Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Pénzzel, nőkkel próbálták megvesztegetni a bírókat

Az európai kézilabda életet hetek óta lázban tartó vesztegetési botrányban először számolt be egy nemzetközi bíró, hogyan próbálták megvesztegetni őket egyes mérkőzések előtt.
A néhány éve visszavonult svájci Michel Falcone a német NDR-tévének azt mondta, hogy nőket, pénzt, és fejedelmi ellátást kínáltak nekik bizonyos meccsek előtt.

A most 49 éves egykori bíró csaknem három évtizedig vezetett mérkőzéseket - társával, Felix Rätzcal több mint 300 nemzetközi találkozón fújták a sípot. Elmondása szerint a jelentkezők pontosan tudták, hogy melyik bírónál mivel kell próbálkozni, volt, akinek bőséges ital- és ételfogyasztást, fejedelmi ellátást, másnak nőket vagy pénzt ajánlottak, ha az "elvárásoknak" megfelelően vezetik a meccseket.

A puhatolózás sokszor már a bíró lakásán megkezdődött, a titokzatos telefonálók között kollégák és szövetségi vezetők is voltak, akik általában felajánlották, hogy a bíró írja össze egy listára, mit szeretne kapni. Falcone közölte, ők soha nem mentek bele ilyenbe, amire ilyenkor kétféleképpen reagáltak a puhatolózók: az egyik fele kedélyesen beszélt tovább, mintha mi sem történt volna, a másik felük viszont agresszívvé vált és fenyegetőzni kezdett. Az egykori sztárbíró elmondta, sokszor saját bőrükön érezték a visszautasítás hatásait: volt olyan mérkőzés, amely után szabályszerűen menekülniük kellett, de nem a közönség, hanem a helyi szervezők, vezetők miatt - és a biztonságiak nem védték meg őket. A végén még nekünk tettek szemrehányásokat - mondta Falcone, hozzátéve, a vesztegetési kísérleteket természetesen jelentették az európai szövetségnek (EHF), ahol azonban meglepően reagáltak: a manipulációkat bejelentő bírókat egyszerűen nem küldték további mérkőzésekre.

A vádakra az EHF versenyirodájának vezetője, Markus Glaser azt mondta, látva az elmúlt hetek eseményeit, a szövetséghez beérkezett adatokat, dokumentumokat, kijelenthető, hogy az EHF tehette volna jobban a dolgát.

Az európai kézilabdában hetek óta gyűrűzik a vesztegetési botrány. Legutóbb, néhány napja két német bíró vallotta be, hogy a 2006. januári Lada Togliatti-Slagelse női Bajnokok Ligája mérkőzés előtt 20 ezer eurót kínáltak nekik, ha "megfelelően" bíráskodnak. A bírók állításuk szerint nem fogadták el a kenőpénzt.

Olvasóink írták

  • 3. Mathiasking 2009. március 24. 09:42
    „Nem kellene talán a nemzetközi porondon szétnézni, hogyan vesztegették meg embereket a cél érdekében? A legrosszabbul érintett megvesztegetés 1920.június 04-én történt. Románia 50 kurvával magához csatoltatta Erdélyt! Ennyit a vesztegetésekről! A XXI.század RTL Klub műsora is foglalkozott ezzel a közel múltban.”
  • 2. kakoszeged 2009. március 24. 07:42
    „lehet, hogy ezért nem strapálják magukat például a magyar focisták?”
  • 1. gardista33 2009. március 23. 21:09
    „ez nalunk is volt ,ugy hivtak oket fotex. Nem véletlen robbant az a petárda a sportcsarnokban anno évekkel ezelött. elfujták a meccseket sorba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 2013-as kézilabda vb-t és a 2014-es Eb-t is megpályázzuk

A 2013-as férfi világbajnokság és a 2014-es férfi Európa-bajnokság rendezési jogára is pályázik a… Tovább olvasom