Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Zátonyra futott hajók a Balatonon - a mentés képei

Rendkívül gyors és szakszerű kármentés zajlott a Balatonon egész szombaton, aminek köszönhetően a vízrendészet által a regisztrál 34 vihar után zátonyra-, homokpadra futott, összetört, vagy elsüllyedt vitorlásból már csak 5 kimentése maradt a következő napokra.

Erről Horváth László, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője számolt be szombaton.

A csütörtöktől szombatig tartó Kékszalag vitorlásverseny első éjszakáján sokan kerültek bajba a viharos erejű szél miatt. A versenyzők közül sokakat úgy mentettek ki, hogy hajójukat horgonyon, a víz közepén kellett hagyni. Többen kérték a vízi rendészet segítségét vitorlásuk felderítéséhez, de a hajómentésről maguknak kellett gondoskodniuk. Csak péntek késő délután csendesedett el annyira a szél, hogy elkezdődhetett a hajók mentése, amelyek között volt csupán 500 kilogrammos, de akadt 10 tonnás is - mondta a kapitány.

Arról is beszámolt, hogy a szombati nap csendesnek bizonyult a Balatonon, nem volt szükség mentésre, csak egy eltűnt ember okozott óriási riadalmat, de ő később előkerült a szárazföldön.

Tar Mihály, a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy jelenleg egy hajó mentésében segédkeznek, és még néhányra tehető azok száma, akik vitorlásuk mentéséhez segítséget kértek. A vízi mentők rendelkeznek az ehhez szükséges felszereléssel, valamint búvárokkal, akik ezt a munkát térítés ellenében végzik.

Kékszalag - 339 hajó ért célba

A 43. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyen az 590 induló hajóból az érvényes 48 órán belül, azaz szombaton reggel 9 óráig 339 egység ért célba.

A viadal honlapja szerint utolsóként hajnali 5:13 órakor a Kepu nevű Rebell szelte át a célvonalat. Csütörtökről péntekre virradó éjjel számos hajónak fel kellett adnia a versenyt, mert a Balatonon átvonuló vihar következtében több vitorlás elsüllyedt vagy megsérült. Emberi sérülés nem történt.

Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő versenyén elsőként ismét Litkey Farkas ért célba, a Budapest Bank Lisa nevű hajóval 21 óra és 23 perc alatt teljesítette a mintegy 145 kilométeres távot. Ezzel Litkey és csapata 10. alkalommal győzött a Kékszalagon. Másodikként ért célba Rauschenberger Miklós a Vodafone-Budacash (Principessa) nevű hajójával (21 óra 49 perc), harmadikként futott be Király Zsolt a Sponsor Wanteddel (22 óra 27 perc).

Zátonyra futott hajók a Balatonon. Fotó: MTI (galéria)

A kiírás szerint idén - páratlan évben - a hagyományos építésű hajók vehettek részt a viadalon, amelyen légvonalban 145 kilométeres távot teljesítettek a résztvevők. A versenyzők Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláztak, a befutó pedig ismét Balatonfüred előtt volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó NB I - Pápai siker Újpesten

A Pápa egygólos győzelmet aratott az Újpest vendégeként az OTP Bank Liga első fordulójának szombat… Tovább olvasom