Jegyzet

2022.05.18. 06:30

Átlépendő árnyékok

Ökrös Csaba

Erik ten Hag az Ajax után a Manchester United menedzsereként folytatja pályafutását. Az angol klub tulajdonosai és szurkolói tőle várják azt, hogy valaki végre gatyába rázza a csapatot. A United csak árnyéka egykori önmagának. Bajnoki esélyek hosszú évek óta nem nyomasztják, és jövőre sem kell Bajnokok Ligája-meccsre utaznia a csapatnak. Az egykori manchesteri kiscsapat, a City alaposan a vörösök fejére nőtt, és ez önmagában is sok keserűség forrása a Unitedért szorítóknak.

Alex Ferguson menedzser távozása óta csak szenved a nagy hírű klub. Ennek a korszaknak a lezárását várják Ten Hag munkásságától. Unatkozni aligha fog a holland. Bizonyára nem azt követelik meg tőle, hogy egyik pillanatról a másikra csodát tegyen, de némi eredményességet örömmel fogadnának a klubnál. Cristiano Ronaldo minapi üzenetében közhírré tette, hogy ő bizony alig várja Ten Hagot, és reméli, hogy trófeákat fog eredményezni a közös munka.

A holland manchesteri pályafutásának egyik nagy lehetősége és nagy problémája is egyben, hogy a portugál sztár jelenleg a United keretének tagja. Ten Hag vasárnap azt nyilatkozta utolsó holland bajnokija után, hogy Ronaldo olyan futball­óriás, akiben buzog az ambíció. Mint mondta: „nagyon fontos játékosa volt a Unitednek ebben az évadban, és nagyszerű statisztikákat hozott össze”. Tagadhatatlan, hogy a tabella 6. helyén álló Manchester United 57 góljából Ronaldo 18-at lőtt, ettől függetlenül tartja magát az a nézet, hogy a menedzser játékról alkotott elképzelései ütköznek a csatár játékfelfogásával. 

Ronaldót aligha vádolhatják azzal, hogy labdaszerzésre is áldozna erejéből, viszont Ten Hag hisz abban, hogy a csatárnak is ki kell vennie részét az ellenfél támadásának megakasztásából.

A portugál klasszisnak még egy éve van hátra manchesteri szerződéséből. Tekintettel erre, talán joggal feltételezhetjük, hogy Ten Hag első angliai évében még a United játékosa lesz a 37 éves Ronaldo, akit ráadásul szoros baráti kötelék kapcsol össze Alex Fergusonnal. Neki igen komoly szava van még a klubnál, amely egykor gyakorlatilag egyszemélyes irányítása alatt állt. Ten Hagnak az ő árnyékát is át kell tudnia lépni, ha sikeres akar lenni. Pláne, ha hosszú távon meghatározó, korszakos személyiségként akar bevonulni a Manchester United történetébe. Néhány kupasiker, bajnoki cím, Bajnokok Ligája-győzelem megszerzése kövezheti ki az utat ehhez. Nem éppen könnyű séta a korzón, de terepfutóversenyt nem is rendeznek aszfalton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!