Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Szalai Ádám: ne hülyítsük tovább egymást!

A magyar labdarúgó-válogatott támadója szerint a futballszerető embereket "itthon tíz-húsz éve átverik".
Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott támadója szerint a futballszerető embereket "itthon tíz-húsz éve átverik", ugyanis olyan célokat fogalmaznak meg, amelyek nem reálisak.

"Megdöbbentő, hogy ilyenkor minden szakember egymás háta mögött mutogat egymásra, egyetlen olyan ember nem volt még, aki azzal állt volna a kamera elé: mondjatok nekünk egy vagy két olyan játékost, aki topcsapatban hétről hétre teljesít" - fogalmazott Szalai a kedden sorra kerülő utolsó, Andorra elleni világbajnoki selejtező előtt a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatóján.

A rendkívül feldúltan nyilatkozó csatár hozzátette: "Az elmúlt húsz évben nem volt egy olyan kinevelt tehetség, aki európai topcsapatban játszik, de olyan edző sem volt ebben az időszakban, aki komoly eredményeket ért volna el külföldi élcsapatoknál. Itt a válogatottnál a meglévő játékosok alkotják a keretet, évek óta ugyanabból a tömegből válogatunk".

Az amszterdami 8-1-es vereség kapcsán megjegyezte: "Megnézte valaki a holland és a magyar válogatott keretét? Összehasonlította, hogy a hazaiak milyen csapatokban futballoznak hétről hétre, és hogy nálunk mi a helyzet?"

A Schalke 04 támadója szerint csak akkor indulhat meg a magyar futball fejlődése, ha kellőképpen elszánt és szakmailag felkészült szakemberek irányítják majd a munkát.

"A magyar válogatottnak olyan kapitányra van szüksége, aki kőkeményen, reggeltől estig veri a fejünket és olyan szakmai tudással rendelkezik, mint amilyet én megéltem Mainzban. Ott egy közepes vagy talán még annál is gyengébb kerettel rendelkeztünk, de az edzőnk nagyon nagy tudással rendelkezett" - mondta a támadó, aki szerint a mostani selejtezősorozatban elért jobb eredmények, mint például a törökországi 1-1, sokkal inkább a szerencsének volt köszönhető, semmint a fejlődésnek.

Szalai hozzátette, nem ért egyet azokkal, akik a sikertelenséget a körülményekre vagy éppen a pénztelenségre fogják: "Annyira le vagyunk maradva a képzésben, hogy az valami elképesztő. Az elszántság és a fejlődni akarás hiányzik, aki tanulni akar, az nézze meg, hogyan működnek az európai topcsapatok. Ebből fog a magyar válogatott élni, nem most, 25-27 évesen fogunk megtanulni futballozni."

A támadó elmondta, hogy véleményét Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével is megosztotta: "Szörnyű, hogy ezt 25 évesen nekem kell elmondanom, évek óta benne volt a fejemben, egy nyűglődés volt számomra, de ne hülyítsük tovább egymást!"

Szalai hozzátette: őszintesége miatt is valóban voltak súrlódások közte és az Amszterdamban lemondott Egervári Sándor szövetségi kapitány között, ugyanakkor a kedden az andorraiak elleni összecsapáson Csábi József rendelkezésére áll.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. mivan? 2013. október 15. 17:17
  „Mindenben igaza van. Lehet. Ő tudja, lehet. Csak mikor Huszti írt egy levelet abból is mi lett? Mellesleg lehet, hogy a Schalkéban játszik de engem még nem győzött meg. Főleg a románok ellen amit műveltek.”
 • 26. Figyelő 2013. október 15. 13:39
  „Szalai Ádámnak mindenben igaza van!
  Tegnap este, a T.S..ben a Csábi nevű tréner is azzal kábította a magyar nézőket, hogy még mindig van esély a pót selejtezőre!
  Nem kellene ez a duma, még akkor sem ha kötelező a kincstári optimizmus!

  Nem kell ám itt semmit tragikusan felfogni!
  Annyi a magyar "foci" és a külföldi FOTBALL közti különbség amit múlt Pénteken láttunk vagy még annál is több!
  A holland focisták vagy hazai elit klubjaikban vagy külföldi elit klubokban fociznak, a magyarok meg úgy, ahogy a Szalai nyilatkozza! Ők mindenben jobban képzettek mint a magyar "focisták"!
  A magyar "foci klubok" már júliusban kihullottak a különböző Európai kupák selejtezőjének a előselejtezőjéből!
  A hollandok meg nem, klubjaik ott vannak az elit kupákban!
  A klubok felelőssége is a játékosok nevelése, képzése és az, hogy a magyar foci, beleértve a magyar nemzeti tizenegyet is, hogy ide jutott!. Ezt nem teszik, nem nevelnek, nem képeznek, helyette vásárolnak, szerződtetnek olyan külhoni állsztárokat, akik Európában sehol nem kellenek, menedzsereik sehova nem tudják őket elsózni, csak ide a magyar klubokba!
  Némelyik hazai edző még arra is képtelen, hogy igazából felmérje azt, hogy az a külföldi "játékos" mire is képes igazából!
  Arról nem is beszélve, hogy ezek az ide igazolt állsztárok elveszik azon magyar fiatalok helyét akik különböző foci akadémiákban neveltettek és netán van némi tehetségük!

  Itt és most kell meghúzni a vonalat és kijelenteni azt, hogy Magyarországon nincs profi foci!
  Mindenki menjen dolgozni, játékos edző, segédedző és ha valóban szeret focizni, akkor azt tegye a munka után!
  Nem egy ország van a világban akiknek a válogatottjai is munka után képviselik országukat!
  Ezek a szép jelzőre érdemtelen "magyar focisták" még azt sem érdemlik meg, hogy magukra ölthessék a magyar címeres mezt!
  Nem kell ide stadionokat építeni sem! Azt ott kel, ahol van eredményes foci klub és válogatott szinten egyaránt!
  Az egyféle önámítás, hogy ahol van modern stadion, ott lesz jó foci is!
  Csak úgy emlékeztetőül, Puskás, Kocsis, Czibor, Hidegkúti, Bozsik, Zakariás, Lantos, Lóránt, Budai és a többiek a focit a grundokon kezdték, nem szuper stadionokban és hát kormányzati pénzt sem kaptak, igaz ŐK szerették a focit!”
 • 25. pala1964 2013. október 15. 12:36
  „19, má´ honne lenne:) csak most a csőcselék...ööö, a lánglelkű hazafiaknak nem a TV-székházat kell ostromolni (legfeljebb az atv-é jöhetne itt szóba, ugye, az meg jelentéktelen egy ilyen tettre kész és finom társaságnak), hanem a Bajnai és Mesterházy ja meg Gyurcsány házát... utóbbihoz már úgyis tudják a járást....”
 • 24. pala1964 2013. október 15. 12:20
  „23, én azt mondom, látva, mi lett az őszödi beszéd folyománya, hogy Szalai lesz a feketes..gű...

  az hagyján hogy a "játékunk"(?) olyan, amilyen, na de hogy valaki kiborítja a bilit, az megengedhetetlen patyomkin-Magyarországon, amely ország, a mi honunk köztudottan jobban teljesít...”
 • 23. Linka11 2013. október 15. 11:40
  „A nyilatkozatból talán két dolog következik : Szalai többé nem akar válogatott lenni ! -Vagy, Szalai örökös válogatott lesz !
  -Hogy melyik verzió lesz igaz,az majd fémjelzi is a következő évek irányát a Magyar fociban.”
 • 22. rezice 2013. október 15. 08:16
  „1986-os VB óta átverik.Egész pontosan a legutolsó VB szereplésünktől kezdve.”
 • 21. florian72 2013. október 15. 06:58
  „13. egyvalaki1 2013.10.14. 19:19
  Azért neked is el kellene gondolkodni ,hogy nem erről beszélünk.Abban igazad van hogy a többi kormány hibája is a foci mai helyzete,de hála istenek nem is öltek bele ennyi pénzt mint a vezéred".
  A baj hogy fordítva ül a lovon a vezír nem attól lesz valaki jó focista mert csillogó stadionokban kezd focizni, ugye?
  Vannak országok ahol rongy labdával tanulnak focizni,és lám....”
 • 20. NP1 2013. október 15. 00:02
  „13. egyvalaki1 2013.10.14. 19:19

  Tehát: a mai rossz foci az "emútnyócév" hibája, a sikeres olimpiai szereplés pedig a Kedves Vezető érdeme!”
 • 19. Hód 2013. október 14. 21:56
  „Itt van a magyar foci öszödi beszéde, Szalai elismerte, hogy átverik a szurkolókat, hazudtak nekik.
  Most akkor lesz tüntetés?”
 • 18. airwaves 2013. október 14. 21:00
  „Van itt valami óriási ellentmondás!
  Miért pont a focink lenne jó ebben az országban, amikor minden <moderálva>?”
 • 17. fer981 2013. október 14. 19:58
  „Fogalma sincs a publikumnak, hogy mennyi Europa, és világbajnok születik évente más sportokban, olyanokban, amelyek 1 árva forintot nem kapnak sehonnan, saját, és családi, baráti pénzekből utaznak a versenyekre, már amelyekre el tudnak menni. A média hibája is, hogy a focinál izgalmasabb, látványosabb sportokról, 1 mondatot se írnak. A sport hírek fele, az évek óta lepukkadt fociról szól, pedig állítólag mindenki ért hozzá.Nézőszám egyenlő a nullával, van olyan meccs, hogy a biztonságiak többen vannak, mint a szurkolók. Idióta, aki ebbe pénzt tesz. A munkahelyen is először meg kell mutatnom mit tudok, majd utána állhatok elő az igényeimmel. Márpedig ezeknek a focistáknak edzőknek ez a munkájuk, úgyhogy nincs miről beszélni. Stadion helyett olyan sport létesítményeket kell építeni, amelyekben évek óta élvonalban vagyunk, és bosszúság helyett örömet okoz nekünk.A foci már rég nem a nemzeti sportunk, nem tudom miért erőltetjük.”
 • 16. Franky0401 2013. október 14. 19:46
  „Kosztának igaza van! Egy történet nevek nélkül, de annál több tanulsággal. Ismertem egy hölgyet akinek a fia birkózó volt kb. 10 éves kora óta. Keményen edzették jó kondícióban érte meg a 20. évét. Mint tudjuk sok, egyébként eredményeket elérő sportághoz hasonlóan ebben sem lehet(ett) jövőt építeni. Gondolt egyet... és elment focizni. Gyerek kora óta szerette a futbalt és meg sem állt a profi ligáig. Ott azután jól teljesített a többi "profi sportoló" között. Keresett némi pénzt is úgy kb. 700-800 ezret havonta, pedig nem törte össze magát.
  Kérdezem én: mire föl kell a fociba milliárdokat pumpálni, amikor vannak eredményeket hozó sportok amik egyrészt több embert szórakoztatnak, sikeresebbek stb.”
 • 15. apa15 2013. október 14. 19:34
  „Uraim itt volt az idő ,hogy valaki kimondja a kimondhatatlant ! Sajnos Szalainak teljesen igaza van !! Csak nézzünk körül szűk kis környezetünkben Szegeden ! Szerintetek mi folyik itt ? Milyen a gyerekek képzése ? Szerintetek rendben megy minden ? Csak azért indítunk egy csapatot ,hogy felvegyük a TAO-s pénzeket mi értelme ?? Szét szedik az erőt és így nem lesz senkiből senki! Ha nem valaki igazgatónak vállalkozónak vagy havernak a gyereke akkor lehet ügyes nem tud előbbre lépni . Hol vannak a játékos megfigyelők?? Ha szülő nem viszi nem szponzorálja néha erő felett a semmiért mert hát innen nehezen kerülnek jó helyre.És a gyerek mikor kiöregszik az ifiből nem tud hol játszani mert még fiatal és tapasztalatlan ,és itt már el is veszett !Olyan edzők "tanítják "a focit akik annyit értenek a focihoz mint én meglátom a hibát ,de hogy kellene kijavítani azt már nem tudom persze tisztelet a kivételnek !Itt nagyon sok megélhetési futballszakértő van aki jól akar élni a fociból ,de tenni érte már nem!!Sajnos most ott tartunk hogy a játékos és a gyerek a legutolsó a sorban !PÉNZ ami mindenkit érdekel persze ebből élünk tiszta sor,de dolgozzunk már meg érte ezt edzőre vezetőre és játékosra is értem .Most szidjuk a válogatottat rendben igazunk van ,de gondolkodjunk már el azon miért ezeket kell beválogatni ??? Mert ezeket képeztük ki az akadémiákon és kluboknál . A képzés alapjaiban rossz ez nem kérdés ! Öljük a rengeteg pénzt a stadionokra ,ahol alig van néző de építünk nekik új stadiont ,de egy komoly képzést nem tudunk megcsinálni.Nem stadion kell meg műfüves pálya csak néhány jó szakember aki megtanítja felkészíti a gyereket amire egy profi sportolónak szüksége van!!!!! A közmondás azt hiszem ebben az esetben is igaz a fejétől bűzlik a hal!!”
 • 14. macs 2013. október 14. 19:33
  „Csak kérdezem, mit tesz pl. a holland, a spanyolt, a brit, a német kormány a fociért, mert valamit biztosan tesz, hiszen az ottani csapatok az élbolyban vannak. Nem kéne megkérdezni őket, hátha elárulják a titkot? :-D”
 • 13. egyvalaki1 2013. október 14. 19:19
  „8. florian72 2013.10.14. 18:26
  Azért gondolkodjunk már el azon, hogy a mai foci helyzete nem csak Orbán hibája! Sőt! Vajon a többi kormány mit is tett a fociért és amúgy a magyar sportért? Hmmm.... Ezek után szerintem csöndben kellene maradni ezzel az orbánozással...”
 • 12. x 2013. október 14. 19:01
  „9. Koszta "... Az Aranycsapatnak nem volt horror gázsija, csak jelzem..."
  - Puskás az ötvenes évek elején, a magyarországi fénykorában havi negyvenezer forintot kapott, ugyanakkor a munkás átlagbér havi négy-öt-hatszáz (nem ezer!) forint volt.”
 • 11. geza 2013. október 14. 19:00
  „http://sportgeza.hu/futball/2013/10/14/a_belterjesseg_fogja_megolni_a_magyar_futballt/

  A játékosok már akkor sem szerettek edzeni, és ha egy súlyos nemzetközi kudarc után meccset nyertek, a már akkor is süllyedő nívójú, bundától hemzsegő NB I.-ben az edzők rögtön megbocsátottak.”
 • 10. geza 2013. október 14. 18:33
  „http://sportgeza.hu/futball/2013/10/14/szalai_adam_a_8-1_utan_kimondta/”
 • 9. Koszta 2013. október 14. 18:31
  „"Az elmúlt húsz évben nem volt egy olyan kinevelt tehetség, aki európai topcsapatban játszik, de olyan edző sem volt ebben az időszakban, aki komoly eredményeket ért volna el külföldi élcsapatoknál"
  -
  Tehát nincs olyan edzőnk és vezetőnk, aki alkalmas lenne a feladatra...
  Még több pénzt pumpáljunk külföldi szakemberekbe?
  -
  Az Aranycsapatnak nem volt horror gázsija, csak jelzem...
  A fociba jelenleg sok pénz csorog... Amit a fenti (vezetői poszton levő) léhűtők lenyelnek... Csak a szövetségi kapitány lenne az egyetlen "bűnös"? Csak neki kell távozni?
  A politikában is ugyanez a helyzet. Sok a pénz benne, ezért ugyanazok a léhűtők uralják sok-sok éve...
  És jobban játszik a magyar politikai válogatott?
  A tömegek a "demosz" fejlődik vagy vegetál, esetleg nadrágszíjat szorít évtizedek óta?
  Nincs új a nap alatt...
  Ahol pénz van, ott a léhűtők lebzselnek, lopnak, csapolnak...
  Ha nem kapna pénzt senki a fociban, csak akkor ha van eredmény, akkor csak azok maradnának, akik focizni akarnak...
  Ha nem kapna állami büdzsét egy párt sem, akkor abból is kevés maradna... csak az akit a támogató tábor önszántából eltartana... Mert teljesít...
  De addig... marad a pénznyelő automata és a teljesítmény meg a nulla...”
 • 8. florian72 2013. október 14. 18:26
  „Évtizedeken át a fociból élő maffiózók ölték a magyar futballt. Ma Orbán Viktor terpeszkedik a magyar futball fölött, és szívja el a levegőt a jobb sorsra érdemes fiatal emberek elől. Ahogy az egész ország elől. Igaza van Tóth Ákosnak: ,,Az amszterdami gyepen nemcsak Dzsudzsák Balázsék állnak. Ott vannak a gyerekeink is, ott a tanárok, ott vannak a hallgatók, a rektorok, ott a kórházak, az ápolók, az orvosok, ott állnak a közmunkások, ott rejlik a fűben a pénzünk az illúzióinkkal együtt. A lelátón pedig Orbán Viktor és az emberei szotyiznak és a héjat köpködik."”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kokainnal bukott le Charline Van Snick, Csernoviczki Éva Eb-döntős ellenfele

A 23 éves dzsúdós hétfőn megerősítette, hogy megkapta a nemzetközi szövetség tájékoztatását, ám… Tovább olvasom