Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Másodfokon is pert vesztett az MLSZ az FTC PE-vel szemben

Másodfokon is pert vesztett a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) az FTC Pártolói Egyesületével szemben. Utóbbi szervezet azért fordult bírósághoz, hogy a szövetség hozza nyilvánosságra a 2006 júliusában a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület hét tagjának nevét.
A Fővárosi Ítélőtábla kedden helybenhagyta a Fővárosi Bíróság április 7-i döntését, miszerint az MLSZ egyéb közfeladatokat ellátó szervnek minősül, ebből kifolyólag az ilyen feladatot ellátó testület adatai közérdekből nyilvánosak.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs. Az írásos dokumentum kézhezvételétől számított hatvan napon belül – kirívó jogszabálysértés esetén – felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni a Legfelsőbb Bírósághoz, de ennek halasztó hatálya nincs.

Az ítélőtábla indoklásában jelezte: a sporttörvényből és az alkotmányból vezette le, hogy az MLSZ egyéb közfeladatokat ellátó szerv, mert Magyarországon kizárólagos jogokkal szervezhet sportági bajnokságot, állami költségvetési támogatásban részesül, közpénzeket költ el, és működésének felügyelete az ügyészség hatáskörébe tartozik.

„Nagyon örülünk a bíróság döntésének – mondta Budai Máté, az FTC Pártolói Egyesületének szóvivője az MTI-nek. – Várjuk, hogy az MLSZ minél hamarabb eleget tegyen az ítéletnek, és nyilvánosságra hozza a másodfokon eljáró licencadó testület tagjainak adatait, akik 2006 júliusában nem adtak élvonalbeli licencet a Ferencvárosnak."

„A pernek nem az volt a célja, hogy az FTC-t visszahelyezzék az első osztályba, hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a fellebbviteli licencadó testület összetétele megfelelt-e azoknak a szigorú előírásoknak – például volt-e benne jogász vagy könyvvizsgáló –, amelyek az MLSZ klublicencszabályzatában szerepelnek. Kisteleki István MLSZ-elnök mindig arra hivatkozott, hogy a szövetségben rend, fegyelem és törvényesség van. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az MLSZ ezeket magára nézve is kötelezőnek tartja-e. Természetesen egyetértünk abban, hogy a magyar futballban rendnek, fegyelemnek és törvényességnek kell lennie" – tette hozzá Budai.

Budai elmondta azt is: az adatok ismeretében tudnak dönteni arról, hogy tegyenek-e további lépéseket. Hozzátette: az ítélet írásos kézhezvételéig 2-3 hónap is eltelhet, és ezt követően 15 napon belül köteles az MLSZ kiadni az adatokat. Reméli, a szövetség nem vár eddig, és mielőbb eleget tesz kötelezettségének.

Az MLSZ-t az ügyben képviselő három ügyvéd közül senki sem jelent meg a keddi tárgyaláson.


Az MLSZ reakciója

„Természetesen az MLSZ tiszteletben tartja az ítéletben foglaltakat, és ennek megfelelően cselekszik. A szövetség megvárja, amíg az ítéletet írásban is kézhez kapja" – mondta a távirati irodának Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Bajnokok Ligája csoportköre

Kedden megkezdődnek a küzdelmek a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az első játéknapon mindhárom… Tovább olvasom