Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Újabb magyar versenyző esett ki a Dakaron

Újabb magyar hullott el a Dakaron, Dési János kiesésével már csak Kátai Péter az egyetlen versenyben lévő motorosunk. Az élen is nagy változások vannak, hiszen de Villiers Volkswagene kigyulladt.
Sajnos a Dakar-rali tegnapi maratoni szakasza újabb magyarral gazdagította a kiesők táborát. Az első Dakarján induló Dési János eddig nagyszerűen teljesített a versenyen, azonban a mai cél előtt 30 kilométerrel nagy gázzal beleesett egy homokgödörbe, és kiszakította a hátsó futóművét, ami annyit tesz, hogy nem tudja folytatni a versenyt. Már csak Kátai Péter van tehát a kétkerekűeknél versenyben, aki a Dakar eleje óta a GPS miatt szenved hátrányt, szinte minden nap elromlik ez a berendezése. Szerencsére ismét ügyesen oldotta meg feladatát, 26. időt motorozott, ami az összetettbe n már 22. helyre elég.

Az autósoknál ismét Palik László teljesített a legjobban, így fokozatosan jön fel az összetettben. Ezen a napon elvileg nem siettek, de így is sikerült egy 29. időt megcsípni, amivel az összetettben már a 26-ak. Szalay Balázsék is kiválóan teljesítettek, hiszen a 48. helyen értek célba, ami az összetettben a 40. pozícióra elég. A versenykamionok is helyt állnak, Darászi Zsolték folytatták kiváló teljesítményüket, hiszen már 16. időt értek el. Szallerék a 24., Szobiék pedig a 27. helyen értek célba.

A tegnapi szakasz a Volkswagen számára egyet jelenthet a véggel. A gyári csapat, amely a verseny elején még annak örülhetett, hogy minden autójuk az élmezőnyben foglal el helyezést, szép lassan elfogyott. A két maratoni szakasz a VW számára a legnagyobb veszteség, hiszen előtte még az első két helyet birtokolták, majd vasárnap Carlos Sainznak adódott komoly technikai problémája. De Villiers ekkor még tartotta magát az élen, de tegnap kigyulladt a motorja. Ezzel elszállt a versenyből, és az élre a Mitsubishi egységei léptek. A hatszoros győztes Peterhansel vezet, Alphand előtt, pedig a napi szakaszt Jean-Louis Schlesser nyerte meg.

A motorosoknál ismét meglepetés született, hiszen a lett Janis Vinters nyert, amivel az összetettbe ugyan nem tud beleszólni, hiszen Coma (napi 3.) továbbra is magabiztos előnnyel vezet az ezen a napon második helyezést elérő Despres előtt. A kamionoknál már csak nagy csoda változtathat a végeredményen, hiszen Van Ginkel ugyan megnyerte a szakaszt Stacey előtt, de utóbbi még így is 3 órás előnnyel vezet.

Kátai Péter: "Minden reggel úgy indulok el a szelektíven, hogy működik, aztán kb. 10 óra körül egyszer csak elromlik. Már több CP-t nem tudtam így érinteni, ott álltam ma is a CP1-en, de nem vette be a gép a jelet! Szerencsére a büntetéseimet eltörölték, mivel önhibámon kívül nem voltak meg a pontok, és most új GPS-t kaptam."

Palik László:" Bevallom őszintén, megpróbáltam kímélni az autót, spóroltam a technikával, ezért én is meglepődtem egy kicsit, hogy az eredményem viszont ennek ellenére jó lett - mondta Palik. - Örülünk, hogy sikerült feljebb kapaszkodnunk, de számolgatni továbbra sem akarunk. A szenegáli főváros, valamint a Rózsaszín-tó partján felállított cél még nagyon messze van. Dolgozunk tovább, és megpróbálunk minél gyorsabbak lenni. Szeretném újra kiemelni Darázsi Gabi teljesítményét, megint fantasztikusan navigált."

A holnapi napot is vízválasztónak tartják a versenyzők, a Néma-Néma hurok olyan nehéz lesz, hogy a beérkezési határidőt másnap délben határozták meg a szervezők.

9. szakasz, Tísit-Néma (497 km, ebből 494 km gyorsasági):

autósok (79 célba érkező):
1. Jean-Louis Schlesser (francia, Schlesser-Ford) 5:32:03 ó
2. Luc Alphand (francia, Mitshubishi) 13 mp hátrány
3. Stéphane Peterhansel (francia, Mitsubishi) 4:14 p hátrány
...29. Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) 1:51:44 ó hátrány
...48. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 2:37:52 ó h.

motorosok (130 célba érkező):
1. Janis Vinters (lett, KTM) 6:08:51 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 7:31 perc hátrány
3. Marc Coma (spanyol, KTM) 7:53 p h.
...26. Kátai Péter (KTM) 1:10:46 ó hátrány

Az összetett állása 9 szakasz után:

autósok:
1. Peterhansel 33:43:23 ó
2. Alphand 7:50 p hátrány
3. Nasszer Szaleh al-Attijah (katari, BMW) 1:23:21 ó hátrány
... 26. Palik, Darázsi (Nissan) 12:11:51 ó h.
... 40. Szalay, Bunkoczi (Opel) 15:41:24 ó h.

motorosok:
1. Coma 36:41:31 ó
2. Despres 54:36 p hátrány
3. David Casteu (francia, KTM) 1:11:15 ó hátrány
...22. Kátai 7:51:28 ó h.

Kedden Néma körül autózik-motorozik a mezőny, az össztáv 400 km, ebből a mért szakasz 366 km lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-teszttel deríthetik ki Ullrich ártatlanságát

A bonni ügyészség DNS-teszttel kíván egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, hogy a német Jan… Tovább olvasom