Jegyzet

2022.02.25. 06:30

Dusánok

Szilágyi László

Miközben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya gőzerővel keresi a harmincnégy éves Szalai Ádám utódját, és határainktól messze eső megoldásokon töri a fejét, a szerb futball csatáregyéniségei erődemonstrációt tartottak a Bajnokok Ligájában. A válogatott következő ellenfele, a március 24-én a Puskás Arénába látogató Szerbia futószalagon ontja a tehetségeket és árasztja el velük a topbajnokságokat. Ennek volt ékes bizonyítéka az e heti két BL-meccs.

 

A Juventus januári igazolása, a Fiorentinától 70 millió euróért vásárolt Dusan Vlahovic szerezte a leggyorsabb gólt a Bajnokok Ligája-újonc játékosok közül, harminckét másodperc kellett neki a mutatványhoz kedden, a Villarreal ellen. Vlahovicot edzője, a Juvét két BL-döntőig kormányzó Massimiliano Allegri másfél hónap közös munka után a valaha volt egyik legjobb tanítványának nevezte. Erre többen felkapták a fejüket, Allegri egykor Andrea Pirlót, Ronaldinhót, Ronaldót és Zlatan Ibrahimovicot is edzette. Ezek szerint a huszonkét éves Vlahovic már most sem lógna ki ebből a névsorból.

 

Dusan Tadic nem ma kezdte. Az Ajax és a szerb válogatott csapatkapitánya tizenegy évvel idősebb Vlahovicnál, de nem fog rajta az idő. Szerdán gyönyörű gólt szerzett a Benfica otthonában, hozzásegítve a csapatát a 2–2-es döntetlen eléréséhez. Már most könyörögnek neki Amszterdamban, hogy maradjon a klubnál, miután befejezte a játékos-pályafutását.

 

Ennyit a fiatal és az öregebb Dusánról. Szerbiának nincs oka a panaszra, legfeljebb amiatt kesereghet Dragan Stojkovic szövetségi kapitány, hogy Karim Benzema első számú cseréje, Luka Jovic miért nem játszik többet a Real Madridban.

 

Marco Rossi irigykedve tekinthet kollégájára, amiért neki nem kell árgus szemmel követnie az angol másodosztályú Barnsley mérkőzéseit. A Championshipben futballozik a nagyszülői ágon magyar származású angol Callum Styles, az ő honosítását Rossi megfontolásra érdemesnek gondolja. Németh Andrást még csak nem is kell honosítani, a dél-afrikai Fokvárosban született, kettős állampolgárságú csatár nemrég góllal mutatkozott be a belga első osztályú Genk csapatában.

 

A paksi Ádám Martint leszámítva ők lehetnének hosszú távon Szalai helyettesei a válogatottban.

 

Nekünk egy honosított szerbünk van: Nikolics Nemanja az elmúlt hétvégén a kieső helyen álló Újpest ellen a Mol Fehérvár/Videoton történetének legeredményesebb gólszerzőjévé avanzsált.

 

A „honosítatlan” szerb Dusánok máshol tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!