Jegyzet

2022.06.17. 06:30

Csendesen

Szilágyi László

Vajon ki gondolta volna? Ezúttal azonban nem a labdarúgó-válogatott angliai mérkőzésének, hanem a férfikézilabda bajnoki döntőjének utózöngéi a téma. Nézzük is! Ha múlt szombaton a Veszprém átlövője, Omar Jahja fogja magát, és – csak úgy kamuból – kapura lő az utolsó pillanatokban, akkor Mikler Roland elbíbelődött volna a labda megtalálásával, nem lett volna ideje lefutni a pályáról, cserélni Rosta Miklóssal, aki Dean Bombac okos bejátszása után csak azért dobhatta kapura és a kapuba a labdát, mert Sipos Adrián feleslegesen rongyolt ki a védőfalból. Feltételes módok tömkelege, amivel nem szeretnek foglalkozni a rövid távú memóriazavarra kondicionált élsportolók, akik tudják, mindig van következő meccs, amikor lehet javítani.

Most nem volt. Hiába nyerte meg veretlenül, három pont előnnyel a férfikézilabda NB I alapszakaszát a Telekom Veszprém a Pick Szeged előtt, a bajnoki döntő második meccsét 30–29-re megnyerő címvédőnél maradt a trófea.

Egy másodpercen múlott, Rosta Miklós góljával győzött a Szeged, és zsinórban másodszor ünnepelt bajnoki címet Veszprémben.

Ha nincs az az egy másodperc, akkor most a felnőttfronton a mögöttünk hagyott szezonban debütáló veszprémi edző, Momir Ilics nagyszerűségéről zenghetnénk dicshimnuszokat, és a hétvégi BL-Final Four előtt a Veszprém számára a lehető legjobbkor jött önbizalomfröccs kéredzkedhetne a napirendre.

De nem akaródzik erről beszélni, írni, kérdezni, olyannyira nem, hogy a hétfői sajtónyilvános veszprémi edzésen fel is hívták az ott dolgozó újságírók figyelmét, hogy ha egy mód van rá, ne a bajnoki döntő tanulságait elemezzék a játékosokkal, mert ez nem vezet előre.

Egyébként tényleg nem. Ellenben nem lehet nem észrevenni, hogy a legutóbbi öt bajnoki szezonból a Szeged hármat megnyert, idén először védett címet. Ljubomir Vranjes és David Davis után Momir Iliccsel is kibabrált Juan Carlos Pastor, a Tisza partiaknál 2013 óta szolgáló szigorú spanyol szakember, akit gondolatban már mindenki egy másik ország másik klubjában látott. S akiről nem is olyan rég Ilyés Ferenc, a kétszeres olimpiai negyedik helyezett kézilabdázó mondta azt, hogy annak idején 31 évesen újra megtanult kézilabdázni a keze alatt. Pastor a szezon végén megvillantott valamit a zsenialitásából. Ki tudja, igaz-e az a szegedi öltözőből elterjedt pletyka, hogy nem a mester, hanem maguk a játékosok döntötték el a hajrában látott akció lefolyását...

Ami tény, Pastor és a Szeged elcsendesítette a Veszprém hangolódását a kölni Final Fourra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!