Szeged és környéke

2013.08.28. 23:01

150 ezer forintba kerülhet a trágár hívás

Szeged - Vasárnaptól változik a szabálysértési törvény, amelynek értelmében szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívókat: ötezertől százötvenezer forintig fizethet egy tágárságért vagy egy poénért a telefonáló.

Kiss Gábor Gergő

Szeptember 1-jétől változik a szabálysértési törvény, amelynek egyik passzusa szerint ezentúl szabálysértésnek minősül, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívókat, ezen rosszindulatú megjegyzéseket tesz, viccelődik, a hatóságot trágár kifejezésekkel illeti. Eddig csak az minősült szabálysértésnek, ha valaki a hatóságnál veszélyhelyzetről valótlan bejelentést tett, és ez alapján a szervezet a helyszínre vonult. Mostantól mindkét szabálysértés ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal lesz sújtható, a valótlan esemény bejelentőjét a bíróság elzárással is büntetheti.

A katasztrófavédelem által használt PAJZS-rendszer tavaly júliustól működik Csongrád megyében. Korábban minden a tűzoltóság maga fogadta a hívásokat és intézkedett a riasztásról, amelyet most a Berlini körúti központban működő bevetési irányító ügyelet lát el. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az egyik legkevesebb szándékosan megtévesztő jelzést Csongrád megyében adják, de azért itt is akad belőlük.

A megyei katasztrófavédőkhöz átlagosan havi egy szándékosan megtévesztő hívás fut be. Fotó: Frank Yvette

A megyei katasztrófavédőkhöz átlagosan havi egy szándékosan megtévesztő hívás fut be.
Fotó: Frank Yvette

Ami még változik

A törvénymódosítás enyhít a fiatalkorúakkal kapcsolatos szabályokon: esetükben a kiszabott pénzbírság felső határát 50 ezer, elzárással is büntethető szabálysértés esetén 100 ezer, a helyszíni bírság legmagasabb összegét 25 ezer forintban határozza meg. Törvényes képviselőjének jelenléte nélkül a fiatalkorúval szemben helyszíni bírságot nem szabhatnak ki, a tizennegyedik életévét be nem töltött, továbbá a fiatalkorú személyt kizárólag a törvényes képviselőjének jelenlétében és csak akkor lehet szembesíteni, ha a szembesítés benne nem kelt félelmet.

– Háromfajta megtévesztésnek minősíthető hívással találkoznak munkatársaink. Az első csoportba olyanok tartoznak, amiről a betelefonáló sem tudja, hogy az a terület nem hozzánk tartozik, például határhelyzettel kapcsolatosan érdeklődnek. A másik csoport a szándékosan durvaságot telefonba kiabálók köre. Ezek a hívások általában nyilvános fülkéből futnak be, és a rövid durva szöveg elhangzása után lecsapják a kagylót. Ezekből a hívásokból havonta négy-öt van igazgatóságunknál. A harmadik csoportba tartozik a szándékos megtévesztés: nemrég egy csongrádi tűzesetről telefonált be valaki, aki pontosan leírta, hogy melyik utcában és éppen hogyan ég egy ház. A kollégámnak azonban feltűnt, hogy a kiírás szerint a telefonáló egy mártélyi nyilvános fülkéből beszél, így nem adhatja elő élményszerűen a Csongrádon történteket. Egy másik eset mögött haragos szomszédviszony állt. Egy férfi azzal hívott minket, hogy ég a szomszédja háza, pedig csak szalonnát sütött a kertben. Itt azért kicsit nehéz helyzetben voltunk, hiszen a betelefonáló valóban látott füstöt. Ilyen hívásból havonta egy van – mesélte [namelink name="Arany-Tóth Attila"], a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az ötös lottón hetek óta nincs telitalálat; a fővárosi mentőállomások diszpécserszolgálatait az elmúlt hetekben többen is hívták az aktuálisan kihúzott számok ügyében. Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi regionális mentőszervezetéhez is több érdekes hívás fut be. Volt, aki azért riadóztatta a mentőket, mert a papagája fuldoklott, majd mikor állatorvoshoz akarták irányítani a diszpécserközpontban, a betelefonáló felháborodott, és feljelentéssel fenyegetett. A Szegedi Rendőrkapitányság ügyeletére a 107-en keresztül egy évben több mint 50 ezer segélyhívás érkezik, amelyeknek tíz-tizenöt százaléka zaklató jellegű, de olyan is akadt már, aki elfelejtett PIN kódját akarta megtudni az egyenruhásoktól.

Hibás értékelés

A bírság megfizetése alól a jövőben csak az mentesül, aki hibásan értékeli egy veszélyhelyzet körülményeit: bár téves jelzést ad a hatóságnak, de ilyen esetekben nem beszélhetünk majd szabálysértésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!