Szeged és környéke

2014.02.25. 12:55

15 év börtönre ítélték a feleségét felakasztó férfit

Szeged, Helvécia – A törvényi maximummal, tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla a feleségét egy disznóvágáshoz használatos hurkos kötéllel felakasztó helvéciai férfit.

Kiss Gábor Gergő

Emberölés miatt jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta Tohai Györgyöt a Szegedi Ítélőtábla kedden. A 47 éves helvéciai férfi 2012 novemberében bestiális módon végzett őt elhagyni akaró második feleségével: egy disznóvágáshoz használatos hurkos kötéllel akasztotta fel a házuk konyhaajtója felett futó fűtéscsőre úgy, hogy a leszámolásnak vélhetőe szemtanúja volt akkor másfél éves gyermekük is.

A tárgyaláson megjelent az elhunyt nő anyja, aki elmondta, hogy unokája megszületése után veje nem engedte, hogy látogassák a kisfiút, vagy hogy lányuk a gyerekkel hozzájuk utazzon. Próbálta megtudni az okát, de a férfi erre nem adott magyarázatot. Ezt a lelki terrort nem tudta elviselni T. Krisztina, aki közölte férjével, hogy el akarja hagyni. A tárgyaláson kiderült az is, hogy Tohai Györgyöt első felesége gyermekeikkel minden előzetes bejelentés nélkül hagyta magára. Amikor a második feleség bejelentette költözési szándékát, a férfi lement házuk pincéjébe, magához vette a kötelet, a hurkot hátulról felesége nyakába vetette, a kötél másik végét pedig átfűzte a fűtéscsövön: a nyakán megszoruló kötéltől a nő megfulladt. A vádlott a felesége halála után öngyilkosság látszatát keltette: csövön függő holttest mellé tett egy konyhai széket, mintha felesége arról ugrott volna le. Ezt követően a vádlott kisfiát felöltöztette, kivitte a teraszra, a bejárati ajtó láncát belülről beakasztotta, és az ablakon mászott ki, majd átmentek a férfi szomszédban lakó édesanyjához. Később a férfi hazament, és eljátszotta azt, hogy felhívja a feleségét, majd visszament az anyjához, akivel közölte, baj lehet otthon, mert a felesége nem nyit ajtót, és nem veszi fel a telefont sem. Ezek után visszament a házához, feltörte az általa bezárt lakásajtót, értesítette a mentőket, és belülről bezárta a kimászáskor nyitva hagyott ablakot.

Az áldozat édesanyja elmondta: a most három éves kisfiú biztos szem és fültanúja volt a gyilkosságnak, azóta fél a sötétben, a hangos veszekedéseket rosszul tűri. Az ügyész az első fokon kiszabott tizenhárom év súlyosítását kérte. – Közeli hozzátartozóval szemben történt az orvul elkövetett gyilkosság, a kisfiú élete fontos szakaszában vérszerinti szülei nélkül kénytelen felnőni – érvelt az ügyész. A védő a tizenhárom év enyhítését kérte védence beismerő vallomása és teljes megbánása alapján. Szerinte a férfit az emberölésben nem egyenes szándék, hanem beszűkült tudatú ösztöncselekmény vezette. [namelink name="Tohai György"] az utolsó szó jogán elmondta: megbánta tettét, az emberölés óta nincs nappala sem éjjele, egyre csak a szörnyű bűntett miértjére keresi a választ.

A Szegedi Ítélőtábla az ügyészi indítványt tartotta alaposnak, és a törvényi maximumot, tizenöt év börtönt szabott ki a férfira. – A legsúlyosabb tényező, hogy a kisgyerek a bűncselekmény közvetlen közelében volt, és ma még felmérhetetlen, hogy ez a jövőben hogyan hat majd rá. Az emberölés elkövetésének módja nagyon közel állt a különös kegyetlenséggel, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberöléshez, aminek életfogytiglan is lehet a büntetése – indokolt [namelink name="Harangozó Attila"] tanácselnök bíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!