Szeged és környéke

2009.02.03. 19:31

130 pár cipőben jár a szegedi rádiós

Szeged - Ha igaz a mondás, miszerint „egy pár cipő nem tesz boldoggá, de rengeteg pár igen", akkor a 28 éves Boldizsár Kata nagyon boldog lehet. A szegedi rádiós ugyanis 130 pár lábbeliből álló gyűjteménnyel büszkélkedhet.

Bobkó Anna

– Minden darab alkalmi vétel volt. Nem gyűjtőszándékkal kezdtem el a cipőket felhalmozni – mondta nevetve Boldizsár Kata, aki otthonában 130 pár lábbelit őriz. Ezeknek külön szobát, úgynevezett wardrobe-ot (olyan gardrób, amiben a ruháspolcokon kívül bútor is van) hozott létre: bőr fotellel, egy három és egy négy méter hosszú polccal. A mokaszinokra, szandálokra, balerina cipőkre, papucsokra, félcipőkre és csizmákra nem kiállítási tárgyként tekint gazdájuk – annak ellenére, hogy egy-két kuriózumnak számító gyönyörűségnek vitrint készíttetett – kivétel nélkül hordja őket.

Azokkal az emberekkel ellentétben azonban, akiknek mindössze két-három pár cipőjük van, a 28 éves rádiós lábbelijei nem használódnak el. Hiszen akár heteken keresztül mindennap más topánban járhat. A cipőkhöz illő táskákból és övekből is több tucatot begyűjtött már az évek alatt, s még nem is szóltunk ruháiról, melyek több szekrényben férnek csak el. Kata ki is használja a mennyiség adta előnyöket. Előfordul, hogy egy nap alatt akár kétszer-háromszor is átöltözik.

Többek között sevro-, lakk- és hasítottbőr-topánkák sorakoznak a 28 éves rádiós wardrobe-jában. Fotó: Segesvári Csaba

Többek között sevro-, lakk- és hasítottbőr-topánkák sorakoznak a 28 éves rádiós wardrobe-jában. Fotó: Segesvári Csaba
– Most ez a fekete lakk a kedvencem – mutat egy 10 centis magas sarkúra. De nem ez a legmagasabb darab az egyedi, több százezer forintot érő gyűjteményben. Akad olyan körömcipője is, amelyet felvéve 13 centivel a föld felett tipeghet. A polcokon többek között sevro-, lakk- és hasítottbőr-lábbelik sorakoznak egymás mellett. Akad közöttük márkás, mint például egy Clarks szandál, tucatnyi csillogó csiszolt kővel díszítve, de a rádiós a turis, ámbár „null kilométeres" darabokat sem veti meg. Kata ugyanis a Szex és New York című film stylistjának, Patricia Fieldnek a véleményét osztja, miszerint a használtruha-boltokban bukkanhatunk rá a legértékesebb kincsekre.

– Szívesen viselek extravagáns darabokat. Cipőt, hatalmas masnival az orrán, vagy csipkekesztyűt nyáron. Még akkor is, ha egyesek ezt polgárpukkasztásnak vélik. Egyszer megszóltak a szórakozóhelyen, mert a 60-as éveket idéző, klasszikus csipkés szoknyában jelentem meg – utalt a konzervatív szegediekre Kata.

Politika és lábbeli

Aki Katához hasonlóan él-hal a cipőkért, az Paola Jacobbi olasz írónő, Akarom azt a cipőt című könyvét is szeretni fogja. A csizma alakú Olaszországban született műből többek között az is kiderül, hogy a helyiek cipőviseletükről meg tudják állapítani, hogy földijük bal vagy éppen jobboldali nézeteket vall a politikában.

Imelda-szindróma

Imelda Romualdez Marcosról, a Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos feleségéről az a hír járta, hogy 3000 pár cipője volt. Amikor visszatért Manilába Hawaii-szigeteki száműzetéséből, Marikinában cipőmúzeumot nyitott. Imeldához hasonlóan számos mai hollywoodi sztár halmozza fel a cipőket. Többek között az énekes Maria Carey és Celine Dion is több ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik. Eva Longoria, a Született feleségek egyik főszereplője pedig azt a nézetet vallja, miszerint „egy pár cipő nem tesz boldoggá, de rengeteg pár már igen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!