JEGYZET

2021.03.20. 06:30

Egy klasszis jelenléte

Pajor-Gyulai László

Ennek mi az értelme?

Egy kolléga kérdezte ezt csütörtökön kora este, amikor kiderült, hogy a frissen szerződtetett DeWanna Bonner vezérletével a Szekszárd női kosárlabdacsapata bejutott az Európa Kupa négyes döntőjébe. Szerinte az amerikai világklasszis az itt töltött két hónap után a sztárgázsijával a zsebében tovább­áll, valószínűleg vissza sem néz, és keres magának egy új klubot.

Még az is lehet, hogy így lesz, de szerintem ez a nézőpont az, aminek nincsen értelme.

Ha már a szabályok megengedik, hogy a klubok tetszőleges időpontban igazolhassanak és nevezhessenek be bárkit a különböző sorozatokba, akkor botorság nem élni egy ilyen kaliberű játékos megszerzésének a lehetőségével.

DeWanna Bonner az EK nyolcad- és negyeddöntőjében ezen a héten szerzett összesen negyvenhét pontot, és bátran állíthatjuk, hogy nélküle ez a bravúr aligha jön össze. Az pedig, hogy összejött, nemcsak Szekszárdnak, hanem a magyar női kosárlabda egészének a hasznára válik, végre nem csupán az egy szinten feljebb, az Euroligában a topklubok közé tartozó Sopron Basket hívja fel magára a kontinens figyelmét.

Lehet, hogy DeWanna Bonner tényleg továbbáll majd a bajnokság végeztével, egy ekkora sztárt valóban nehéz tartósan, hosszabb távon megtartani, ha úgy jobban tetszik, megfizetni, ám ő már csak az EK Final Fourjába jutással megdolgozott a pénzéért, és hátravan a négyes döntő, a bajnoki rájátszás, amelyekben még mindig alkothat valami nagyot a Szekszárd.

És van még valami: a jelenlétének az értéke. A tolnai csapatot remek kosarasok alkotják, DeWanna Bonner azonban egészen más kategória. A 33 éves magasbedobó kétszeres WNBA-bajnok, háromszoros All Star-kiválasztott, tavaly ráadásul bekerült a női NBA második legerősebb ötösébe a Connecticut Sun tagjaként, nem túlzás rá tehát a világsztár és a klasszis jelző sem. A szekszárdi hölgyeknek, különösen a fiataloknak, élmény lehet egy ilyen kaliberű profival együtt edzeni is, látni, hogyan dolgozik, miként készül a hétköznapokban, magya­rán rengeteget tanulhatnak tőle a szűk két hónap alatt is.

Az már csak járulékos haszon, hogy a keddi és a csütörtöki EK-meccseken a másik amerikai, Erica McCall is valósággal szárnyalt, szemlátomást feldobta DeWanna Bonner jelenléte, ami már csak azért is érthető, mert történetesen féltestvérek. De ez tényleg csak mellékszál, a lényeg az, hogy DeWanna Bonner felbukkanása a magyar mezőnyben csak haszonnal jár, kár nincs belőle.

És ennek ez az értelme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!