 2:11.85 perces teljesítménnyel - egyéni legjobbjától kevesebb mint egy másodperccel elmaradva - a 14. helyen jutott az elődöntőbe.

A délelőtti program zárásaként a férfiak 4x200 méteres gyorsváltóinak selejtezőit rendezték: a Holló Balázs, Teledy Ádám, Grátz Benjámin, Biczó Bence összeállítású staféta 7:18.19 perces idővel futamában csak az ötödik lett, s összesítésben a kilencedik helyen zárt, azaz éppen lemaradt a döntőről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mányoki Attila állapota stabil, de még az intenzív osztályon van

Mányoki Attila állapota stabil, de még az intenzív osztályon van
Szombaton kísérelte meg átúszni az Északi-csatornát, medúzák csípték meg. Tovább olvasom