Jegyzet

2022.03.08. 06:30

Benő és Emil

Fábik Tibor

Két hete ért véget a minden idők legjobb magyar szereplését hozó téli olimpia, Pekingben versenyzőink egy aranyérmet és két bronzérmet szereztek. Liu Shaoang a rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számának megnyerésével az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok lett, 1000 méteren begyűjtött egy bronzot, egy másikat pedig a vegyes váltónk tagjaként kapott a nyakába. Szóval, gondolhatnánk, hogy most minden szép a Magyar Olimpiai Bizottság háza táján, és Liu Shaoang is csupa szép emléket őriz a pekingi eseményekből. Ám ebből semmi sem igaz.

 

A szombati Nemzeti Sportban versenyzőnk megdöbbentő interjút adott, s nagyon kemény kritikát fogalmazott meg a pekingi olimpiai csapatunk vezetője, Dósa Viktória és a MOB főtitkára, Vékássy Bálint munkájáról. Beszélt arról, hogy nem téli olimpiára való felszerelést kaptak, ráadásul neki lyukas póló jutott, de leginkább a lekezelő stílust fájlalja. Az, ahogy a vezetők ugráltatták az éremdobozokért és a diplomákért, a csapattársai közül pedig Nógrádi Bencét Benőnek, Varnyú Alexet Emilnek hívták, holott a 14 fős magyar sportolói küldöttség tagjainak kétségkívül illett volna eltalálni a nevüket. A mieinknek az is rosszul esett, hogy amíg más országok versenyzőinek az olimpiai bizottságuk berendezett egy közösségi teret, addig nekik a földre kellett ülniük, ha beszélgetni akartak egymással. De a legmegdöbbentőbb mégiscsak az, hogy Liu Shaoang elmondása szerint az érmeikhez nem gratulált a csapatvezető és a főtitkár sem.

 

„Őszinte szeretnék lenni, hogy mindenki megtudja, nem minden olyan csillogó a Magyar Olimpiai Bizottságban és körülötte, mint ahogyan az esetleg kívülről látszik” – mondta Liu Shaoang.

 

Azt nem állíthatjuk, hogy a MOB új elnöke, a január 29. óta regnáló Gyulay Zsolt, aki egyébként maga is kint volt az olimpián, köpni-nyelni sem tudott az interjú után, mert a Sportrádióban elárulta, tudta, hogy a sportnapilapnál készülőben van a viharos cikk. Az elnök – aki Vékássy Bálintot és Dósa Viktóriát megörökölte elődjétől, a MOB átszervezésével próbálkozó, és ebbe belebukott Kulcsár Krisztiántól – az esetek kivizsgálását ígéri.

 

„Amikor egy olimpiai bajnok mond ilyen éles véleményt, arra nagyon oda kell figyelni” – erősítette meg Gyulay Zsolt.

 

Liu Shaoang nem olyan impulzív egyéniség, mint olimpiai bajnok bátyja, Liu Shaolin Sándor, a fiatalabb fivér mindig alaposan átgondolja a megszólalásait, ha nyilatkozik, mintha minden mondata előtt háromig számolna. Az ő szájából még súlyosabban hatnak a kemény szavak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!