Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Letették az esküt a Pekingbe utazó olimpikonok

Letették az esküt az olimpiára utazó magyar sportolók szombaton Budapesten, a Vígszínházban. Sólyom László köztársasági elnök köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a sportot és a napi politikát nem szabad összekeverni, mert mindegyiknek megvan a maga szigorú belső logikája.
Az olimpiai eskü szövegét Igaly Diána sportlövő, Biros Péter vízilabdázó és Farkas László kerekesszékes teniszező paralimpikon olvasta fel. A magyar csapat zászlaját, ahogy majd a pekingi megnyitón is, Kammerer Zoltán kajakos tartotta. Az ünnepség előtt néhányan Tibet függetlenségéért tüntettek a színház bejárata előtt.

Száznégy nappal a pekingi olimpia megnyitója előtt letették az esküt a magyar olimpikonok, ezzel hivatalosan is megalakult a Magyar Olimpiai Csapat. A budapesti Vígszínházban a legfőbb közjogi máltóságok: a köztársasági elnök, a kormányfő, a házelnök, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság és a Számvevőszék elnökeinek jelenlétében Schmidt Pál, a magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. A MOB elnöke beszédében elsősorban a tiszta felkészülés és versenyzés fontosságát hangsúlyozta. Megköszönte azt a széleskörű összefogást, amit a sportolók doppingmentes versenyzéséért tettek maguk a sportolók, az orvosok, a sportvezetők és az ellenőrök.

"Köszönet jár azoknak, akik benneteket tiszta eszközökkel készítettek fel, illetve ellenőriztek. A doppingellenes harc célja nem más, mint megvédeni a 99 százalékban tisztán készülő sportolókat a manipulálni kívánó 1 százaléknyi csaló ellen" - hangsúlyozta a MOB elnöke. Sólyom László köztársasági elnök ünnepi beszédében méltatta a sportolók és edzőik fáradságot nem ismerő, sokszor önmagukat sem kímélő munkáját, ami majd a sikerhez vezet. Mint mondta: az élsportolót a "teljes emberség" kell, hogy jellemezze, mert olimpikonnak lenni nem egyszerű feladat, hanem életforma. Az államfő a Tibetben zajló eseményekre utalva úgy fogalmazott: az olimpiai mozgalomnak más a célja, mint azoknak a politikai eseményeknek, amelyek most zajlanak, ezért ezeket nem szabad összekeverni. Mindkettőnek megvannak a maga szigorú, belső szabályai. A sporté például az, hogy abban mindig az egyértelműség uralkodik; tiszták a szabályok, a küzdelem pedig becsületes és tiszta - fogalmazott az államfő. Beszédét követően Sólyom László átadta a magyar zászlót Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozónak, aki a pekingi megnyitón is vinni fogja a lobogót.

Ezután Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő, Biros Péter olimpiai bajnok vízilabdázó és Farkas László kerekesszékes teniszező, a Magyar Paralimpiai Csapat tagja olvasta fel közösen az eskü szövegét. Az esküt a színpadon álló 23 és a nézőtéren helyet foglaló csaknem száz sportoló mondta el utánuk. Ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta Vörös Zsuzsa öttusázónak az első szalagot, amelyet az olimpiára utazó zászlóra kötöttek fel. A szalagon a kormányfő a Magyar Köztársaság és a szurkolók nevében kívánt eredményes szereplést az olimpikonoknak. Az ünnepséget a Vígszínház művészeinek műsora zárta. Az eskütételt megelőzően a színház bejáratánál fél tucat, tibeti zászlókat tartó tüntető hívta fel az érkezők figyelmét a Tibetben zajló eseményekre. A tüntetőket a rendőrök igazoltatták, arcképüket kamerával rögzítették, majd megkérték őket, hogy távozzanak, aminek eleget is tettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Räikkönen nyerte az időmérőt Barcelonában

A finn Kimi Räikkönen (Ferrari) nyerte az időmérő edzést Barcelonában szombaton, így ő indulhat az… Tovább olvasom