Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Önkritikát gyakorolt Michael Schumacher

Pénteken jelenik meg Németországban Michael Schumacher önéletrajza, amelyből néhány német lap már a héten részleteket közölt. Elsősorban a 2005-ös szezonra vonatkozó kivonatok jelentek meg. Ezt a szezont a hétszeres világbajnok pályafutása legrosszabb évének tartja.
"Imola volt a csúcspont és egyben reménység is arra, hogy még változnak a dolgok. A mélypont Törökország volt. Rossz volt Malajzia és Monza is. Magyarországon volt egy kis reménysugár arra, hogy még valami lehet a dologból, de utána világos volt, hogy vége. 70-80 százalékban a gumik miatt volt ez a rossz szereplés. Nem lepődtem meg, már a téli szünetben is világos volt számomra, hogy nem járunk mindenki előtt egy másodperccel, mint 2004-ben, hanem kettővel mögöttük." - írja Schumacher a könyvben.

A német versenyző szerint a kudarcok felrázták a csapatot 2006-ra: "Szerintem kifejezetten jót tett, hogy ennyire szélsőségesen rossz szezon volt. Csak emiatt tudtunk ismét olyan forrásokat megmozgatni, amelyekről azt hittük, hogy már régen kiaknáztuk őket - és az eredmény látható volt 2006-ban. Ha 2005-ben nem lettünk volna annyira lemaradva az éltől, hanem gyakrabban másodikak lettünk volna, vagy hasonló, akkor valószínűleg azt gondoltuk volna: na igen, logikus, nem lehet mindig minden tökéletes, nehézségeink vannak a gumikkal, jövőre biztos jobb lesz."

"Így azonban nagyon extrém hangulat uralkodott nálunk, ez azon is látszik, hogy az új szezonra mindenki mennyire összekapta magát a munkában. Mindenki rendkívül motivált volt, mert annyira bosszantott minket az előző év és annyira elégedetlenek voltunk a saját munkánkkal, úgyhogy egyáltalán nem kellett nekünk ébresztőt fújni."

Schumacher könyvében saját teljesítményével kapcsolatban is önkritikát gyakorol: "Abban a szezonban egy kicsit én is hanyagul végeztem a munkámat. Bizonyos pillanatokban nem voltam önmagam. De még mennyire, hogy nem! Azt mondtam magamnak: úgysincs esélyed, nem is vagy pontszerző helyen, nem számít, hogy mindent kihozol-e magadból vagy sem. És ilyenkor persze nem is hozol ki mindent magadból. Ezek a dolgok zavartak a legjobban saját magamban. Összességében úgy gondolom, hogy valamikor mindenkinél előfordul egy kis hanyagság. Ennek ellenére engem ez nagyon bosszantott. Ugyanakkor tudtam, hogy mindegy mit csináltam volna, az semmin sem változtatott volna. Nem lettem rosszabb. A versenyeken ezt nem is annyira lehetett észrevenni, olyankor motivált az ember, olyankor mozgósítani tudod az energiáidat, olyankor képes vagy 100 százalékot adni és még az edzettségi állapotod is elég. De egy olyan pillanatban, amikor esetleg szorosabb lett volna az állás és még elcsíphettünk volna valamit, talán nem lett volna elég tartalékom. Oké, nem is kerültünk ilyen helyzetbe. Ennek ellenére ez az a dolog, amit nem akartam, hogy velem megtörténjen."

"Természetesen nehéz időszak volt, különösen egy olyan ember számára, aki annyira hozzászokott a sikerekhez, mint én. De még túl sok energia volt bennem ahhoz, hogy mindezt eldobjam. Ezenkívül én olyan ember vagyok, akiben a nehéz időszakokban mindig előjön ez a harcias "csak most igazán" dac. Nagyon nem szívesen vettem volna, ha továbbra is rosszul mentek volna a dolgok. Úgy véltem, hogy abszolút nem passzolt volna, ha így fejeztem volna be. De mindenekelőtt azért nem hagytam abba, mert még nagyon élveztem a vezetést."

Egy évvel később azonban eljött a visszavonulás pillanata: "Számomra mindig világos volt, hogy valamikor vissza fogok vonulni és találok más dolgokat, amelyeket élvezni fogok. Sosem volt az a véleményem, hogy én vagyok a legjobb vagy hogy verhetetlen vagyok. Hogy a visszavonulást hogyan fogom feldolgozni, milyen hatással lesz rám, arról fogalmam sincs. De nem félek tőle - ellenkezőleg. Olyan sok minden van, amit még átélhetek."

Schumacher most elsősorban arra szeretne koncentrálni, hogy azokon a területeken pótoljon, amelyekre a Forma-1 miatt eddig csak kevés ideje jutott.

"Amikor a Forma-1-be jöttem 22 évesen, a koromhoz képest érett voltam, mivel sok dolgot rohamtempóban tanultam meg és sok dologgal kellett foglalkoznom ahhoz, hogy a nagy, széles világra felkészüljek. A korombeliekhez képest emiatt sokkal előrébb jártam. De aztán szinte csak körbe-körbe autózol. Akkor a megélt dolgok ugyanazok maradnak, míg a többi srác látóköre általában kiszélesedik. Te pedig járod ezt az állítólag nagy világot, amely a valóságban nagyon kicsi és közben nagyon sok mindent elszalasztasz."

"Ezt most be tudom hozni. Apróságokkal kezdődik: egy teljesen normális hétvégét eltölteni a családdal, egyszerűen otthon lenni, amikor a srácoknak ideje van, a szünetben például, vagy együtt elmenni vakációra. Eddig általában úton voltam. Most velük lehetek anélkül, hogy közben másra kellene gondolnom. Mindezek olyan dolgok, amiket most újdonságként fogok megélni."

A hétszeres világbajnok tudja, hogy a "háztartásbeli" szerep nem mindig fogja kielégíteni: "Tisztában vagyok azzal, hogy hosszú távon ez nem fog teljesen lekötni, de szükségét érzem annak, hogy behozzak olyan dolgokat, amelyeket eddig nem tudtam kiélni. Utána persze fogok valamit keresni, amiben örömömet lelem. Túl sok energia van bennem ahhoz, hogy csak úgy tengjek. Valamikor el fog jönni az idő arra, hogy keressek valamit, ami leköt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a másodosztályban a Ferencváros

A Fővárosi Ítélőtábla - akárcsak történt az első fokon - elutasította a Ferencváros előterjesztését,… Tovább olvasom