Szeged és környéke

2016.12.14. 10:17

106 migráns életét veszélyeztette az embercsempész

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és embercsempészés miatt nem jogerősen 12 év fegyházzal sújtották a román V. Eugent. Az aradi férfi tavaly nyáron hagyott magára 106 migránst egy teherkocsi rakterébe bezárva. Ha nem sikerül kifeszíteniük az ajtót, mind meghaltak volna.

K. G. G.

Valószínűleg százszor elátkozza azt a napot a román V. Eugen, amikor aradi otthonát hátrahagyva az év elején önként jelentkezett az idézésre a szegedi rendőrségen. A férfit tegnap első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt 12 fegyházzal sújtotta a Szegedi Törvényszék.


V. Eugen – ahogy megírtuk – tavaly június 25-én kora reggel Mórahalom külterületén legalább 106 migránst vett fel teherkocsijába, majd a másodrendű vádlott, a szintén román P. Alexander felvezetésével elindultak az autópálya felé, hogy Ausztriába juttassák a határsértőket. A tehergépkocsi a bezsúfolt határsértők súlya miatt elindulni is alig tudott.

Migráció: a legsúlyosabb ítéletek


Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt tavaly októberben ítélt hat év börtönre egy tunéziai férfit a szegedi bíróság. [namelink name="Elkamel Jamel"] furgonjába harmincnyolc migránst zsúfolt össze 2015 május végén. Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék néhány napja első fokon a röszkei közúti határátkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt szír férfit. Ahmed H.-t is örökre kitiltották Magyarországról.


Már pár perccel indulás után a raktérbe zsúfolt emberek dörömbölni kezdtek, és a náluk lévő késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak. Ezért a sofőr Mórahalmon leállította a járművet, elsétált a közelben várakozó társa gépkocsijához anélkül, hogy a tehergépkocsi rakterének ajtaját kinyitotta volna. Ezután visszatértek Romániába.


A raktér belülről nem volt nyitható, többen már eszméletüket vesztették és életveszélyes állapotba kerültek, mire sikerült a migránsoknak hosszas próbálkozás után a kétszárnyú ajtó jobb oldalát annyira kifeszíteni, hogy a résen keresztül már elérték a kilincset és kijutottak. A raktérben gyermekek és csecsemők is voltak, a szakértők szerint az elindulástól számított 20-25 perc múlva beállhatott volna a haláluk.


V. Eugen és védője hiába állította, hogy a férfi kibiztosította a zárszerkezetet, hogy a migránsok kijuthassanak a teherkocsiból. A szemtanúk csak arról számoltak be, hogy a férfi körbejárta a járművet, majd utána eltűnt a társával. 


A bíróság az ügyészi vádat tartotta alaposnak, ezért halmazati büntetésül az előzetesben lévő V. Eugent 12 év fegyházbüntetéssel sújtotta, és örökre kiutasította Magyarország területéről. A teherkocsit felvezető P. Alexandert 2 év börtönnel sújtották, majd megszüntették előzetes letartozatását, hiszen a férfi előzetesben már letöltötte büntetése nagy részét, mindössze 4-5 hónapra kell majd börtönbe vonulnia. Az ügyész az ítéleteket tudomásul vette, V. Eugen és ügyvédje felmentés, illetve a büntetés enyhítése miatt fellebbezett, míg P. Alexander és védője három nap gondolkodási időt kért. A határozat ezért nem jogerős. 

Halálkamion Ausztriában


Egy magyar rendszámú kisteherautóban 71 menekült holttestére bukkantak tavaly augusztus végén az osztrák A4-es autópályán. A 7,5 tonnás teherautó napok óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között. Az áldozatok mind felnőttek voltak. Az ügyben Kecskeméten helyeztek előzetes letartóztatásba három bolgár és egy afgán embercsempészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!